2022. július 2., 12:42

Rapport döntetlennel folytatta

Rapport Richárd remizett Fabiano Caruanával a sakkvilágbajnok-jelöltek nyolcfős madridi tornáján a pénteki 12. fordulóban.

Döntleneztek
Fabiano Caruana és Rapport Richárd egy korábbi mérkőzésen
Fotó: Archívum/ma7

A végig kiegyenlített partiban az amerikai nagymester ugyan gyalogelőnyre tett szert a világos bábukat vezető magyar riválisával szemben, de Rapport biztosan tartotta az állást, így a 44. lépésben született döntetlen.

A magyar sakkozónak egy győzelem és három vereség mellett ez volt a nyolcadik pontosztozkodása, amivel összesítésben továbbra is holtversenyben a hatodik helyen áll.

A 26 éves Rapport 2764 Élő-pontjával a világranglista nyolcadik helyezettjeként versenyez a spanyol fővárosban, ahol mindenki kétszer mérkőzik meg mindenkivel, váltott színekkel. A torna teljes díjalapja 500 ezer euró, és a 48 ezer euróval gazdagodó győztes jövőre a vb-címért játszhat a kilenc éve világbajnok norvég Magnus Carlsennel.

Rapport a szombati szünnapot követően vasárnap az orosz éllovassal, de az ukrajnai háború miatt a FIDE, a Nemzetközi Sakkszövetség égisze alatt induló Jan Nyepomnyascsijjal ül asztalhoz. Carlsen előző kihívójának világossal mindössze fél pontra van szüksége ahhoz, hogy bebiztosítsa a tornagyőzelmét, miután pénteken a kínai Ting Li-zsen vereségével két pontra növelte az előnyét.

Eredmények, 12. forduló:

Rapport Richárd-Fabiano Caruana (amerikai) döntetlen
Ting Li-zsen (kínai)-Tejmur Radzsabov (azeri) 0-1
Jan-Krzysztof Duda (lengyel)-Alireza Firouzja (francia) döntetlen
Jan Nyepomnyascsij (FIDE)-Hikaru Nakamura (amerikai) döntetlen
Az állás: 1. Nyepomnyascsij 8,5 pont, 2. Ting, Nakamura 6,5-6,5, 4. Caruana, Radzsabov 6-6, 6. RAPPORT, Duda 5-5, 8. Firouzja 4,5

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.