2022. június 16., 16:54

Rekordot döntött a csallóközi bringásünnep

A kerékpársport egyre inkább képes megszólítani a felvidéki magyarságot is. Sok téves elképzelés mellett az EU által támogatott projektek között a kerékpárutak építése a fényes kivétel, hiszen így a magyarlakta vidékeken is új értelmet kapott a kerékpár.

 

bicikli
A hangulat remek volt, bringaünnep a javából
Fotó: A szerző felvétele

A régen mindennapi közlekedési eszköz ma már inkább sporteszköz, olcsóbb vagy költségesebb kikapcsolódás. Mindez annak függvénye, hogy milyen terepet akarunk meghódítani és milyen feltételek mellett. Világos, hogy a néhány száz eurós bringa mellett több ezer eurós csúcseszközökkel is hajtanak tájainkon a kerékpározók, miközben sokaknak már-már életforma a bringázás.

Egyre több a szurkoló

Így aztán a kerékpár közösségformáló szerepe is egyre erősödött, miközben Szlovákiában és Magyarországon az elmúlt évek igazi áttörést hoztak. Előbbinél Peter Sagan, utóbbinál Valter Attila nevéhez köthetjük a profi sport iránti érdeklődés növekedését, de az amatőr versenyek már ezt megelőzően is fellendülőben voltak.

Ezért aztán nem meglepő, hogy 2018-ban a Csallóközben is gondoltak egy nagyot, és életre hívták a Tour de Kukkonia kerékpárversenyt, amely az első évben 340 versenyzőt vonzott Dunaszerdahelyre. Egy évvel később már 470-en álltak rajthoz, így aztán kíváncsian vártuk, a kétéves szünet után hányan kapnak kedvet a három távhoz az idén.

Több mint ötszázan

Reggel nyolc óra környékén érkeztem a helyszínre, a dunaszerdahelyi Mol Aréna B lelátója mögé, ahol már ekkor nagy volt a nyüzsgés, hiszen fél órával voltunk a regisztráció nyitánya után. A versenyzők folyamatosan érkeztek az előzetes online bejelentkezést követően a számokért, a csomagért. A legtöbb esetben jó hangulatú társaságokat láthattunk. Voltak közöttük csapatmezbe öltözött tapasztalt bringások is, egy használt autó árával vetekedő kerékpárral, de lelkes baráti csapatok úgyszintén, akik a jó buli kedvéért keltek korábban ezen a vasárnap reggelen.

Ahogy aztán beszélgetésbe elegyedtem velük, azt is megtudtam, a 3-4 fős együttesek a hétvégi kerékpártúra helyett választották ezúttal a csallóközi versenyt, mert mint mondták, kellemes élmény volt a három évvel ezelőtti erőpróba. Rajtuk kívül jócskán akadtak gyermekes családok is, hiszen nem csupán verseny, inkább közösségi rendezvény lett mára a Tour de Kukkonia.

Az előző évadokhoz hasonlóan idén is három távból választhattak az érdeklődők. A legjobbaknak szánták a 82 kilométeres távot, másoknak a 28 kilométeres kört, amely egy kellemes túra hossza, de akár kisebb versenynek is beillik, és végül a családi bringázás 8 kilométeren. Ez utóbbi kicsalogatott sok csallóközi családot, így aztán a teljes mezőny létszáma minden korábbit felülmúlt, több mint ötszázan álltak rajhoz.

Napos időben

A résztvevők java fél kilenc körül már meg is érkezett, regisztrált és a helyszínen rendelkezésre álló szervizekben még ellenőriztethették kerékpárjukat. A sisak kötelező védőfelszerelésnek számított, ahogy az elhatározás is ezen a kellemes vasárnap délelőttön, mert már a fél tízes rajt előtt szépen sütött a nap. Ehhez egy kis szél is társult, s mint később kiderült, nem mindenkinek kedvezett.

A közös rajt előtt még Hájos Zoltán, a város polgármestere is köszöntötte a kerékpárosokat, akik ezután egy tiszteletkört tettek Dunaszerdahelyen, majd a település nyugati és déli határán repülőrajtot vettek.

A sportág jellegéből adódóan – ha csak nem vagyunk véletlenül egy-egy felvezető autó vagy csapatautó sofőrjei – leginkább egy helyről tudjuk figyelni a versenyt. A MOL Arénánál láthattam a felsorakozó versenyzőket, igazán emlékezetes látvány volt félezer bringást rajtra készen figyelni, hogy aztán egy kisebb séta után a célnál várjam a különböző versenytávok legjobbjainak beérkezését.

Úton és levegőben

Természetesen elsőként a családi verseny indulói értek a célegyenesbe. Ők nem az idővel vívtak harcot, inkább az volt a céljuk, hogy a kerékpározást megszerettessék a gyerekekkel, akik láthatóan élvezték a csallóközi bringaünnep hangulatát. Aztán jöttek a 28 kilométeres Easy versenyszám különböző kategóriáinak indulói. Itt már igazi párharcok alakultak ki a korcsoportok legjobbjai között, akik, ha kellett sprinteltek a Gyurcsó István utca hosszú egyenesében. 

Aztán az idő előrehaladtával már inkább a jó hangulatú társaságok közös érkezését lehetett látni, akik igazi élménytekerésnek fogták fel a júniusi   Tour de Kukkoniát.

Még két óra sem telt el a repülőrajttól, és fél tizenkettőkor már a fő versenytáv, a 82 kilométeres viadal győztesének a nevét is megismerhettük. Viktor Feťko, a diószegi Pierre Baguette Team versenyzője több mint 43 kilométeres átlaggal száguldott a célba, miközben a szökevények ötfős csoportjában a legjobbnak bizonyult a 26 éves versenyző. A következő 15 fős alakulat hat perccel később finiselt, majd egyre sűrűbben érkeztek a bringások, hogy aztán a közeli DAC stadion mögötti téren az ebéd és a frissítő mellett osszák meg egymással tapasztalataikat. 

Azért ne gondolja az olvasó, hogy ezzel a kerékpáros kihívások sora befejeződött volna Dunaszerdahelyen, hiszen a magyarországi triálosok újabb élményekkel gazdagították a közönséget.

A Hegeshow előadásában a közönség soraiból választottak a sportág magyar kiválóságai bátor jelentkezőket, akiket fentről, oldalról és trambulin segítségével is megkerültek a levegőben, bringáik és szaltóik segítségével.

A hangulat tehát remek volt, bringaünnep a javából! Bízzunk benne, hogy hasonló remek kezdeményezésből akad bőven a jövőben is.

Megjelent a MAGYAR7 hetilap 24. számában.


 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.