2022. augusztus 11., 17:07

Milákék az Európa-bajnokságon

Úszók, műugrók, szinkronúszók, nyílt vízi úszók és óriás-toronyugrók. Utóbbiak először szerepelhetnek a vizes Európa-bajnokságon, amelynek idén, augusztus 11-e és 21-e között Róma ad otthont.

Milák Kristóf
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Magyarország természetesen az úszóktól és a nyílt vízi úszóktól várja az érmeket, elég a tavalyi, budapesti kontinensviadalra emlékezni, ahol tizenöt érmet szereztek a hazaiak.

A harminchatodik Európa-bajnokságot Róma rendezi, négy helyett már öt versenyszámban, a kiosztott éremkollekciók száma pedig 77 lesz. Az úszók vihetik haza a legtöbbet, negyvenhármat, hetet a nyílt vízi úszók, a műugrók tizenhármat, a szinkronúszók eggyel kevesebbet, míg a 2022-es bajnokságon debütáló óriás-toronyugrók kettőt, egyet-egyet a nők és a férfiak. Az olasz főváros 1983 után rendezhet Eb-t, az ország viszont ötödször.

Mi lesz furcsa az idei Európa-bajnokságon? Két dolog: az egyik, hogy az utóbbi két Eb legsikeresebb válogatottja, az orosz hiányozni fog Rómából, a másik, hogy ugyan egy időben zajlik a viadal a müncheni multisport Európa-bajnoksággal, mégsem része annak. Márpedig 2018 után ismét abban bíztak a multisport Eb kiötlői, hogy négy év után a vizes Eb is része lesz a nagy kontinensbajnokságnak. Mi játszódhatott le a háttérben, csak sejteni lehet.

Az utolsó négy Európa-bajnokságot ugyanaz a négy ország uralta. Tavaly és 2018-ban is a britek és az olaszok végeztek az oroszok mögött az éremtáblázaton, 2014-ben a britek megelőzték az oroszokat és az olaszokat, 2016-ban viszont a britek és az oroszok közé beékelődtek a magyarok. Azon a londoni Eb-n a húsz éremből tíz arany volt, Kapás Boglárka nyert 400, 800 és 1500 gyorson is, Cseh Laci 100 és 200 pillangón, ötvenen ezüstérmes lett, Hosszú Katinka pedig a 200 és a 400 vegyes mellett 200 háton is győzött, a 4x200-as női gyorsváltóban pedig Hosszú és Kapás oldalán Jakabos Zsuzsanna és Verrasztó Evelyn diadalmaskodott. A hivatalosan 2020-as Eb-ként elkönyvelt tavalyi viadalon 5 arany, 4 ezüst, 6 bronz volt a leosztás.

A magyar csapat a hatodik helyen végzett az összesített éremtáblázaton, a tizenötből tizenkét érmet az úszók szereztek, a nyílt vízi úszók egy második és egy harmadik helyet hoztak össze, és a szinkronúszók is hozzátettek egy bronzérmet. Milák Kristóf 100 és 200 méteres pillangóúszásban is nyert, utóbbi számban megvédte a címét, az 50 pillangót Szabó Szebasztián húzta be, teljes volt a magyar uralom pillangóban, Kapás szintén 200 pillangón állhatott fel a dobogó legfelső fokára, Hosszút előzte meg, aki 400 vegyesen csak nyert egy aranyat, Mihályvári-Farkas Viktória előtt.

Az úszók versenyei 11-től 17-ig zajlanak, a nyílt vízi úszók 18-a és 21-e között úsznak, Ostiában. A római Foro Italico medencéjében 14 női és 14 férfi úszó állhat rajtkőre Magyarországot képviselve. A legsűrűbb programja Miláknak lesz. A júniusi vb-n két aranyat szerző, 200 pillangón világrekordot javító klasszis a két kedvenc száma mellett kipróbálja magát 100 és 200 gyorson is, valamint a gyorsváltókban is szerepet kap. Kós Hubert is négy egyéni rajtban gondolkodik, viszont Kapás és Kenderesi Tamás hiányozni fognak Rómából, előbbi derék-, utóbbi vállfajdalmai miatt. Hosszú 200 és 400 vegyes mellett 200 pillangón áll rajthoz, a cél, hogy a jelenlegi 96 érméhez még négyet gyűjtve meglegyen a száz dobogós helyezés a nagy világversenyekről. A nyílt vízi úszóktól is várhatók érmek, 5 férfi és 4 női tagja van a csapatnak.

Megjelent a Magyar7 2022/32.számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.