2023. november 4., 12:03

Meghalt a páros műkorcsolyázás korábbi nagy alakja, kétszeres olimpiai bajnoka

Elhunyt a páros műkorcsolyázás kétszeres olimpiai bajnoka, Oleg Protopopov, a Szovjetunió tiszteletbeli sportmestere - tudatta az Orosz Olimpiai Bizottság.

Oleg Protopopov Ludmilla Belousova
Archív felvétel
Fotó: wikimedia.org / Fotograaf Onbekend / Anefo

Protopopov 91 éves volt.

Feleségével, Ljudmila Bjelouszovával az innsbrucki (1964) és a grenoble-i (1968) téli ötkarikás játékokon diadalmaskodtak.

Emellett 1965 és 1968 között egymás után négyszer nyertek aranyat világbajnokságon és Európa-bajnokságon egyaránt. Vb-ezüstöt háromszor, Eb-ezüstöt négyszer szereztek.

A házaspár az 1950-es évek közepétől közösen talált ki és adott elő elsőként sok olyan elemet, amely aztán a világ minden táján szerepelt a műkorcsolyázók kötelező programjában.

1979-ben Svájcban turnéztak, ahol politikai menedékjogot kértek, ezt követően Grindelwaldban telepedtek le. 1995-ben kapták meg a svájci állampolgárságot. A TASZSZ beszámolója szerint később többször hazalátogattak, 2014-ben vendégként ott voltak Szocsiban, az orosz városban rendezett téli olimpián.

Bjelouszova 2017-ben halt meg, 81 éves korában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.