2023. szeptember 8., 16:11

Milák Kristóf újult erővel tér vissza, hogy a párizsi olimpián rekordot döntsön

Az elmúlt napokban vált hivatalossá az az információ, hogy Milák Kristóf visszatér. Az olimpiai bajnok úszó még júniusban jelentette be, hogy kénytelen kihagyni az úszó-világbajnokságot.

Milák Kristóf
Fotó: MTI

Milák Kristóf pihenése azonban most véget ért, elmondása szerint jó formában érzi magát ahhoz, hogy a párizsi olimpián aranyérmet szerezzen 200 méter pillangón. Természesen ehhez az kell, hogy kellőképpen felkészüljön, amely sok időt és munkát vesz majd igénybe.

Mint ismeretes, a 23 éves magyar sportoló  a 2017-es, budapesti világbajnokságon 100 méter pillangón szerzett ezüstérmével robbant be a felnőtt mezőnybe. A fő száma ugyanakkor a 200 méter pillangó volt, amelyben 2019-ben tudott aranyérmet szerezni a kvangdzsui világbajnokságon, amikor is a legendás Michael Phelps tízéves világcsúcsát javította meg.

A világ már akkor felfigyelt a magyar tehetségre.

Két évvel később a 2021-es tokiói olimpián ebben a számban már könnyedén tudott nyerni, és életében először nyert olimpiai aranyérmet.

Milák Kristóf elindult a 100 méteres pillangón is, ahol Európa- csúccsal lett második. Már akkor egyértelművé vált, hogy a magyar úszás történetében új csillag születik személyében. Tavaly a magyarországi rendezésű világbajnokságon, a Duna Arénában tovább javította világrekordját (1:50.34 perc), illetve 100 méter pillangón is sikerült neki világbajnoki címet nyernie.

A párizsi olimpián vághat vissza legfőbb riválisának

A Fukuokában rendezett vizes világbajnokságot Milák Kristóf kihagyta, pedig nagy esélyes lett volna a 200 méteres pillangó megnyerésére. A számot így a francia Leon Marchand nyerte meg. A 2024-es párizsi olimpián így lesz miért visszavágni Milák Kristófnak. 

A tét azért is lesz nagy, mert ha Miláknak sikerül megvédenie a címét, akkor ő lehet a harmadik magyar úszó, aki ismételni tudott.

Utoljára ez csak Darnyi Tamásnak (1988, 1992) és Egerszegi Krisztinának (1988, 1992, 1996) sikerült.

Lesz miért izgulni az olimpia előtt is

Az úszást kedvelőknek van egy jó hír, zsúfolt év következik, hiszen rengeteg eseményre kerül sor a 2024-es párizsi olimpiáig.

2024 februárjában világbajnokságot rendeznek Katar fővárosában, Dohában.

Az olimpia előtt Milák Kristóf a franciával már akár ott megmérettetheti magát, a két úszó tehát lemeccselheti egymás között, hogy ki a 200 méteres pillangó versenyszámának a királya.

Ne feledjük, hogy a dohari világbajnokságon érdekelt lesz a 4x100-as magyar gyorsváltó is, természetesen Milák Kristóffal is számolnak, és ha jó formában lesz a 23 éves fiatal, akkor szép eredmény születhet.

Milák Kristóf a visszatéréséről azt mondta, szüksége volt egy kis időre ahhoz, hogy regenerálódni tudjon, és megfelelően felkészüljön a párizsi olimpiára. Ugyan az olimpiáig kevesebb mint egy évet kell várni, de Milák Kristóf is tudja, hogy a felkészüléshez nagyon sok idő kell, pláne akkor, ha be akarja írni magát a történelemkönyvekbe. Címvédés esetén ugyanis a magyar úszósport legjobbjai közé emelkedhet a 23 éves fiatal tehetség.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.