2021. november 8., 08:55

Lesz csere, de nem a kerékpár váltja a lovaglást

Klaus Schormann, a Nemzetközi Öttusa-szövetség elnöke egy interjúban eldöntött ténynek nevezte, hogy a lovaglást kiveszik a tusák közül és egy másik sportágra cserélik, ám az eddigi találhgatásokkal szemben nem a lovaglásra. A változások hátterében a Nemzetközi Olimpiai Bizottság igénye áll.

Öttusa sírásók
Fotó: TASR/ma7
Klaus Schormann és Thomas Bach
A lovaglást lecseréljük egy másik sportágra. De nem a kerékpározásra. Most még nem hozom nyilvánosságra, hogy melyikre"

– nyilatkozta Schormann a német Sportschau.de portálnak, miként azt elsőként az olimpiai sportágakra szakosodott Inside the Games lap szemlézte.

A hír múlt hét közepén szivárgott ki, hatalmas tiltakozást kiváltva az öttusa-társadalmon belül, 667 korábbi és jelenlegi sportoló írta alá azt a nyílt levelet, amelyben lemondásra szólították fel a nemzetközi szövetség vezérkarát, élen Schormann elnökkel.

Immár az is kijelenthető, a változást a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sürgette, november 18-i határidőt megszabva a Nemzetközi Öttusa-szövetségnek (UIPM). 

Sokadszorra tapasztalható a NOB antidemokratikus eljárása. A közelmúltban a kajak-kenu olimpiai programjának megváltoztatását is csupán a sportág nemzetköi szövetségének (ICF) vezetőségével vitték keresztül, a nemzeti tagszövetségeket kihagyva a folyamatból, fittyet hányva a sportolók véleményére.

Az Inside the Games úgy tudja, hogy Thomas Bach, a NOB, valamint Klaus Schormann, az UIPM elnöke november 9-én személyesen találkozik Lausanne-ban, hogy megvitassák a kialakult helyzetet, s természetesen mindketten tisztában vannak azzal, hogy a meghozott döntéshez nem élvezik a sportolók támogatását.

Megosztás
Címkék