2023. január 13., 20:00

Kinek kevés a dobogó?

A karácsonyt követő két hét hagyományosan meghatározó az alpesi sí szakágban, legfőképpen a hölgyeknél, hisz náluk már hosszú évek óta komoly a szlovák képviselet. Előbb Veronika Zuzulovának, most Petra Vlhovának lehet szurkolni.

Petra Vlhova
Fotó: TASR/AP

Szlovákiának nincs túl sok kiemelkedő sportcsillaga, így amikor lassan húsz éve Veronika Zuzulová egyre jobb eredményeket ért el műlesiklásban, egyből óriási figyelmet kapott a híradásokban, tegyük hozzá, megérdemelten. Fiatalon tűnt ki tehetségével, amely a korral sem kopott meg, ellenkezőleg, ekkor jöttek az igazi nagy sikerek. 

Akkor viszont már nem volt egyedül a szlovák kiválóságok között, mert a fiatal Petra Vlhová ott volt a nyomában, s érezni lehetett, még Veronikát is túlteljesítheti. Petra már profi karrierje elején óriási sikereket ért el, s mára, 27 évesen már majdnem annyi világkupa viadalt nyert, mint Zuzulová. Ezalatt több mint hatvanszor állt dobogón, az összetett világkupát is elhódította, de szakági bajnok is volt többször, s tavaly az olimpiai arany is „összejött” neki.

Ebből is látszik, sportolói pályája már most is teljes, így nem csoda, ha nehezebb motivációt találnia. Erről már nyilatkozataiban is beszélt, érezhetően szeretne új erőt meríteni, mert a napokban volt tíz éve, hogy először mutatkozott be a világkupában.

Azóta Szlovákia legismertebb sportolója, az amerikai Mikaela Shiffrin mellett a női szakág legnagyobbja. És tudjuk, az amerikai sztár eredményei történelmi összevetésben is a legjobbak, tehát Petra teljesítménye annál kiemelkedőbb, hiszen a vele egykorú Mikaela mellett képes ilyen teljesítményre.

Idén viszont nehezebben jöttek az eredmények, s a szlovák szaksajtó is aggódva figyelte, mi van Vlhovával. Tavaly március óta a keddi versenyig nem nyert, s ez műlesiklásban nem szokott előfordulni vele, a szlovák rajongók már elkezdtek aggódni.

A helyzet az, hogy ha a felkészülés eredményes volt is, a tapasztalat és a tudás is megvan, még mindig ott vannak a versenytársak. Ők lehetnek akár csak egyetlen kapuban is gyorsabbak, máris oda az eredmény. Az elmúlt héten Horvátországban és Szlovéniában versenyeztek a lányok, de az időjárás miatt a négyből nem tudtak minden viadalt lebonyolítani.

A sűrű programban ez is segíthet Vlhovának új lendületet nyerni. Petra a legjobb háromban van összetettben és műlesiklásban is, tehát a kétkedők talán elhalkulhatnának. Annál is inkább, hogy pont az ilyen időszakok döntőek a sportolók karrierje szempontjából. Amikor folyamatosan csak negatív hangokat hall a sportág történetének egyik legjobbja, biztos nem esik jól neki. Az viszont biztos, hogy Vlhovát nem olyan fából faragták, hogy a bírálatok irányítsák pályafutását.

Megjelent a Magyar7 2023/2.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.