2018. augusztus 4., 09:23

Felvidéki magyar diáklány sikere Isztambulban

Augusztus első napjaiban zajlott Isztambulban a junior uszonyosúszó Európa-bajnokság, amelyen Suba Sára, a Vágsellyei Magyar Tannyelvű Alapiskola hetedik osztályos tanulója is jelentős sikereket ért el. Az eredményei nagyságát növeli, hogy a vágsellyei Hurrican Sportklub fiatal tehetséges versenyzője csupán idén februárban ismerkedett meg az uszonyosúszással, addig nem is ismerte ezt a sportágat.

Suba Sára

Az uszonyos- és búvárúszó versenyeken három versenykategória szerepel: búvárúszás, uszonyos felszíni úszás és uszonyos gyorsúszás. A fiatal vágsellyei tehetségnek Isztambulban korosztályának három eddigi szlovák országos csúcsát sikerült megdöntenie, annak ellenére, hogy egyike volt az Európa-bajnokság legfiatalabb résztvevőinek, ami azt jelenti, hogy remélhetőleg jelentős sikerek állnak még előtte. Sára 200 méteres uszonyos gyorsúszásban, illetve 50 méteres búvárúszásban és uszonyos gyorsúszásban javított országos korosztályos rekordot.

Sárának a 200 méteres felszíni uszonyosúszásban 1:38.45-ös idővel az összesítettben a 12. helyet sikerült megszereznie, hab a tortán, hogy ezzel az idővel kategóriájának 11 éves rekordját döntötte meg a versenyszámban. 50 méteres felszíni uszonyosúszásban 19.86 mp-es személyes rekorddal az összesítettben a 14. helyezést érte el, s természetesen ezzel az eredményével is szlovák országos rekordot döntött, amit öt éve már egy pozsonyi versenyző tartott.

Az isztambuli junior uszonyosúszó Európa-bajnokságot 50 méteres búvárúszásban is bravúrosan zárta Sára, 18.09 mp-es eredményével a 13. helyen végzett, ez is személyes és új országos rekordnak számít, és a döntős nyolcastól csupán 14 századmásodperc választotta el.

Fiatal, lelkes edzője, Patrik Ščasný irányításával Sára már idén májusban a Zsolnán tartott szlovák bajnokságon is látványos eredményeket ért el, a sportklub versenyzői közül a legnagyobb meglepetést is ő okozta a hazai nézőközönségnek, ahol játszva utasította maga mögé az ellenfeleit.

Zsolnán májusban 4 arany- és 3 ezüstérmet szerzett, Egerben pedig a  Dobó Kupán júniusban 1 arany- és 2 ezüstérmet.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.