2019. július 30., 19:58

Két keréken a Felvidéken - javában zajlik a 45. Honismereti Kerékpártúra

Két keréken a Felvidéken- ez a mottója az egyik legrégebbi felvidéki rendezvénynek a Honismereti Kerékpártúrának. Az idén 45. alkalommal megrendezett esemény július 26. és augusztus 2. között Gömörország megismerését tűzte ki úticélul, hogy a résztvevők bejárják azokat a területeket, amelyek szervesen kötődnek a magyar jelenhez, kultúrához, történelemhez.

Médialapozó
Fotó: Szvorák Emese

Köteles László, a túra főszervezője portálunknak elmondta, hogy a valamikori Nógrád megye területéről indulnak, és egészen Gömör határáig kerekeznek. „Útközben pedig igyekszünk megismerni azokat a kulturális és történelmi emlékeket, értékeket, melyek kötődnek a nemzetünk, a magyar nemzet sorsához, de ugyanúgy a természeti értékeket és szépségeket, melyek jellemzőek erre a tájra, tehát a Karancstól kezdődően a Tornagömöri karsztig“- mondta.  

Fotó:  Szvorák Emese

Az első táborhely Ragyolc volt, ahonnan négy jelentős történelmi várromot látogattak meg a túrázók. Majd elkerekeztek Kurtányba, ahol Böszörményi István, helytörténész mutatta be a község híres szülöttét, Mocsáry Lajost.

A további megállók között szerepelnek Medvesalja falvai, majd Rimaszombat, Hanva, és a következő táborhely Abafalván lesz. Innen indulnak tovább Magyarországra, a Keleméri Mohos-Tavak Természetvédelmi Területre, majd Gombaszögre, mely a végső táborhely.

Fotó:  Szvorák Emese

A kerékpártúra identitást és a magyar közösséget erősítő esemény, mely Kárpát-medencei szinten egyedülálló, évtizedek óta érdeklődők százait vonzza. Sokan közülük őstúrázónak számítanak, tehát legalább tíz útvonalat végigkerekeztek.

„88-ban Himmler Gyuri szervezte, akkor voltam az elsőn. És utána nagyon sokáig folyamatosan jártam, nagy volt a csapat, nagyon sok nagyon jó barátom került ki innen. Javarészükkel azóta is tartjuk a kapcsolatot“- mondta Erdő- Schaffer Rita, aki Győrből érkezett. „Testközelből, emberközelből megismerni ezeket a területeket, és így, hogy megállunk, megnézzük, elmondják, ki volt, mi volt, mit csinált, ez valódi élmény, imádom“- tette hozzá.

Fotó:  Szvorák Emese

Takár Károly, a kárpátaljai Aknaszlatináról érkezett a túrára.

Amikor ide eltekerek, úgy érzem, hogy szinte nemzeti ihlettel újra kezdek feltöltődni. És miután befejeződik a túra, hazaviszem az itteniek jókívánságát, élménybeszámolót tartok, elmondom a Bolyai János slatinai iskola tanulóinak, hogy hogy élnek itt a magyarok“

- közölte.  

Fotó:  Szvorák Emese

A kerékpártúrához, mely hat múzeumot, hat templomot, négy várat, több tájházat, három barlangot, számos emlékhelyet, természeti kincset keres fel, bármikor lehet csatlakozni.
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék