2023. február 21., 10:10

Északisí-vb: Három magyar a szlovéniai világversenyen

A női 5 és a férfi 10 kilométeres szabadstílusú sífutó verseny szerdai selejtezőjével kezdődik meg az északisí-világbajnokság a szlovéniai Planicában, ahol három magyar áll rajthoz.

sízés
képünk illusztráció
Fotó: pixabay.com

A jövő vasárnapig tartó eseményen sífutásban Kónya Ádám, Lágler Kristóf és Büki Ádám próbál szerencsét, síugrásban és északi összetettben viszont nem lesz magyar szereplő.

A szlovén település, amely elsősorban a sírepülő óriássáncáról híres, először rendezi meg a vb-t.

Az eseményen ugyanúgy 24 számban avatnak bajnokot, mint két éve, de a programban annyi változás van, hogy északi összetettben a férfiak sprint csapatversenye helyett vegyes csapatversenyre kerül sor.

Két éve a férfi sífutók hat számából ötöt a norvégok nyertek, de ezúttal ennél is nagyobb dominancia várható, ugyanis a jelenlegi világkupa-sorozat eddigi 23 versenyéből 20 alkalommal ők győztek, olyan pedig egyetlen egyszer fordult elő, hogy a skandináv ország egyetlen képviselője sem állhatott dobogóra. Elsősorban Johannes Hösflot Klaebo és Pal Golberg csatájára lehet számítani. A nem norvégok közül a francia Richard Jouve klasszikus stílusú sprintben, az olasz Federico Pellegrino pedig szabadstílusú számokban okozhat meglepetést. A nők esetében azért jóval szorosabb az állás, s bár norvég éllovasa van vk-nak, de Tiril Udnes Weng úgy vezet, hogy csupán egyetlen győzelme van az idényben.

A svédek nagyon komoly esélyekkel várják a versenyeket, mivel négy sífutójuknak is van vk-sikere, de a finn Kerttu Niskanen és az amerikai Jessie Diggins szintén az aranyérem reményében indul.

A magyarok már szerdán, a nyitónapi selejtezőben bemutatkoznak: a férfiak szabadstílusú 10 kilométerén az első tíz kerül a legjobbakat felvonultató főversenybe, mely 5 kilométerrel hosszabb lesz. A kvalifikációban Kónya és Büki áll rajthoz, míg a főversenynek biztos résztvevője Lágler. Egyéni és csapatsprintben egyaránt Kónya és Lágler képviseli majd a magyar színeket.

A síugróknál a legnagyobb kérdés, hogy a Négysáncversenyen is győztes Halvor Egner Granerud meg tudja-e koronázni egész idényben nyújtott fantasztikus teljesítményét.

A norvég sportoló ebben a szezonban tíz vk-viadalt nyert meg, így összetett elsősége csak matematikailag nem dőlt még el.

Újabb sikereiben a kétszeres olimpiai bajnok Andreas Wellinger akadályozhatja meg leginkább, mert bár csak hatodik a vk-rangsorban, de a vb előtti utolsó három vk-versenyből kettőt megnyert, egyszer pedig második lett. Rajta kívül még a normálsánc ötkarikás bajnoka, a japán Kobajasi Rjoju mutat jó formát, noha a gyengébb szezonkezdés miatt csak hetedik a vk-ban. A második helyen álló lengyel Dawid Kubacki és a harmadik szlovén Anze Lanisek sikere azért lenne meglepetés, mert a legutóbbi kilenc viadalból dobogóra is csak egyszer-egyszer állhattak.

Északi összetettben az osztrák Johannes Lamparter, a norvég Jens Luras Oftebro és a német Julian Schmid párviadalára van kilátás, ugyanis a 2023-as vk-viadalok mindegyikét ők nyerték: előbbi hétszer, utóbbi kettő kétszer-kétszer diadalmaskodott.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.