2020. március 30., 15:14

Gyarapodnak az érmek a füleki erőemelőknél

A füleki FTC erőemelő szakosztály rengeteg hazai és nemzetközi fórumon bizonyította már erejét, kitartását, rátermettségét. A tavalyi szezonban Szlovák bajnoki, Európa bajnoki és világbajnoki címeket sikerült megvédeni és szerezni a fiúknak.

FTC erőemelő szakosztály

A 2019-es év mozgalmasan telt az FTC erőemelő szakosztály tagjai számára. Februárban ötödik alkalommal rendezték meg a regionális fekvenyomó versenyt az amatőr, a serdülő és a junior korosztály számára. A megmérettetésen 28 versenyző vett részt. Sajko Ferencet, a szakosztály vezetőjét külön örömmel töltötte el, hogy két női versenyző is jelentkezett a tornára. A verseny legeredményesebb versenyzője a helyi sport klub 17 éves tagja, Balog Zsolt lett 115 kg-os teljesítménnyel. Az erős kezdést követően a többi hónap is eredményekkel teli volt.  

Az FTC erőemelő szakosztály 8 versenyzője részt vett az áprilisban megrendezett erőemelő és fekvenyomó GPC Szlovák bajnokságon, ahol Deme Krisztánnak erőemelésben sikerült megvédenie szlovák bajnoki címét a 75kg-os serdülők kategóriájában. Fekvenyomásban öt első, egy második és egy harmadik helyett szereztünk

- sorolta az elért eredményeket Sajko Ferenc.

Májusban részt vettek a Magyarországon megrendezett GPC erőemelő Európa bajnokságon, ahol a már említett Deme Krisztián európai ezüst érmet szerzett.

Az Európa bajnokság után szünet nélkül folytattuk a felkészülést az októberi világbajnokságra. A felkészülés része volt szeptemberben a Budapesti Vitaflex kupa, melyen Deme Krisztián fekvenyomásban első helyen végzett 130 kg-os teljesítménnyel a serdülők között. Botos Nikolasz pedig felhúzásban bronz érmes lett junior kategóriában

- tette hozzá a vezető.

Ezen felül Deme Krisztián az októberben Érsekújvárban megrendezett GPC világbajnokságon erőemelésben világbajnoki bronzérmet szerzett, fekvenyomásban pedig másodszor ért el világbajnoki arany érmet 132,5 kg-os teljesítménnyel.

A füleki erős emberek a tavalyi szezont decemberben Pozsonyban zárták. Ott Oláh András „Bandi“ abszolút első helyett szerzett a 100 kg alatti versnyzők között 150kg-os teljesítménnyel,

ezzel is bizonyítva a 2014 óta tartó veretlenségét a profi fekvenyomók között. Deme Krisztián pedig abszolút második helyen végzett a serdülők versenyében.

Az idei évet azonban a koronavírus járvány megfékezése érdekében hozott óvintézkedések jelentősen befolyásolják.

Már január végén megkezdtük a felkészülést a márciusi Szlovák erőemelő bajnokságra és a májusi Európa bajnokságra. Illetve szerettük volna megrendezni amatőr fekvenyomó versenyünket is. Sajnos a koronavírus járvány abszolút befolyásolta és keresztbe húzta ezeket a terveket. Be kellett szüntetni az edzéseket, valamint a versenyeket is eltörölték. Sajnos nem tudunk mit tenni, csak betartani az előírt intézkedéseket, hiszen első az egészség.

A sport klub tagjaival az edző a közösségi háló segítségével tartja a kapcsolatot és az erőnlétükre is odafigyel.

Minden hétre edzéstervet dolgoztam ki a számukra, tanácsokkal látom el őket, próbálom motiválni és inspirálni a fiúkat. Ilyen helyzetben még nem voltunk, de kreatívak vagyunk és nem adjuk fel. Úgynevezett fegyenctorna edzéseket végzünk. Előkerültek az egykezes súlyzók, kettlebelek, amelyek segítségével otthoni körülmények között is tudnak súlyzós edzéseket végezni. Ha az idő engedi, természetesen szigorúan individuálisan kardiózunk, futunk, biciklizünk. Ezekről az aktivitásokról videót, képeket töltünk fel a közösségi oldalunkra, amit aztán közösen kielemzünk, ha kell kijavítjuk az edzésprogramot vagy éppen megnehezítjük azt. Úgy gondolom, hogy az egészséges életmód és a mozgás a járvány idején kiemelten fontos

- zárta a szavait.  

Megosztás