2023. szeptember 14., 09:47

Rekordszámú csapat indulására van kilátás a jövő évi budapesti sakkolimpián

A 2023-as év a tervezésé, a 2024-es pedig a megvalósításé - mondta Polyánszky Zoltán, a Magyar Sakkszövetség elnöke az egy év múlva kezdődő budapesti sakkolimpiáról.

sakk, sakktábla
Illusztrációs felvétel
Fotó: unsplash.com

„A tervezési oldal legalább akkora munkát jelent, mint a megvalósítás. Meg kell tervezni pontosan, hol legyen egy ilyen hatalmas rendezvény, kitalálni a kreatív dizájnt, az egész esemény brandjét, lefoglalni a hoteleket, hiszen nagyságrendileg kétezer szállodai szobára lesz szükség” - nyilatkozott Polyánszky Zoltán az MTI-nek.

Hozzátette,

a sakkolimpia megrendezésénél kiemelt cél Magyarország hírnevének öregbítése is.

A tervek szerint sor kerül kísérő rendezvényekre, happeningekre, kiállításokra, szakmai megbeszélésekre.

A várható részvételről elmondta, a nemzetközi szövetségnek (FIDE) 199 tagországa van, így a férfiaknál 185-190 csapat indulása prognosztizálható. A nőknél a legutóbb az indiai Csennajban rendezett sakkolimpián új rekord született 162 válogatott nevezésével.

„Ennek alapján összességében 340-350 csapat részvétele várható. Ötfős csapatokról van szó, plusz a csapatkapitány. Emellett 180 versenybíró szükséges, hiszen minden nap minden csapat asztalhoz ül a svájci lebonyolításnak köszönhetően” - fogalmazott az elnök.

A létszámot tovább bővíti, hogy a sakkolimpia alatt tartja a FIDE a 95. kongresszusát, amelyre 300-350 fő jön Budapestre.

A sikeres lebonyolítás érdekében 100-200 fő önkéntesre is szükség lesz.

A budapesti sakkolimpia különlegessége, hogy a magyar fővárosban ünnepli a FIDE alapításának 100. évfordulóját

- hangsúlyozta Polyánszky.

A magyar csapatról elmondta, a novemberi, Montenegróban sorra kerülő csapat Európa-bajnokságon való szereplés már részben a sakkolimpiáról is szól, de a szövetségi kapitányoknak egy sokkal nagyobb keretben kell gondolkodniuk.

„A rendező jogán mindkét nemnél két-két csapatot indíthatunk, de szeretnénk egy harmadikat is, amelyben 25 éven aluli sakkozók kapnának helyet” - közölte Polyánszky Zoltán.

A 45. sakkolimpiára 2024. szeptember 10. és 23. között kerül sor.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.