2021. november 6., 16:37

Százéves történelmet dobna a sutba a nemzetközi szövetség vezetése - ez pedig sokaknak nem tetszik

Több mint 650 öttusázó - köztük számos magyar versenyző - lemondásra szólította fel a nemzetközi szövetség (UIPM) vezetőit, miután utóbbiak úgy döntöttek, hogy a 2024-es párizsi olimpia után a lovaglás nem lesz része a sportágnak.

öttusa lovaglás
Fotó: pixabay.com

A Klaus Schormann elnök, valamint az alelnökök, a főtitkár és a végrehajtó bizottság tagjainak távozását követelő nyílt levelet 667 volt és jelenlegi öttusázó írta alá,

a magyarok közül például Kovács Sarolta, Guzi Blanka, Gulyás Michelle, Gyenesei Leila, Tibolya Péter, Balogh Gábor, Fábián László és Marosi Ádám - írja az olimpiai sportágakra szakosodott insidethegames.biz portál.

A sportolókkal és a tagszövetségekkel folytatott konzultáció nélkül a vezetőség aláásta az öttusa eddigi 109 éves történelmét,

ezért egyhangúlag kinyilvánítjuk bizalmatlanságunkat” - jelentették ki az aláírók.

Hozzátették, a jelenlegi elnök és a végrehajtó bizottság lépései azt mutatják, hogy

új vezetőtestületre van szükség, amelynek tagjai képesek a sportág hosszú távú érdekeit szem előtt tartani, kiállni a sportolókért

és megvédeni az öttusa helyét az olimpiai programban.

A német Schormannt a november 27-28-án sorra kerülő online tisztújító kongresszuson újabb négy évre elnökké választhatják - ez lenne a nyolcadik ciklusa -, mivel ellenjelölt nélkül indul.

Az eddigi hírek szerint

a lovaglást a kerékpározás válthatja a sportág programjában,

erről is november végén döntenek. Az új sportágtól követelmény, hogy ne legyen drága, könnyen szállítható legyen az eszköz, és a fiatalok körében népszerű legyen.

A lövészetből, úszásból, vívásból, futásból és lovaglásból álló öttusa 1912 óta szerepel az ötkarikás játékok programjában.

A lebonyolítási rend sokszor változott az évek folyamán

- például a lövészetet és a futást jelenleg együtt rendezik egy kombinált szám keretében -,

de a sportágak sosem cserélődtek.

Megosztás
Címkék