2019. november 18., 13:44

Nagy István szlovák bajnok kamionhúzásban

Nagy István „Cimet”, az almágyi erősember, több sikeres versenyt követően, októberben idei legjobb eredményét hozta. Bár még kezdőnek számít a sportágban, erejének és elszántságának köszönhetően, a Nagymihályon szervezett kamionhúzó versenyen szlovák bajnok lett.

strongman5.jpg
Médialapozó
Fotó: Nagy István archívuma

Több száz kilós traktorgumik, betontömbök, malomkövek mozgatása puszta kézzel, kamionhúzás, autó emelgetése – Nagy István ezekben találta meg a kihívást. 16 éves kora óta rendszeresen konditeremben edz, erejét a széles környéken ismerik.

Mégis úgy érezte, valami újra van szüksége. Erre az újra idén májusban lelt rá, amikor nézőként részt vett élete első erősember versenyén. 

Fotó:  Nagy István archívuma

„Magyarországon szervezték a megmérettetést, s bár ott még nem indultam, verseny után kipróbálhattam a súlyokat, és sikerült jó néhányat megmozgatnom. Akkor elhatároztam, hogy versenyzőként is megméretem magam” – kezdte István.

Azóta Romániában, Ukrajnában, Szerbiában, Magyarországon és Szlovákiában is versenyzett. Kezdetben kevesebb sikerrel, aztán egyre jobb eredményekkel vette az akadályokat. Ehhez természetesen az is hozzájárult, hogy rátalált jelenlegi edzőire, Milan Šuľanra és Marián Jankóšikra.

„Milan korábban szintén versenyzett strongmanként, ezért számára rendelkezésre álltak a szükséges súlyok is. Ezeket ugyanis nem lehet boltokban beszerezni, otthon kell legyártani. Ma már igyekszem heti háromszor 4 órát edzeni. Ennek egy része a strongman felkészülés, a másik része pedig a konditermi edzés” – tette hozzá.

Fotó:  Nagy István archívuma

Azt mondja, ebben a sportágban az erőn kívül fontos a technika elsajátítása, hogy minél könnyebben tudja megmozgatni a több száz kilós súlyokat. De lényeges a dinamika és a kondíció is, hiszen a versenyszámok nagy részét mozgás közben kell teljesíteni.

A Szlovák Erős Emberek Szövetsége által rendezett októberi Szlovák bajnokság mérföldkő volt számomra. 7,5 tonnás kamion húzásában és vontatásában mértük össze erőnket és gyorsaságunkat. Tízen neveztünk és legnagyobb meglepetésemre én teljesítettem a legjobban, így elnyertem a szlovák bajnoki címet”

– mondta.

A cím megszerzése számára hatalmas motivációt jelent, és arra ösztökéli, hogy még jobban teljesítsen. István további versenyekre készül, többek között a jövő évi szlovák bajnokságra, ami hét körből áll. Ha ebből valaki négyet-ötöt sikerrel teljesít, bekerülhet a profik közé. Számára ez a legfontosabb célkitűzés. Emellett az idei nagy sikerre való tekintettel, jövőre is szeretné megszervezni a füleki Strongman- Erős emberek versenyét.

 

strongman5.jpg
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék