2018. november 8., 09:24

Pénteken kezdődik a Carlsen-Caruana párharc

Megvédi-e harmadszor is a címét a norvég Magnus Carlsen vagy Fabiano Caruana révén 46 év után ismét amerikai diadal születik - ez a Londonban pénteken kezdődő, egymillió dollár összdíjazású sakkvilágbajnoki döntő kérdése.

carlsen-caruana.jpg
Fotó: Chessdom
Különösen kiélezett párharcra lehet számítani, amit jelez, hogy a két nagymestert mindössze három pont választja el egymástól a világranglistán: a 27 éves Carlsen 2835 Élő-ponttal vezet, az egy évvel fiatalabb Caruana 2832-vel a második. Egymással eddig 33 klasszikus idejű partit váltottak, a 18 döntetlen mellett a norvég sakkozó tízszer, Caruana ötször nyert.

Carlsen 2013-ban Csennajban hódította el a vb-címet az indiai Viswanathan Anand legyőzésével (6,5-3,5) - ezzel 22 évesen minden idők legfiatalabb világbajnoka lett. Egy évvel később Szocsiban ismét Ananddal szemben diadalmaskodott (6,5-4,5), két éve New Yorkban pedig az orosz Szergej Karjakin ellen 6-6 után a rapid rájátszásban győzött (9-7).

"Világbajnoknak lenni, ez az identitásom részévé vált. Ugyanakkor annyira nem foglalkoztat, hogy világbajnok vagyok. Azt viszont nem szeretném, hogy más legyen az" - nyilatkozott Carlsen.

Az olasz-amerikai Fabiano Caruana a márciusi, berlini világbajnokjelölti torna győzteseként szerezte meg a kihívói jogot. "Számomra a sakk egy küzdősport, hasonló az ökölvíváshoz vagy a vegyes harcművészetekhez. Ez egy párharc, amelyben ütésre ütés következik, s megpróbáljuk az akaratunkat rákényszeríteni a másikra" - fogalmazott Caruana.

Amennyiben a 12 játszma végén döntetlen az állás, rapid partikra kerül sor. Caruana sikere esetén az Egyesült Államok 46 év után ünnepelhet ismét sakkvilágbajnokot, 1972-ben Bobby Fischer hódította el a címet első amerikaiként.

A párosmérkőzés fő szakkommentátora Polgár Judit lesz. Szintén magyar szál, hogy Caruana első hivatalos versenyét New Yorkban, Polgár Zsuzsa sakkiskolájában játszotta, s edzői között volt Benkő Pál is.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.