Öt érmet, köztük három aranyat gyűjtöttek szombaton a magyar evezősök

2021. június 5., 14:06
ma7 | MTI

A magyar csapat tagjai öt érmet, közte három aranyat gyűjtöttek a poznani kajak-kenu Európa-bajnokság szombati döntőiben. A dobogós helyezések közül négy olimpiai számban született.

Kozák Danuta, Bodonyi Dóra
Fotó: facebook / Magyar Kajak-Kenu Szövetség

A második finálés napon összesen kilenc éremcsata szerepelt a programban,

s az első máris magyar sikert hozott. A KSI 21 éves, négyesben már világbajnok kajakosa,

Gazsó Alida Dóra nagyszerűen versenyzett 1000 méteren,

végig bírta a saját maga által diktált iramot, s messze a riválisok előtt célba érve

megszerezte pályafutása első felnőtt Eb-aranyát.

„Örültem neki, hogy megkaptam ezt a számot, mert a hosszabb távokon jó vagyok. Tudtam, hogy a végén jól fogok tudni indítani, és így is lett.” - mondta az M4 Sportnak Gazsó.

A férfiak hasonló számában, amely ráadásul olimpiai szám,

a világbajnoki címvédő Kopasz Bálint hasonlóan fölényes győzelmet aratott.

A 23 éves győri kajakos pénteken 500 méteren is első lett, most pedig újra bizonyította jó formáját. A várakozásoknak megfelelően a portugálok klasszisával, Fernando Pimentával vívott nagy csatát, de csak egy ideig, mert az utolsó kétszáz méteren faképnél hagyta riválisát, és akkora előnnyel érkezett a célhoz, hogy a végén már ki is engedhetett.

Már Poznanba érkezéskor éreztem, hogy nagyon jó formában vagyok.

Nagyszerű érzés volt most végigmenni a pályán, én úgy éreztem, hogy végig én vezetek, és a hajrában még rá is tudtam tenni egy lapáttal. Ez volt eddig a legjobb versenyem idén. Tökéletesen éreztem a dinamikát és az erőt” - értékelt Kopasz Bálint, hozzátéve, reméli, hogy ott lehet majd Tokióban, ő mindenesetre erre készül.

A következő szám szintén ott van az ötkarikás programban, olyannyira, hogy

az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta - aki most a szolnoki Bodonyi Dórával versenyzett - címvédője a K-2 500 méternek.

A magyarok - akik csupán néhány hete ültek össze - a gyengébb rajt után a fehéroroszok után eredtek, majd miután féltávnál a második helyen haladtak át, az utolsó kétszáz méteren begyújtották a rakétákat, és úgy mentek el Hudzenka és Litvincsuk mellett, hogy az ellenfél már nem tudott reagálni.

A célban több mint fél hajó volt a magyar egység előnye,

s közben a lengyelek is megelőzték a teljesen elfáradó fehéroroszokat.

„Én nem is érzékeltem az ellenfeleket, a rajt előtt kinéztem Dana hátán a G betűt a Hungaryből, és végig csak arra fókuszáltam.” - árulta el Bodonyi Dóra.

A Ferencváros 34 éves versenyzője, Kozák úgy fogalmazott, ő ugyan érzékelte, mi zajlik körülöttük, de ezzel együtt igyekezett a saját pályájukra összpontosítani.

Ez a verseny már sokkal jobban sikerült, mint a múlt heti válogató. Örültem, hogy a fehéroroszok nem bírták a tempónkat

 - mondta.

Kozákhoz és Bodonyihoz hasonlóan

a győriek kenus duója, Balla Virág és Takács Kincső is az olimpiára készül,

azzal a nem titkolt céllal, hogy éremmel térjenek haza Tokióból. Az Eb egy felkészülési állomás a számukra, s

egy bronzzal „melegítettek”.

A rajtjuk nem sikerült jól, s bár hamar összeszedték magukat, a féltávnál birtokolt harmadik helyükön nem tudtak javítani a második 250 méteren sem. A világkupa-győztes ukránok hatalmas fölénnyel nyertek, mögöttük pedig a németek értek be másodikként.

„Gyorsulnunk kell az elején, azt érzem, hogy ott nagyon elmennek a többiek, erre nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk. Hetek óta versenyzünk, én személy szerint mentálisan kicsit elfáradtam ettől. A következő pár hét jót fog tenni, hogy tudjunk újra alapozni és nagyobb hangsúlyt kapjanak a kondiedzések, hiszen azok nagyon hiányoznak. Még rengeteg tennivalónk van az olimpiáig” - nyilatkozott Balla Virág.

A múlt heti, szegedi válogatón aratott győzelmével a sprintspecialista

Lucz Dóra is bekerült a tokiói magyar csapatba.

Az UTE 26 éves, kétszeres Európa-bajnok kajakosa a szombati döntőben is nagyszerűen rajtolt, egy ideig együtt lapátolt a címvédő dán Emma Jörgensennel, de végül a skandináv sportoló csapott elsőként a célba,

Lucz pedig második lett.

„A célban nem tudtam, hogy hányadik is vagyok, de aztán jött a megerősítés, hogy második. Már a múlt heti válogatón is jó formában kellett lennem, mert otthon is nagyon erős a mezőny, s ezt sikerült átmentenem erre a hétre. Az olimpiáig nagyon sok munka vár még rám” - mondta a parton Lucz Dóra.

A Balaska Márk, Csizmadia Kolos kajak kettes ötödikként zárt 200 méteren

és a magyar férfi kenusok sem tudtak beleszólni a dobogós helyek sorsába: Korisánszky Dávid (C-1 200 m) hetedik, Kiss Balázs (C-1 1000 m) pedig kilencedik lett a döntőben.

A többi finálét a vasárnapi zárónapon rendezik.

A további program:
vasárnap:
1000, 500 és 200 m-es DÖNTŐK 8.45
5000 m-es DÖNTŐK 14.08

Kövesse facebook oldalunkat is!