2019. augusztus 19., 12:15

Palást: Thury György emlékét éltetve

2019. augusztus 17-én immár ötödik alkalommal rendezték meg Paláston a Thury György-íjászversenyt.

Thury György-íjászverseny
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Kaszmán-Saróka Liliána

A palásti 1552-es emlékparkban összesen negyvenegy íjász gyűlt össze, hogy összemérje tudását, ügyességét, kitartását, pontosságát. A Farnadról, Zselízről, Deméndről, Ipolyságról, Középtúrról, Ipolynyékről és természetesen Palástról érkező versenyzők – az emlékpark ötletgazdájának, egyben a megmérettetés főszervezőjének, Hojsza Zoltánnak a közbenjárásával – megemlékeztek az éppen ötszáz esztendeje, a Hont megyei Középtúron született Thury Györgyről, aki ipolysági katonáskodása után Léva várkapitányaként is szolgált.

Hojsza Zoltán
Hojsza Zoltán
Fotó:  Kaszmán-Saróka Liliána

A korának első számú bajvívójaként tisztelt vitéz, akit személyes párviadalban egyszer sem tudtak legyőzni, részt vett a palásti csatában is; s éppen erre a történelmi eseményre épült az ötödik alkalommal megszervezett Thury György-íjászverseny kerettörténete.

A lövészek tíz különböző állomáson, több kategóriában és korcsoportban mérettettek meg. Külön vetélkedtek a 10 éven aluli gyermekek, a 10–14 és a 15–18 évesek, de külön kategóriában indultak az 50 év fölöttiek, valamint a tradicionális- és a sportíjakkal versenyzők is.

A harcosok mindenekelőtt kiképzésen vettek részt, ahol egy-egy lövést kellett leadniuk három különböző célpontra, majd – üzenetet küldve az ellenség táborába – át kellett lőniük egy facsoport fölött. A távlövésnél két darab, 25 méterre elhelyezett emberfigurára adtak le három lövést, míg a negyedik állomáson különböző puskaporos hordókat kellett eltalálniuk egy magaslesről. A palásti ütközetet modellezve egy török lovas nyeregből történő kilövése, illetve lovának megszerzése is feladat volt, továbbá el kellett találni azt a – drótkötél segítségével mozgatott, kartonpapírból készült – postagalambot, amit Arszlán bég küldött Ali pasának.

Fotó:  Kaszmán-Saróka Liliána

A deréktól fölfelé ábrázolt páncélos figurák esetében egyértelmű volt a kihívás: megtalálni a rést a pajzson. Mivel a törökök elvágták az utánpótlást, a kiéhezett sereg gyermektagjai nyulat lőttek, a felnőttek pedig a nyúlra leső rókákat vették célba. Szintén rendkívül eredetinek számított a tüzérség semlegesítésére szolgáló állomás, ahol a versenyzők a célt az ott elhelyezett ágyú csövébe tartó lövéssel érhették el, s természetesen idén sem maradhatott el a repülő korong eltalálására irányuló feladat.

A verseny résztvevői megkoszorúzták az 1552-es ütközet 465. évfordulójára készült fából faragott szobrot; a Thury Györgyöt ábrázoló alkotás a délvidéki Fülöp Attila fafaragó műve.

A délután folyamán teljesen megtelt az emlékparknál kialakított parkoló, a Thury György-tanösvény mentén mintegy 120 érdeklődő vette ki a részét a megmérettetésből.

„Néhány feladat nagyon szokatlan volt a lövők számára, de a visszajelzések azt mutatják, hogy mindenkinek tetszettek a kialakított állomások. Mivel a verseny egész délután tartott, így egy kis megvendégeléssel is kedveskedtünk. A helyi vadászszervezetnek köszönhetően a vadhúsból finom gulyást készítettünk” – tájékoztatta honlapunkat a sikeres rendezvény szervezője, Hojsza Zoltán. 

Eredmények:
10 éves korig (fiúk):
1. Bazsó Zsombor
2. Hohler Dávid
3. Marton Sebastian, Lukács Mátyás
10 éves korig (lányok):
1. Jakab Emma
2. Kiss Júlia
14 éves korig (fiúk):
1. Halász Sámuel
14 éves korig (lányok):
1. Bordáč Tiffany
2. Farkas Kinga
18 éves korig (fiúk):
1. Oszli Dominik
18 éves korig (lányok):
1. Végh Júlia
tradicionális íjak (férfiak):
1. Petrovics Péter. Kiss József, Chládek László
3. Petro Roland
tradicionális íjak (nők):
1. Zsolnay Szilvia
2. Szalai Doris
3. Stanko Tímea
sportíjak (férfiak):
1. Valent László
2. Michálik Ján
3. Kocur Jaroslav
50 éves kor felett:
1. Hojsza Zoltán
2. Tóth László
3. Hojsza Károly 

A vándorkupát a 3. számú csapat nyerte Hojsza Péter vezetésével.

A távlövés gyermek kategóriájában Halász Sámuel, a nőknél Zsolnay Szilvia, a tradicionális íjaknál Hojsza Zoltán, a sportíjaknál pedig Kiss Ferenc bizonyult a legjobbnak.

Thury György-íjászverseny
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.