2020. április 8., 09:43

Mielőbbi felépülést kívánunk Erik Vlčeknek

Sokan aggódtak amiatt, hogy Erik Vlček, a hazai síkvízi gyorsasági kajaksport történetének legeredményesebb versenyzője a komáromi karanténban márciusban történt balesete miatt esetleg majd nem vehet részt a Tokiói Nyári Olimpiai Játékokon. Öröm az ürömben, hogy az időközben sikeres műtéten átesett tízszeres világbajnokunk már odahaza lábadozik, az olimpiát pedig a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották. A történtekről az olimpiai csapat edzője, Likér Péter nyilatkozott portálunknak.

Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Olympic.sk

„Bár akkoriban már értesültünk a koronavírus-járvány kezdeti történéseiről, mégis kiutaztunk az előző években megszokott, kaliforniai Newport Beachen levő edzőtáborba, ahol hat hétig, vagyis április 4-ig készültünk volna a tokiói olimpiára. Akkor még, másokhoz hasonlóan, mi sem gondoltuk, hogy világjárvány van kibontakozóban. Bő két hét után, a járvánnyal kapcsolatos fejlemények hatására azonban a hazatérésünk mellett döntöttünk. Arra már csak Isztambulon át volt lehetőségünk.”

A helyzetünket tovább bonyolította a tény, hogy a határzár miatt senki nem jöhetett értünk Dél-Komáromba. Ezért odáig taxikkal jutottunk el, onnan pedig a sok bőröndünkkel együtt kénytelenek voltunk átgyalogolni Észak-Komáromba. Majd a túlparton ránk várakozó szövetségi és klubbeli autók azonnal a csónakházba szállítottak minket, ahol kéthetes karanténba vonultunk. A karantén közepén tudtuk meg, hogy a szervezők egy évvel későbbre halasztották a tokiói olimpiát“

– mondta el a Ma7.sk-nak Likér Péter.

A csónakházban folytak az edzéseik, s miután az időjárás jobbra fordult, a szabadban lábteniszeztek is.

„Sajnos, a március 28-i lábteniszezésünk közben, a velem egy csapatban levő Erik Vlček az egyik felugrása után szerencsétlenül ért földet, s ripityára tört a jobb térde.”

Alapos megfontolás és orvosi egyeztetések után úgy döntöttünk, hogy a dunaszerdahelyi kórházban Almási József doktor úr műtse őt meg. Az április elsejei műtét során még a jeles ortopéd szakorvos is elborzadt a platótörés, a porrá zúzódott porcok és egyebek láttán. Erik combcsontját már semmi sem tartotta.”

Kapott egy pótplatót, a térde alá 8 csavart helyeztek, összevarrták az elszakadt ínszalagokat stb. Három napig tartó megfigyelés után hazaengedték őt a kórházból, de hat hétig gipszet kell hordania, és hozzávetőleg további hat hétig tart majd a rehabilitációja. Az olimpia elhalasztása miatt azonban elég ideje marad a teljes felépülésre. Nélküle elképzelhetetlen lenne a kajaknégyesünk (további tagjai: a pozsonyi Samuel Baláž, a somorjai Zalka Csaba és a virti Botek Ádám) olimpiai részvétele“ – magyarázta az edző.

A 38 éves Erik, akit világviszonylatban is a legjobb kajakosok között tartanak számon, eddig öt olimpián kitűnően versenyzett.

Egy korábbi nyilatkozata szerint előzőleg még egy csontja sem tört el, és sosem altatták-műtötték őt. Olvasóink nevében is mielőbbi felgyógyulást kívánunk neki, hogy a járvány elmúltával, a csapattársaival együtt folytathassa a felkészülést a 2021 nyarán megvalósuló tokiói olimpiára, s onnan a történtek ellenére újabb éremmel térjenek haza.

Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.