2022. március 18., 10:44

Hétvégén itt futhatunk...

Szervezett keretek között. A cím így lenne pontos. A kezdő futók könnyen bekajálják azt az ordas marhaságot, hogy a futás olcsó sport, mert csak egy cipő kell hozzá.

Kassa, maraton
A felvétel a kassai Nemzetközi Békemaraton 98. évfolyamán készült
Fotó: TASR

A fenti állítás önmagában sem igaz, mert kell még hozzá zokni, nadrág, póló, télen felső, hosszú nadrág, futókabát, sapka, sál, kesztyű, óra és/vagy mobil app a teljesítmény rögzítésére. Aztán ott vannak a táplálékkiegészítők... És egy adott szinten túl a versenyek nevezési díjai. Tehát, hogy a címben felvetett problémára érvényes választ adjunk, a hétvégén bárhol futhatunk, ahol elférünk, ellenben ha érmet is akarunk a végén, akkor mutatjuk, hova érdemes menni.

Az igazán kemények a zsolnai járásbeli Suja (Šuja) községbe menjenek, a világjárványmentes időszakokban nagyon aktív helyi maraton klub itt rendezi meg a Rajecký Borošovec terepfutó verseny 26. évfolyamát. A 11 órakor rajtoló verseny távja ugyan csak 14,1 km, na de a szintemelkedés... Csallóközi futók már a térképre ránézve is szédülhetnek. Helyszíni nevezés lehetséges.

A nyugat-szlovákiai amatőr futóesemények sorában az idénynyitónak hagyományosan a Pozsonyi Maratont tartják, ezt is megelőzi azonban néhány félmaraton, ilyen a nagyszombati is, amelyre vasárnap kerül sor. Ez egyben az országos bajnokság is. Helyszíni nevezésre csak a 400 fős keret betöltéséig van lehetőség, mielőtt valaki útra kelne, érdemes tájékozódni, hogy van-e még hely.

Magyarországon két komolyabb távú tömegrendezvény lesz a hétvégén. Szombaton a Fedrid Császta Trailen a leghosszabb táv 44,5 km, 1078 méteres szintemelkedés mellett.

Aki újévi fogadalomból kezdett futni, ne az Edelényből induló versenyre nevezzen.

Helyszíni nevezésre itt is csak a 400 fős létszámlimit eléréségi van lehetőség.

Vasárnap Budapesten, az NN City Runon futhatunk félmaratoni távot, ill. 11, 5 és 3 km-es versenyekre kerül sor. Helyszíni nevezésre van lehetőség, a létszámlimit 3000 fő, ami azért a budapesti versenyeken gyorsan el tud fogyni... A rajt a Várkert Bazárnál van, a pálya a budai alsó rakparton haladva, a Szabadság-hidat is érintve halad. Aki tehát egy szép környezetben zajló versenyre pályázik, ezt válassza.

Ennél kevesebbet is lehet futni a hétvégén: Budakalászon 4,6 és 11,4 kilométeres táv várja a terepfutókat; Esztergomban pedig 10 kilométeres távon futhatunk. A szervezők a verseny bevételét a Boldog Caferino roma missziós plébánián elszállásolt ukrajnai menekült családok megsegítésére ajánlották fel.

A jövő hét pedig már igazi nyalánkságokat tartogat. Szombaton az Omszki-tó mellett a lelkét is kifuthatja az ember a 24 órás ultrafutó bajnokságon, itt viszont nincs helyszíni nevezés, az online nevezés is csak a Magyar Atlétikai Szövetség versenyengedélyével rendelkező sportolók számára nyitott.

Vasárnap pedig a Telekom Vivicittá Félmaraton, a magyar főváros legnépszerűbb idénynyitó versenye várja a futókat. Akinek ez kevés, még eléri a szintén ezen a napon rajtoló római maratont.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.