Nyílt levélben vétóznák meg Mohamed Aida hetedik olimpiai indulását

2021. május 28., 13:41
ma7

Nem csillapodnak a kedélyek azután, hogy a Magyar Vívószövetség elnöksége kedden kijelölte a tokiói nyári olimpiára utazók névsorát, és a női tőrcsapatba Mohamed Aida is bekerült – ezt most a saját csapattársai nyílt levélben vétóznák meg!

Ebből még baj lesz
Fotó: Magyar Vívószövetség
Pásztor Flóra, Kondricz Kata, Kreiss Fanni és Lupkovics Dóra

Feczer Viktor vezetőedző a Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra összetételű négyest jelölte, de hosszas vita és titkos szavazás után a grémium úgy döntött, hogy az olimpián egyéniben és csapatban Kondricz, Kreiss és Pásztor vív, a negyedik utazó pedig Mohamed Aida lesz, aki tartalékként – miként a többi tartalék a sportágban – nem az olimpiai faluban lakik, teljes jogú csapattagnak pedig a szabályok értelmében akkor számít, ha a csapatversenybe legalább egy asszóra becserélik.

A válogatási elvek alapján a hazai ranglista első helyezettje, Kreiss Fanni automatikus induló lett. A többiek részvételéről Feczer Viktor vezetőedző és Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány javaslata, a szakmai bizottság véleményezése alapján az elnökség döntött a kedd éjszakába nyúlt zárt ülésen. Udvarhelyi Gábor a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy ő miért javasolta Mohamed Aida indulását Lupkovics Dóra helyett.

Nem az érzelmeket kell nézni, hanem a magyar érdeket. Négy versenyző utazhat, Mohamed Aida pedig a hazai válogatók alapján a harmadik a rangsorban Kreiss Fanni és Kondricz Kata mögött, Pásztor Flóra a negyedik. Az olimpián hárman indulhatnak egyéniben, és ennek a három versenyzőnek kell kezdeni a csapatversenyben. Pásztor Flóra remekül teljesített a csapatkvalifikációban, ezért került most be az első háromba. Aida, miként a többi tartalék, nem az olimpiai faluban lakik majd, de a csapatversenyre becserélhető lesz. Semmiképpen nem tartom igazságtalan döntésnek, hogy így alakult"

– szögezte le a szövetségi kapitány.

A hazai válogatók alapján kialakult rangsor független a világranglistától, amely értelemszerűen csak a nemzetközi versenyeken elért eredmények alapján áll össze. Ezen Kreiss a 20., Mohamed a második legjobb magyarként a 29., Kondricz az 58., Lupkovics a 76., Pásztor a 92.

A csapatkvótát a Kreiss, Kondricz, Pásztor, Lukovics összetételű négyes harcolta ki, alapvetően a Kreiss, Kondricz, Pásztor trió vívott. A csapat tagjai ugyanakkor az olimpiai kvalifikációs sorozatban gyakran hangsúlyozták, hogy a sikerek nagyban köszönhetők a példás csapatösszetartásnak.

 Amikor karanténban voltunk, Skype-on beszélgettünk a csajokkal, a szabadabb nyári időszakban pedig Lupkovics Dóriék nyaralójában töltöttünk el együtt néhány napot, otthon is gyakran átjártunk egymáshoz"

– nyilatkozta január közepén a Nemzeti Sportnak Kreiss Fanni.

Dórival szinte egyszerre lettünk koronásak, így első kézből tudtunk tapasztalatot cserélni, amikor pedig kiszabadultunk a bezártságból, lejártunk a többiek edzésére zsűrizni. Jó, hogy újra ott vagyunk egymásnak az egyre keményebb edzéseken, szeretünk együtt lenni, erősítjük egymást."

A történetben nyilvánvalóan attól sem lehet elvonatkoztatni, hogy Kreiss Fanni 32, Lupkovics Dóra 28, Kondricz Kata és Pásztor Flóra egyaránt 22 éves, Mohamed Aida pedig 45. Az elmúlt szűk három évtized legeredményesebb hazai tőrözőjének számító Mohamed már akkor vb-ezüstérmes volt egyéniben (1993), amikor Kondricz és Pásztor még óvodába járt.

A Kreiss, Kondricz, Pásztor, Lupkovics négyes a Facebookon pénteken közzétett nyílt levelében kéri

Lupkovics Dóra és Mohamed Aida olimpiai csapatban betöltött pozíciójának újratárgyalását.

A kvótaszerzésről az alábbiakat írják:

Egy esélytelennek tartott csapatként indultunk, a sikerünk az egységünknek, összetartásunknak és a végtelen munkánknak volt köszönhető. Mindeközben Aida a csapatmunkában nem vett részt, a közös pszichológiai foglalkozásokat, erőnléti edzéseket nem látogatta a sikertelen világbajnokság után. Amikor először kijutó helyen álltunk, újra elkezdett részt venni a közös felkészülésben. Ahogy egyre közelebb kerültünk a kvótához, annál több cikk jelent meg, amikben Aida sérelmezte, hogy ő miért nincs a csapatban.”

A versenyzők egyúttal sérelmezik, hogy a csapatkijelölés óta a média szerintük kizárólag azzal foglalkozik, hogy Mohamed Aida a hetedik olimpiájára készül.

Hetedik olimpia
Mohamed Aida
Arról semmi hír, hogy Kreiss Fanni, a csapat vezéregyénisége, Magyarország legjobb női tőrözője hogyan készül, és akik kivívták az indulási jogot, hogyan vélekednek, ugyanis, ha nem sikerül megszerezni a csapatkvótát, akkor nem lenne miről beszélni, Kreiss Fanni lenne az egyetlen induló”

– írja a négy versenyző.

Nos, az biztos, hogy most valóban van miről beszélni…

Kövesse facebook oldalunkat is!