2023. szeptember 14., 20:22

Erős motiváció és lelki erő kell ahhoz, hogy Kapás Boglárka a visszavonulás helyett a párizsi olimpiát válassza

Az egyik legkiválóbb magyar úszónő, a harmincéves Kapás Boglárka nagy álma, hogy olimpiai aranyérmet nyerhessen, ha addig nem vonul vissza.

Kapás Boglárka
Fotó: MTI

A harmincéves úszónő a napokban nyilatkozott a jövőjével kapcsolatosan.

Kapás Boglárka bár jó formában érzi magát, de simán előfordulhat az is, hogy még idő előtt befejezi a pályafutását.

Elmondása szerint erről akkor kezdett el gondolkodni, amikor a Japánban zajló fukuokai vizes világbajnokságon 200 méter pillangón nem sikerült döntőbe jutnia, abban a számban, amelyben 2019-ben Kvangdzsuban aranyérmet nyert.

Boglárkában akkor tört meg valami, és fogalmazódott meg az a gondolat, hogy lehet, eljött az idő a visszavonulásra.

Az úszónőben ez a dolog  egyértelműen mentális és lelki traumát okozott, és a Kossuth rádió című műsorában is elmondta, egyáltalán nem biztos, hogy a 2024-es párizsi olimpián ott lesz.

Mindig is megvolt a motiváció

A fiatal úszónőben mindig is megvolt a motiváció, sőt, fizikálisan mindig is nagyon odatette magát, az egyes versenyekre hosszadalmasan szokott készülni.

Kapás Boglárkára 2012-ben figyelt fel a magyar úszósport, amikor is a debreceni úszó-Európa-bajnokságon 800 méter gyorson 1. helyezést szerzett. Ugyanebben az évben rendezték meg Londonban a nyári olimpiát, ahol 400 méter gyorson a 17. helyen végzett. A következő években már sorra jöttek a sikerek, hiszen a 2014-es úszó-Európa-bajnokságon 400 méter gyorson ötödik, 800 méter gyorson és a 4 × 200 méter gyorsváltóval bronzérmes, 1500 méter gyorson pedig ezüstérmes lett.

A nagy áttörés 2016-ban történt meg, amikor is a Brazíliában rendezett nyári olimpián 800 méter gyorsúszásban olimpiai bronzérmet szerzett.  

Kapás Boglárka főként a gyorsúszói számaiban ért el sikereket, viszont a 2018-as úszó-Európa-bajnokságon 200 méteres pillangón is kipróbálhatta magát, ahol  Európa-bajnoki címet szerzett. A rá következő éven még nagyobb sikert aratott, hiszen a 2019-es úszó-világbajnokságon új egyéni csúcsot úszva világbajnoki címet szerzett.

2021-ben a budapesti úszó Európa-bajnokságon új egyéni csúccsal nyerte meg a 200 méter pillangó döntőjét, Hosszú Katinka előtt, ezzel pedig megvédte az Európa-bajnoki címét.  Tagja volt a 4 x 200 méteres gyorsváltónak, ahol ezüstérmet szerzett, 400 méter gyorson pedig bronzérmet szerzett.

Kapás Boglárka a tokiói olimpián is részt vett, fő számában, a 200 méteres pillangóúszásban 4. helyen végzett. A 4 x 200-as női gyorsváltónak is a tagja volt, a női csapat a hetedik helyen végzett.

Kapás Boglárka az elmúlt években nagyon értékes eredményeket ért el. Az kétségen kívüli, hogy egy olyan magyar olimpikonról van szó, aki pályafutása csúcsát akár egy olimpiai aranyéremmel és megkoronázhatja, mondjuk a 2024-es párizsi olimpián. Reméljük, hogy Boglárka számára nem ér véget az úszói karrierje, és lesz elég lelki ereje, motivációja arra, hogy fizikailag is felkészüljön a 2024-es ötkarikás játékokra.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.