2023. január 8., 09:11

Horváth Dávid az Év sportolója - KÉPEKKEL

A füleki erőemelő már biztosan beírta magát a sporttörténet nagykönyvébe. A 16 éves középiskolás, Horváth Dávid Szlovák-, Európa- és Világbajnoki címe mellé idén elnyerte az Év sportolója 2022 címet is, mellyel a AWPC/WUAP Slovakia és a Szlovák Erőemelő Szövetség (SAST) tüntette ki a fiút.

fülek
Galéria
+2 kép a galériában
Horváth Dávid edzés közben
Fotó: Agócs Szvorák Emese

Délutáni edzésre érkezem a füleki erőemelőkhöz. A fiúk már melegítettek, testileg és lelkileg is készültek a tréningre. Edzőjük, Sajko Ferenc, egy gyors adminisztrációt követően már instruálja is őket.

– Nyújtsátok az izmaitokat, aztán jöhet tíz guggolás – hangzik az utasítás. Majd kettes csoportokba osztja őket a szerint, ki milyen feladatot végezzen. Néhányan a fekvenyomást, páran a felhúzást, a többiek a guggolást gyakorolják. Nagy a zaj a teremben, a gépek kattogó moraja mellett alig lehet beszélgetni.

Új európai rekord

– Gyerünk Dávid, tedd fel 140 kg-ra, és mehet négyszer – mondja az edző, és Dávid már neki is feszül a hatalmas súlynak. A teremben egyszerre csend támad, minden szempár Horváth Dávidra szegeződik, akinek szinte meg sem kottyan a súly. Azt mondja, az egyéni rekordja 210 kg felhúzásban, de versenyen eddig a 200 kg-ot sikerült teljesítenie, amivel új európai rekordot állított fel.

Az idei évet nagyon sikeresen zártam. A hazai bajnokságon felhúzásban 165 kg-mal lettem ezüstérmes, az Európa-bajnokságon 185 kg-mal aranyérmes és Európa-bajnok. A világbajnokságon pedig 200 kg-mal sikerült megszereznem az aranyérmet. De a legbüszkébb az Év sportolója 2022 címre vagyok. Ez a legnagyobb és a legszebb serlegem

– mondja elégedetten Dávid, aki a társainak is megmutatta a nem mindennapi kupát.

Horváth Dávid rendkívül tehetséges sportoló, korábban már birkózásban is kipróbálta magát. Négy évig az FTC Birkózó Szakosztály tagjaként versenyszerűen birkózott, két évig volt szlovák válogatott, ezért nagyon jó alapokkal rendelkezett. Mindkét sportágban remekel, ezt igazolják az eredményei is.

– Sajnos a birkózásban jelenleg nincs megfelelő edzőtársa a korosztályából és súlycsoportjából, de próbálom meggyőzni, hogy folytassa azt is. Fényes jövő áll előtte mindkét sportágban – mondta Sajko Ferenc.

A 16 éves fiú heti háromszor edz társaival. Általában szériában megy a felhúzás, vagyis ugyanazzal a súllyal végez több ismétlést, és mindig növeli a súlyt. Egy hónapban egyszer húzza fel a maximális súlyt, hogy ne terhelje túl a testét. Célként említi a 250 kg-ot, illetve azt, hogy szeretne eljutni Amerikába.

– Volt egy álmunk, ami mostanra már célunkká vált. Las Vegasban szervezik a Pro Arnold Classic testépítő versenyt, amin belül van erőemelő verseny is. Ez a megméretés az erőemelésben olyan, mint más sportágakban az olimpia. Erre a versenyre nagyon szeretnénk kijutni, de hogy mikor, azt nem tudom. Már csak egy támogató hiányzik hozzá, de addig biztosan nem állunk le, amíg el nem jutunk Las Vegasba – magyarázza mosolyogva az edző. 

sajko
Sajko Ferenc versenyzőivel
Fotó:  Sajko Ferenc archívuma
Több egy sportklubnál

Sajko Ferenc 10 éve foglalkozik hátrányos helyzetű fiatalokkal. Azt mondja, számára fontos, hogy ne csak edzőként, de mentorként is támogassa a fiúkat.

– Nem teszek köztük különbséget, hogy magyar, szlovák vagy roma az illető, mi csapatként, közösségként dolgozunk. A sportklub a kölcsönös bizalmon alapul, amiért meg kell dolgozni, de enélkül talán nem is tudnánk ilyen teljesítményeket elérni. Arra azonban nagyon vigyázok, hogy a fiúk ne tekintsenek rám tanítóként, sem apaként, mert én ezeket a funkciókat nem szeretném átvállalni. Úgy gondolom, hogy edzői tevékenységem mellett egy nagyon jó „nagybácsi” vagyok, akihez bizalommal fordulhatnak, és tudok nekik tanáccsal szolgálni nemcsak a sport, hanem az élet más területein is – mondta az edző.

A sportklub taglétszáma huszonöt fő. Idén kilencen mérettek meg, akik közül többen érmes helyezéseket értek el. S hogy mi a titkuk? Sajko Ferenc ezt is elárulta.

Rengeteg munka, a kitartás, a rendszeres edzés, a fegyelem, és az, hogy mi több vagyunk egy sportklubnál. A fiúkat segítem a tanulásban, nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy befejezzék az iskolát.

Az eddigi srácaim példaképként szolgálnak a többi roma fiatal számára, hiszen mindannyian sikeresen elvégezték a szakmunkásképzőt, ketten le is érettségiztek, szakmával rendelkeznek, dolgoznak, családot alapítottak, példaértékű életet élnek – emelte ki edzőjük, akinek a sportklub megalapításától kezdve az volt a fő célja, hogy becsábítsa a fiatalokat az edzőtermébe, hogy hasznosan, aktívan és értelmesen töltsék el a szabadidejüket. Ehhez pedig mintegy óriási pluszként társulnak a kiváló eredmények, hiszen Sajko Ferenc keze alatt több generáció nőtt fel, és nemzetközi versenyeken a legjobbak között teljesítettek.

Pártfogoltjaim közül többen hátrányos helyzetűek, főként roma családokból származnak, de nagyon tisztességesek. Nem dohányoznak, nem isznak, nem drogoznak.

Minden edzést azzal kezdünk, hogy megbeszéljük, mi volt az iskolában, elbeszélgetünk az otthoni dolgokról, hisz a fizikai erőnlét mellett nagyon fontos a mentális felkészültség is. Rögtön észreveszem, ha a gyereknek problémája van. Ilyenkor megpróbálunk megoldást találni és a gondokat orvosolni. Fontosnak tartom, hogy a sporton keresztül arra is felkészítsem őket, hogy az életben is megállják a helyüket. Hozzászoknak a rendszerességhez, az edzéstervek, a szabályok betartásához.

Az igazi sportember képes a vereség után is felállni, újra küzdeni, ezáltal a civil életben is túl tud majd lépni a problémákon, és hasznos, értékes tagja lesz a társadalomnak – hangsúlyozta Sajko Ferenc edző, aki példaértékű munkájáért 2018-ban az év roma személyiségeként elnyerte a Roma Spirit díjat.         

Megjelent a Magyar7 2023/1. számában.

fülek erőemelés
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.