2018. augusztus 2., 17:25

Galambos Péter futamgyőztesként középdöntős az evezős Eb-n

A könnyűsúlyú egypárevezős Galambos Péter futamgyőztesként jutott a középdöntőbe a skóciai Hamiltonban zajló Európa-bajnokság első versenynapján.

evező
Fotó: pixabay.com

A Vác Városi Evezős Club sportolója második helyezett német riválisát több mint öt másodperccel megelőzve nyerte meg délelőtti előfutamát.

A rendkívül esős, hűvös szerdához képest csütörtökön felhős, de száraz időjárás, kellemes hőmérséklet fogadta a sportolókat a Glasgow-hoz közeli Hamilton mellett fekvő Strathclyde-tavon.

A Simon Béla, Juhász Adrián kormányos nélküli kettes az utolsó, ötödik helyen végzett előfutamában - a győztes románoktól több mint 37 másodperccel lemaradva –, így a reményfutamba került. A kormányos kettesben tavaly világbajnok duó kora délután sem tudott javítani, ugyancsak az ötödik, utolsó helyen ért célba, így pénteken a C döntőben zárja szereplését.

A Polivka Dóra, Krémer Eszter kormányos nélküli kettes ötből a negyedik, Papp Gergely normálsúlyú egypárban pedig hatból a hatodik lett előfutamában, mindkét egység a péntek délelőtti reményfutamban folytathatja.

A magyar válogatott ötödik egysége, a Csiszár Péter, Fiala Balázs, Forrai Dávid, Tamás Bence könnyűsúlyú négypárevezős pénteken kezdi a versenyzést.

Szierer János, a magyar válogatott szövetségi kapitánya az MTI-nek adott értékelésében úgy fogalmazott, Galambos Péter eredménye nem meglepetés.

„Nagyjából ezt vártuk tőle, a szokásos formáját hozta. A szezon korábbi részében voltak gondjai, mert tavaly túlfeszítettük őt. Idén legfőképpen a világbajnokságra összpontosítunk vele kapcsolatban, tehát még a mostani versenyre sincs teljes mértékig kihegyezve” – nyilatkozta a szakvezető.

Hozzátette, annak ellenére, hogy nincs százszázalékos formában, „egy érem a kisujjában van” a tavalyi kontinensviadal második helyezettjének.

A Simon, Juhász duó szereplését Szierer egyértelmű csalódásként értékelte.

„Ez nagyon gyenge szereplés. Nem tudom az okát, egyelőre az edzőjük sem tudja. Ennél sokkal jobbak, és többre hivatottak” – mondta.

A szövetségi kapitány elárulta, a legendásan rossz hamiltoni pályán méteres hullámok is elő szoktak fordulni, ezért a csütörtöki versenykörülmények egyenesen kiválónak mondhatók. A szervezésre nem lehet panasz, a magyarok egyetlen problémája, hogy szállásuk nagyon messze, busszal 40 percre van a pályától, de ezzel a gonddal az ellenfeleknek is meg kell küzdeniük.

Az Európa-bajnokságon szombaton és vasárnap is 9-9 A döntőre kerül sor, vagyis 18 versenyszámban hirdetnek győztest. A mezőnyben 32 ország több mint 500 evezőse indul.

Skócia multisport Európa-bajnokságnak ad otthont: az evezésen kívül a vizes sportágak, a golf, a triatlon, a kerékpár és a torna kontinensviadalát is megrendezik Glasgow-ban és környékén.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.