2021. augusztus 27., 13:44

Ezüstérmes a paralimpián Románia magyar sportminisztere

Kedvenc számában, a 4000 méteres kerékpáros üldözőversenyben lett második a tokiói paralimpián Novák Károly Eduárd, aki a 2012-es londoni játékokon a szám bajnoka volt. A csíkszeredai kerékpáros Románia ifjúsági- és sportminisztere, s ebben a minőségében egészen különleges sikert aratott.

Miniszteri siker
Fotó: Facebook
Novák Károly Eduárd

A politikai vezetők meglehetősen ritkán állnak rajthoz aktív sportolóként, főleg egy olyan nagyszabású eseményen, mint a paralimpia. Novák Károly Eduárd tokiói ezüstérme ebben a tekintetben páratlan. Már azzal történelmet írt, hogy ő az első sportminiszter, aki paralimpián versenyez, azzal pedig, hogy érmet is szerzett, rátett még egy lapáttal.

Novák a Romániai Magyar Demokrata Szövetség felkérésére lett miniszter, így a legmagasabb szinten dolgozhat a sportért, miután 1996 januárjában egy autóbalesetben elveszítette a lábfejét, és reményteljes gyorskorcsolyázó-pályafutása egy csapásra véget ért.

Az autóbaleset pillanatában az első gondolatom az volt, hogy szertefoszlott az álmom – mesélte Novák januárban egy interjúban. – Olaszországi edzőtáborba indultunk 1996 januárjában, éjjel, szakadó hóban utaztunk, amikor egy kamion miatt kicsit le kellett húzódni az úttestről. A kamion elhaladtával a sofőr igyekezett visszahozni a kisbuszt az útpadkáról, de ahogy az autó felugrott, oldalra fordult, és csúszni kezdett lefelé a túloldali lejtőn. Nekiszánkózott az útkorlát szalagjának, amely egy korábbi ütközés következtében elszakadt, és az utastérbe behatoló szalagcsonk gyakorlatilag levágta a lábfejemet.

A baleset után számtalanszor feltehette a kérdést magának, hogy miért. Miért pont vele történt ez meg? A sportban lelt megnyugvásra, ugyanis egy pillanatra sem vetődött fel benne, hogy abbahagyja.  A kérdésre a válasz igazából már Londonban, a 2012-es paralimpián megérkezett.

Már volt olimpiai bajnok is
Fotó:  Wikipédia
Novák Károly Eduárd miniszter és paralimpikon
Azért történt mindez, hogy olimpiai bajnok lehessek. Amióta az eszemet tudom, az akartam lenni. A baleset után egy hónappal már azon gondolkodtam, mit tudnék sportolni a továbbiakban. Mert az fel sem merült, hogy abbahagyjam. Korcsolya, hoki mozgássérültek számára nem nagyon létezett, edző és saját tudás sem, valami mást kellett hát kitalálnom.

Így jutott el a kerékpárhoz, amelyben a 45 éves sportoló most az ötödik paralimpiáján a negyedik érmét szerezte: 2008-ban Pekingben és 2012-ben Londonban az országúti időfutamban is ezüstérmes lett, s az angol fővárosban a 4000 méteres üldözőversenyben paralimpiai bajnok volt. Ezzel a mai napig Románia egyetlen aranyérmese a paralimpiákon.

Novák Tokióban összesen négy számban nevezett, pályakerékpározásban az egy kilométeres időfutamban a 11. helyen végzett, országúton pedig a mezőnyversenyben és az egyéni időfutamban is indul majd.

A számot egyébként a szlovák színekben versenyző Jozef Metelka nyerte, aki megvédte Rio de Janeiro-i címét. Emellett egy bronzérme is van már. Eduar Heger miniszterelnök gratulált a sikeréhez.

Már három aranyérme van
Fotó:  TASR
Jozef Metelka szerezte Szlovákia első aranyérmét a paralimpián
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.