2022. szeptember 11., 13:57

Pályacsúcs a Wizz Air Budapest Félmaratonon

Szemerei Levente pályacsúccsal győzött, Erdélyi Zsófia pedig idei legjobbjával nyerte vasárnap a 37. WizzAir Budapest Félmaratont.

37. Wizz Air Budapest Félmaraton
37. Wizz Air Budapest Félmaraton rajtja a Pázmány Péter sétánynál a Budai alsó rakparton
Fotó: MTI

A sportági szövetség beszámolója szerint jó versenynek ígérkezett a budapesti félmaraton, mivel ott volt a mezőnyben három kiváló férfi futó, Csere Gáspár, Jenkei Péter és Szemerei Levente is. Az ideálisnak mondható körülmények között Csere és Szemerei együtt érkezett féltávhoz, majd a 21 097,5 méteres viadal második felében a Szekszárdi Sportközpont fiatalja elszakadt BEAC-os ellenfelétől, így megnyerte a versenyt. A 22 éves Szemerei 1:04:57 órás győztes ideje új pályacsúcs.

Egyszerűen futni szerettem volna egy jót. Most érkeztem haza egy edzőtáborból, ezt a lábaimban érzem, így nem volt különösebb kitűzött időeredmény"

- idézte őt a szervezők közleménye.

A régi rekordot a mögötte második helyen célba érkező BEAC-os olimpikon tartotta, aki 1:05:51-es teljesítményével szintén javítani tudott a 2020-ban ezen a versenyen futott legjobbján.

A harmadik a szlovákiai Tibor Sahajda lett 1:06:27-tel, a Vasas SC színeiben rajthoz álló Jenkei pedig 1:09:38-cal a negyedik helyen zárt.

A női versenyben Erdélyi Zsófia is remek teljesítménnyel győzött: a Csömöri Sport Kft. kétszeres olimpikonja 1:14:12-t futott, aminél korábban csupán kétszer, 2013-ban és 2021-ben teljesítette gyorsabban a félmaratoni távot.

A fordítókat leszámítva kifejezetten élveztem ezt a félmaratont. Jó volt ismét ilyen nagy mezőnyben itthon futni"

- értékelt a befutó után a női győztes.

Az ezüstérmes Nagy Julianna (ELTE SE Sashegyi Gepárdok) lett, aki 1:18:24-es új egyéni csúcsot ért el. A dobogó legalsó fokára a DSC-SI-t képviselő File Zita állhatott fel 1:19:32-es eredménnyel.

A viadalra - a rendező Budapest Sportiroda (BSI) közlése szerint - végül több mint 80 országból érkeztek futók, és 720 magyarországi település képviseltette magát Európa egyik legszebb futóútvonalán. Az összes távot beleszámítva közel 8500-an sportoltak az eseményen. A legtöbb határon túli résztvevő Szlovákiából, Lengyelországból, Nagy-Britanniából és Németországból érkezett.

A 21 kilométeren a szurkolókon kívül 10 zenei ponton együttesek, zenészek biztatták a futókat. Akik most nem álltak neki egyéniben a félmaratonnak, azok a KOMETA Páros, vagy a Laufenn Trió kategóriában teljesíthették a távot. Mindezek mellett több mint 1200-an álltak rajthoz a MANNA ABC 10 kilométeres távján.

Nagy hangsúlyt kapott ezúttal is a jótékonyság. A szervezők kilenc karitatív szervezettel működtek együtt. Korábban hétmillió forintos adomány összegyűjtését tűzték ki célul.

A rajt és a célterület a Pázmány Péter sétányon volt, az útvonal pedig érintette a főváros nevezetességeinek egy részét.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.