2024. január 19., 12:49

Szayka Róbert: A gyerekek nálunk tartást is kapnak, ami fontosabb a fizikai edzettségnél

A komáromi Szayka Róbert a kempo csallóközi zászlóvivője. Tanítványai 2023-ban több nemzetközi megmérettetésről is éremmel tértek haza, nemcsak a dojo, hanem Komárom hírnevét is öregbítve ezzel. A sportvezetőt 2024-es terveikről kérdeztük.

Szayka Róbert
Szayka Róbert tanítványaival a Hanshi Kupa világkupa versenyen
Fotó: Szayka Róbert Facebook-oldala
2023 rendkívül eredményes volt, de ha lehet, 2024-ben ezt szeretnénk túlszárnyalni"

– avat be terveibe Szayka Róbert. Tanítványai szeretnének a jelentősebb hazai, magyarországi és európai versenyeken is helytállni.

"Április 15-én lesz a Bicske Kupa, ami egy elég közkedvelt, nívós verseny Magyarországon. Április végén pedig Törökországban tartják a kempo-világbajnokságot az International Kempo Federation szervezésében" – mondja. Ez a verseny a 16 éven aluliak számárá világkupa, 16 év felett pedig vb. A komáromi klub mindkét korosztályban a lehető legtöbb versenyzőt szeretné kijuttatni a rendezvényre.

Július első hetében, az érsekújvári járásbeli Rendvén pedig immár huszonegyedik alkalommal rendezik meg nemzetközi edzőtáborukat, ahol hazai sportolók mellett Magyarországról is várnak résztvevőket.
Igyekszünk minden éven külföldi mesterekkel is erősíteni, hogy a tanítványaink minél több stílussal, edzésmódszerrel szembesüljenek. A magyarok mellett voltak már azerbajdzsáni, ukrajnai edzők is. Nagy hangsúlyt fektetünk rá, hogy ezt az edzőtábort minél színvonalasabban szervezzük meg. Próbálunk tapasztalatokat gyűjteni más klubokból, más országokból”

– ismerteti a nyári programot Szayka Róbert.

A klubban egyébként ötéves kortól lehet edzeni. A gyermekcsoportban hatvanas a taglétszám, az edzéseken mindig van minimum negyven gyermek. A felnőtt csoportot mintegy harmincan látogatják, ők heti két alkalommal edzenek, ezt szeretnék további egy alkalommal bővíteni. A klubélet érdekessége, hogy a klub nyitott, tehát ha valamelyik tag szeretne önállóan is edzeni, akkor a közös edzési időpontokon kívül is lemehet, és gyakorolhat.

A sportág a városban egyre népszerűbb, ami a klubvezető szerint az egyesület, a szülők és a támogatók összmunkájának köszönhető.

Ezt az egészet mesteremmel, Weiszengruber János, 7. danos kempo nagymesterrel kezdtük el. Fanatizmusunk átlendített a kezdeti időszak nehézségein, de eredményeinkhez bizonyosan hozzájárult tanítványaink lelkesedése, a szülők elhivatottsága, akik elhatározták, hogy a gyermekükből szeretnének egy harcost, egy épkézláb embert nevelni.

Nálunk ugyanis a gyermekek a sportágspecifikus tudás mellett fegyelmet és önfegyelmet is tanulnak, egyfajta tartást kapnak, ami a mai világban talán fontosabb, mint korábban. Tanítványainkat nemcsak fizikailag, hanem szellemileg, lelkileg is edzük."

Természetesen a klub nem létezhetne támogatói háttér nélkül. "Hála Istennek sokan vannak, ismerősök, barátok, szülők, akik érdemesnek tartják klubunkat anyagi vagy egyéb támogatásra. Mindezért köszönettel tartozunk, nélkülük nem tartanánk itt" – mondja Szayka Róbert.

A klub tagjai iskola és munka mellett edzenek, így az általuk elért eredmények még inkább felértékelődnek. Az edző emlékeztetett:

Közép-Európában élünk, a szponzori kultúra itt még nem olyan, mint Nyugaton. A hatvanas-hetvenes években is sok olyan, kimagasló sportteljesítményt elért versenyző volt a küzdősportok világában, akik munkahely mellett lettek világbajnokok. Minden fejben dől el."

Szayka Róberttel készült korábbi beszélgetésünket itt láthatják:

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.