2023. szeptember 18., 13:31

Hetedszer ugrott világcsúcsot Armand Duplantis

Gudaf Tsegay csaknem öt másodpercet faragott a női 5000 méteres síkfutás világcsúcsán, Armand Duplantis pedig 6,23 méterre javította a férfi rúdugrás világrekordját, míg Jakob Ingebrigtsen újabb Európa-csúcsot futott az atlétikai Gyémánt Liga-sorozat eugene-i döntőjének második napján, vasárnap.

Armand Duplantis
Fotó: Facebook / Armand Duplantis

A Gyémánt Liga zárónapján sem volt hiány a világ idei legjobb eredményeiből, az egyéni csúcsokból, Ingebrigtsen ismét Európa-csúcsot futott,

Tsegay és Duplantis révén pedig világrekord is született.

A kétszeres világbajnok Tsegay 14:00.21 perces idejével a kenyai Faith Kipyegon június 9-én, Párizsban elért 14:05.20 perces világcsúcsát adta át a múltnak. Az afrikai futó az utolsó körre hatalmas előnnyel fordult, és nem sok hiányzott neki ahhoz, hogy 14 perc alá vigye a szám világrekordját.

2023-09-18 Gudaf Tsegay
Fotó:  Facebook / Gudaf Tsegay

A 23 éves olimpiai bajnok rúdugró,

Armand Duplantis összesen hetedszer ugrott világcsúcsot,

idén már több alkalommal is próbálkozott a 623 centiméteres magasságon, de eddig nem járt sikerrel.

A kétszeres világbajnok svéd 6,02 m után 21 centit emelt és elsőre teljesítette a világrekordot érő magasságot.

Duplantis első világbajnoki címét tavaly éppen Eugene-ben szerezte, akkor 621 cm-rel - szintén világcsúcsot teljesítve - nyerte meg a finálét, majd idén augusztusban a budapesti vb-n 6,10 méterrel diadalmaskodott.

A kiemelkedő eredmények sora 3000 méteren folytatódott,

ahol az olimpiai bajnok norvég Ingebrigtsen nagyon elkészült az erejével, valósággal átvetődött a célvonalon és a célfotó alapján mindössze 0.01 másodperccel előzte meg az etióp Yomif Kejelchát, aki szintén kontinentális rekordot állított fel.

Nyolcszáz méteren is az utolsó lépéseken dőlt el az aranyérem sorsa,

ezen a távon a budapesti vb-hez hasonlóan a kanadai világbajnok Marco Arop és a kenyai Emmanuel Wanyonyi csatázott, ezúttal a vb-ezüstérmes Wanyonyi volt a gyorsabb.

Férfi diszkoszvetésben az ausztrál Matthew Denny országos rekordot ért el 68,43 méteres egyéni legjobbjával, ezzel maga mögé utasította világbajnok szlovén riválisát, Kristjan Ceh-t is. Shericka Jackson is duplázott, a szombati 100 méteres győzelme után 200-on sem talált legyőzőre.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.