Bach bízik benne, hogy a japánok hangulata javulni fog az olimpia ideje alatt

2021. július 17., 18:46
ma7 | MTI

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tisztában van a japán nép szkepticizmusával a világjárvány közepette pénteken kezdődő tokiói nyári játékok kapcsán, ugyanakkor Thomas Bach elnök abban bízik, hogy a rendező ország sportsikerei javítanak majd a közhangulaton.

A Sea Forest Evezős és Kajak-kenu Pálya
Fotó: MTI/Kovács Tamás
A Sea Forest Evezős és Kajak-kenu Pálya a tokiói olimpián

"Mindannyian teljességgel tisztában vagyunk azzal a kétkedéssel, amelyet sokak éreznek itt, Japánban. Ugyanakkor arra kérem a japán embereket, hogy üdvözöljék és támogassák a sportolókat, akik ugyanúgy érdekeltek az ötkarikás játékok biztonságos és veszélytelen megrendezésében" - emelte ki szombati sajtótájékoztatóján a NOB elnöke a szervezet végrehajtó bizottságának ülését követően.

A 2020-ról ez év nyarára halasztott tokiói olimpia megrendezését elutasító japánok rendre hangot adtak félelmüknek, hogy az esemény a vírus "terjesztőjévé" válhat, ezért a helyi lakosok többsége kifogásolja, hogy a NOB - karöltve a japán rendezőkkel - a pandémia közepette is folytatta az ötkarikás játékok szervezését.

Az olimpia ellenzői petíciót indítottak és több mint 450 ezer aláírást gyűjtöttek össze, tiltakozásul a játékok rendezése ellen. Sokan ellenezték Bach tervezett hirosimai látogatását is, a rendezés ellen pedig kisebb felvonulást tartottak.

Bach szombati nyilatkozatában hangsúlyozta: folytatják a kommunikációt a japán emberekkel annak tudatában is, hogy teljes sikert nem tudnak elérni. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy bizakodók azzal kapcsolatban: amint a japánok látni fogják a hazai sportolók sikeres szereplését az olimpiai játékokon, a hozzáállásuk sokkal pozitívabbá válik.

Kövesse facebook oldalunkat is!