2022. november 21., 09:50

Nem indulhat a címvédő, tartalékos házigazdák

A címvédő orosz válogatott nélkül, több esélyessel rajtol kedden a tenisz Davis Kupa-döntő málagai fináléja.

Komoly trófea
A serleg
Fotó: Wikipédia

A férfiak legrangosabb csapatversenyének a lebonyolítása a közelmúltban többször is változott, a tavalyi finálé torinói csoportkörében a magyar válogatott is szerepelt. A nemzeti csapat nem jutott tovább a madridi végjátékba, de a csoportküzdelmek legjobbja a két bravúrgyőzelmet arató Piros Zsombor lett.

A Davis-kupát két harvardi egyetemi hallgató találta ki, abból a célból, hogy először Amerika szintjén, később nemzetközi szinten is versenyeket rendezzenek.

A Davis-kupa története 1899-ben kezdődött, amikor Dwight Filley Davis, a Harvard Egyetem tanulója Holcombe Warddal együtt előbb egyetemi bajnokságot nyert, majd az USA teniszbajnoka lett. Ez a cím akkor kizárólag az USA keleti partjainak bajnokaként illette meg őket, de ők az ország bajnokai akartak lenni, ezért Davis elutazott a nyugati partra, hogy megvizsgálja, miként lehet egész Amerikára kiterjedő teniszbajnokságot szervezni. A nyugati partvidékről való visszatérte után már nemzetközi méretekben gondolkodott: 

A nyugati országrészben a teniszjáték nagy fejlődést ér majd el a jövőben. Olyan hatalmas nemzetközi mérkőzéssorozatot kell létrehoznunk, hogy az ne csak itt, hanem az egész földkerekségen is föltűnést és érdeklődést keltsen.”

A 122 éves Davis Kupa 2019-ben esett át a legnagyobb átalakításon, a győztes egy 18 csapatos, egyhetes fináléból került ki, és a hagyományos hazai és idegenbeli párharcokra már csak a selejtezőben kerül sor. Az első ilyen tornát Madridban rendezték, 2020-ban elmaradt a koronavírus-járvány miatt, tavaly pedig - a korábbi tervekkel ellentétben - nemcsak a spanyol főváros adott otthont a finálénak, hanem Torinóban és Innsbruckban is voltak mérkőzések. Idén Bologna, Glasgow, Valencia és Hamburg volt a döntő szeptemberi csoportkörének a helyszíne, a DK málagai zárásán pedig Spanyolország a negyeddöntőben Horvátországgal találkozik, ezen kívül Ausztrália-Hollandia, Olaszország-Egyesült Államok és Németország-Kanada párharcokra kerül sor. A győztesek az elődöntőben folytatják szereplésüket.

A tavalyi fináléban az oroszok legyőzték a horvátokat, ám az ukrajnai háború miatt - miként a nők a Billie Jean King Kupájában - nem védhetik meg a címüket. A távollétükben elvileg a házigazda spanyolok a favoritok, ám Sergi Bruguera szövetségi kapitány nem számíthat a pihenő 22-szeres Grand Slam-bajnok Rafael Nadalra és a sérült világelső Carlos Alcarazra sem. A németeknél nem áll rendelkezésre a bokasérülése után decemberben visszatérő Alexander Zverev, így a nyolc együttes között a hadra fogható játékosok év végi formája dönthet.

A 2022-es évad az utolsó, amikor a Davis Kupa nem ad világranglistapontot, ugyanis a hivatásos férfi teniszezők szövetsége (ATP), a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) és a Davis Kupa kereskedelmi jogait birtokló Kosmos Tennis októberben közölte, hogy a DK bekerül az ATP versenynaptárába.

A finálé párosítása:

Spanyolország-Horvátország
Ausztrália-Hollandia
Olaszország-Egyesült Államok
Németország-Kanada

Az elmúlt tíz év bajnokai:

2012: Csehország
2013: Csehország
2014: Svájc
2015: Nagy-Britannia
2016: Argentína
2017: Franciaország
2018: Horvátország
2019: Spanyolország
2020: a koronavírus-járvány miatt nem rendezték meg a döntőt
2021: Oroszország
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.