2023. október 25., 08:29

Egy arannyal kevesebb lesz Párizsban, vagy mégse?

Forr a levegő Milák Kristóf olimpiai, háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok magyar úszó körül! Ugyanis edzője, Virth Balázs elárulta, tanítványa nagyjából fél éve nem végez az élsporthoz szükséges munkát és a "24. órában van", ha komolyan gondolja az olimpiai felkészülést, hiszen már csak nyolc hónap van hátra a párizsi olimpia kezdetéig.

Milák Kristóf
Milák Kristóf aranyérmes 200 méter pillangón
Fotó: MTI

Előbb Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke nyilatkozott Milák Kristófról, miután a magyar klasszis a nyári, fukuokai világbajnokságon nem állt rajthoz, és ígérete ellenére a budapesti Duna Arénában hétvégén megrendezett világkupán sem indult. Ugyan elkezdte az edzéseket szeptemberben, de csak úgy ímmel-ámmal, és kérdéses, hogyan tud így felkészülni a párizsi nyári játékokra. Az elnök szerint, aki maga is olimpiai bajnok volt 200 méteres hátúszásban, „Milák tartozik Magyarországnak annyival, hogy elvégzi a teljes munkát, mert olyan talentum van benne, ami nagyon kevés úszónak, sportolónak adatott meg, talán csak Egerszegi Krisztinának. Neki csak le kell úszni azt a napi 6-8 kilométert, edzeni kell, és akkor biztosan Párizsban is feláll a dobogó tetejére” – mondta az M4 Sportnak. „Csak!”

Az elnök szavaira saját Instagram-bejegyzéssel reagált kőkeményen Hosszú Katinka: „Úgy gondolom, Kristóf nem tartozik Magyarországnak, a sportvezetés pedig hálás lehet az eddig elért eredményeiért! Felháborító és primitív a kijelentés, hogy olimpiai bajnok, világcsúcstartó még tartozna az országnak.” – írta a háromszoros olimpiai bajnok úszónő.

Egyelőre úgy tűnik Milák Kristóf fölött összecsapnak a medence hullámai, bár ő maga még nem nyilatkozott érdemben a jövőjéről, elsősorban a párizsi olimpiai részvételéről. A világkupa versenytől való távolmaradását edzőjével közölte. A 23 éves úszó legutóbb tavaly augusztusban indult el világversenyen, a római Európa-bajnokságon, ahonnan öt éremmel – három arannyal és két ezüsttel – tért haza. Egy hónappal korábban még a budapesti vb-n remekelt, megnyerte mindkét pillangószámot, 200-on ráadásul világcsúcsot úszott. Azt követően viszont már kihagyta a decemberi rövidpályás és a nyári rendes vb-t, majd a most, Budapesten záruló teljes világkupaszezont. (A tavaszi országos bajnokságon még elindult.) Egyelőre állítólag keresi az utat és a motivációt, nem látják az edzéseken, nem tudják, hol van, félő, elveszik a magyar úszósport számára.

Az elhangzott véleményekhez nehéz valamit is hozzáfűzni, mert mindenki a saját sorsának a kovácsa. Tény viszont, hogy a sportrajongó magyar nemzet nagyot veszítene Milák távolmaradásával az olimpiai játékoktól. Az olimpiai aranyakat mindentől jobban imádó magyar szurkolók számára nagy veszteséget jelentene a visszavonulása, hiszen még csak 23 éves a kiváló sportoló.

Nem tudjuk, mi jár a fejében, mennyire lakott jól az elért sikerekkel! Mi csak sejtjük, de Hosszú Katinka tudja is, mennyi lemondással jár egy olimpiai felkészülés! Mit jelent napi 7-8 kilométert leúszni, edzeni több fázisban, sportszerűen élni, táplálkozni, mindent alárendelni az élsportnak – barátokat, barátnőket, randevúkat, bulikat, ételeket és italokat, kirándulásokat, reggeleket, nappalokat és éjszakákat.

Amennyiben Milák Kristófnak ebből elege van, ha nem akarja ezt bevállalni újra, megértjük. Élni szeretne a fiatalságával! Viszont amennyiben ez így van, ezt meg kell mondani nagyon gyorsan, ne ringassa feleslegesen olimpiai aranyreményekben 200 háton a magyar szurkolókat!

Ennyivel tartozik Magyarországnak, ennyivel tartozik magának is, nem mással! De ha a jelenlegi látszat ellenére mégis indulni szeretne Párizsban, akkor pedig zsupsz, fejes a medencébe, mutassa meg, hogy ennyi előnyt adva az ellenfeleknek is képes a győzelemre! Nem olyan fából faragták őt, hogy megelégedjen a dobogó legfelső fokán kívül más eredménnyel!   

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.