2019. szeptember 23., 12:56

Ötödik idényüket zárják a füleki kerékpárosok

Idén a  Füleki Torna Club (FTC) kerékpárosainak köszönhetően a város képviselte magát a hegyikerékpárosok maratonversenyén a Szlovák Kupa minden fordulójában, de a többi hegyikerékpáros- és országúti versenyen, valamint más sportágakban is. A csapat eredményeiről Illés Zoltán, a szakosztály vezetője számolt be.

 

biciklisek6.png
Médialapozó
Fotó: Illés Zoltán

Az FTC kerékpáros szakosztálya öt éve működik. Illés Zoltán, Varga Krisztián és Szabó Sándor kezdeményezésére szerveződtek, akik aktív kerékpárosként felfigyeltek két ifjú tehetségre, Kaško Dávidra és Šimon Marianra. Miattuk érezték úgy, hogy érdemes szervezeti formába önteni a működésüket.

Földeš František
Fotó:  Illés Zoltán
Földeš František

Később aztán több fiatalt is maguk köré gyűjtöttek, és 10 taggal megalapították a kerékpár klubot. Az FTC kerékpárosai elsősorban hegyikerékpár-versenyeken jeleskednek.

„A hegyi bicikliseknél különféle távok vannak. A negyedmaraton 25 km 500 m szintkülönbséggel, a félmaraton 42 km 1300 m szintkülönbséggel, a maraton 60 km 2000 m fölötti szintkülönbséggel. És most egyre jobban divatba jönnek az ultramaratonok, 100km fölött és több mint 3000-4000 m szintkülönbséggel. Utóbbihoz kemény kondíció és pszichikai felkészültség szükséges, hisz sárban, hóban, ködben, mindenféle időjárási viszontagsággal megküzdve kell teljesíteni a versenyt” – avatott be Illés Zoltán.

Azt mondja, mindannyiuknak megvan a maga célja, ettől függ, ki mit szeretne teljesíteni. „Van olyan, aki a negyedmaratonokról feltornázta magát a félmaratonokra. Valaki vérbeli versenyző, és fontos neki, hogy feszegesse a határait és nyerjen. Valaki azért csinálja, mert szereti a természetet, szereti bejárni a környéket” – tette hozzá.

Az FTC színeit az idényben a következő kerékpárosok képviselték: Ujpál Marek, Bálint Gabriel, Híves Ján, Krpeľan Števo, Cibuľa Marek, Ferencz Adrián, Matúška Marek, Šimon Marian, Illéš Zoltán, Ádám Tomáš és Földeš František.

Cereden
Fotó:  Illés Zoltán
Cereden

Šimon Marian már januárban megkezdte a szezont, amikor Stupavában 184 kerékpárosból a 22. helyen végzett. A kategóriájában a nyolcadik, Ádám Tomáš a 36. lett. A februári Biela Stopa SNP sífutó rendezvényen a füleki FTC-t Földeš František képviselte, aki a 25 km-es szabad stílusú versenyen (58. hely), valamint a 30 km-es klasszikus stílusú versenyen is részt vett (30. hely).

A megmérettetésen több mint 950 versenyző haladt át a célvonalon. „Áprilistól szeptemberig az úti-és helyikerékpáros maratonok zajlanak. Rendszeresen több ezres látogatottságnak örvendenek a többfordulós kupaversenyek: a Škoda Bike Open Tour és a Mountain Bike Spirit Tour. Idén Matúška Marek már az első fordulóban harmadik lett, és öt verseny után az összetettben a hatodik helyen végzett. Šimon Marian a 16. helyen zárt” – közölte a szakosztály vezetője.

Matúška Marek 3. hely, Somorján
Fotó:  Illés Zoltán
Matúška Marek 3. hely, Somorján

A lenagyobb távolságot egy versenyen Cibuľa Marek teljesítette egy 24 órás országúti maratonon. A letekert 474 km a 17. helyre volt elég. A legnagyobb távolságot a 24 órás hegyikerékpár-maratonon Šimon Marian és Cetlová Diana (Energia FTC) teljesítették, a 420 km a 2. hely elnyerését jelentette nekik.

A leghosszabb krosszfutási távot a 20 km-es 660 szintkülönbségű divényi versenyen Illés Zoltán teljesítette, a férfiak 40 év feletti kategóriában a 8. helyen végzett.

„Szlovákia összes maratonversenye közül a leghosszabb és legnehezebb a HORAL Krejzi hegyikerékpár-futama, amelynek 134 km-ét és 4500 szintméterét Šimon Marian 8 és fél óra alatt teljesítette, és a 33. helyezést érte el. Az FTC legfiatalabb és középtávú pályán a leggyorsabb versenyzői közé tartozik Ujpál Marek, aki a szezonban már a 19-39 éves kategóriában rajtolt. A Škoda Bike Open Tour kupájában a férfiak legerősebb mezőnyében a 49. helyen áll, Losoncon pedig a negyedik helyen végzett” – emelti ki.

A legtöbb dobogós győzelmet Šimon Marian szerezte meg, ő lett az első Losoncon és 74+8 km-es kombinációban Stupavában. Második lett a 24 órás maratonversenyen és a Liptovská Lúžná-i kerékpár- maratonversenyen, valamint a harmadik a stupavai 76 km-es távon és Spišských 333 Extreme 111 km-es versenyén.

Šimon Marian 1. hely, Stupava
Fotó:  Illés Zoltán
Šimon Marian 1. hely, Stupava

Az edzéseik individuálisan zajlanak, gondot jelent azonban, hogy nincs edzőjük, ezért a Strava applikáción keresztül figyelik saját és egymás teljesítményét.

Viszont a „digitális” edzővel nem olyan szintű a fejlődés, ezen szeretnének változtatni.

„Kedvenc útvonalaink a hegygerinces túrák Rátka körül és a Medves, Karancs, Bucsony hegyek környékén. Egyre több útikerékpárral is edzünk, mivel az aszfaltutak állapota javult a környező járásokban. Közkedveltek a Salgótarján- Litke, Cered- Salgótarján, Poltár- Rimaszombat, Losonc- Polichnó útvonalak” – tájékoztatott Illés Zoltán.

Ujpal Marek és Ferencz Adrián
Fotó:  Illés Zoltán
Ujpal Marek és Ferencz Adrián

Szeptember végén a turizmus világnapja alkalmából a szakosztály biciklitúrát szervez. A mintegy 45 km-es szakaszon néhány geopark helyszínt járnak be.

Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

biciklisek6.png
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.