2018. augusztus 8., 14:08

Az FTC sikerének kulcsa: összefogás és kitartás

A név ne tévesszen meg senkit. Az alábbiakban nem a budapesti futballcsapatról lesz szó, hanem a Füleki Torna Club erőemelő szakosztályáról. Amely, amellett, hogy nagyon sikeres, kitörési lehetőséget is nyújt sok fiatalnak.

Füleki erőemelők
Galéria
+3 kép a galériában

A jó edző pszichológus és pedagógus is egyben, aki képes felmérni a sportolók képességeit, a hatékonyság növeléséhez szükséges tudást átadni és a hétköznapi életben is használhatóvá tenni. Legfontosabb tulajdonsága a céltudatosság, a kitartás, az empátia, a rugalmasság, a jó pedagógiai érzék, a kreativitás, a megbízhatóság és a hitelesség, vallja Sajko Ferenc, a szakosztály vezetője, aki négy év alatt Európa- és világbajnok fekvenyomókat és erőemelőket nevelt ki füleki roma fiatalokból.

Több mint egy sportklub

Javában zajlik a felkészülés az őszi szezonra. A konditeremben 5-6 roma fiatalember egymást hecceli, megy a tréfálkozás. A humor mellett a legszembetűnőbb mégis a kölcsönös tisztelet. Látszik, hogy jól összeszokott csapatról van szó, amiben felülmúlhatatlan érdeme van Feri bácsinak, az edzőnek.

"A mi csapatunk több mint egy sportklub, inkább baráti társasághoz vagy családhoz hasonlítanám. Az elért sikereknek együtt örülünk, viszont a kudarcokat is közösen dolgozzuk fel. Ha nem úgy alakul egy verseny, ahogyan terveztük, egymást biztatva, segítve, erősítve tanulunk belőle. A vereség néha sokkal többet ad a gyerekeknek, mert még keményebben küzdenek. A feladást szerencsére nem ismerik. Talán ez a sikerünk egyik titka" – mondja Sajko Ferenc, aki mindig arra buzdítja sportolóit, hogy ha kudarcot vallanak a sportban vagy az életben, akkor fel kell állni, még szorgalmasabban dolgozni, és akkor sikerül legyőzni az akadályokat, nehézségeket. "Ezek általános dolgok, de a bizalmat leginkább a hitelességgel lehet megszerezni. Ha példaképként tekintenek rád. Ezért én is együtt edzek, versenyzek a fiúkkal. Én vagyok Feri bácsi, aki nemcsak edző, hanem jóbarát, vagy második apa, akihez bármilyen problémával fordulhatnak, hisz azon vagyok, hogy segítsek."

Meséli, olyan esetük is előfordult, hogy az egyik srác fel akarta adni a középiskolát, de a csapat nem engedte. Közösen segítettek neki átlendülni a nehézségeken.

A szülők is fontosnak tartják

A fiúk a csapat megalakulása előtt a füleki Iuvenes szabadidőközpontban tornáztak. Itt ismerte meg őket Ferenc, aki, látva a tehetségüket, felkarolta őket, és 2014 márciusában megalapította a Powerlifting Sportklubot. Ezt követően regisztrálták magukat a WPC Slovakia erőemelő-szövetségbe, hogy a szervezett versenyeken részt vehessenek. A sportklub megalakulásában nagyon sokat segített és azóta is támogatja őket Vavrek István és a PURT civil szervezet, valamint Fülek önkormányzata. Szerencsére a szülőkben is tudatosult, mennyire fontos, hogy a gyermekeik hasznosan töltsék a szabadidejüket, ne kószáljanak, hanem azzal foglalkozzanak, ami érdekli őket. Azóta eltelt négy év, a sikerek pedig egyre csak gyarapodnak.

"Oláh Bandi, Péter Csaba, Bari Gábor és Deme Krisztián többszörös országos bajnokok fekvenyomásban és erőemelésben. 2016-ban eljutottunk a Gyulán megrendezett Európa-bajnokságra, ahol Gábor erőemelésben, Bandi és Csabi fekvenyomásban Európa-bajnok lett. 2017-ben novemberben a prágai világbajnokságon is részt vettünk, ahol Gábor második lett erőemelésben, Bandi első, Csabi pedig második fekvenyomásban. Az idén a tavaszi szezont is nagyon jó eredménnyel zártuk. Lengyelországban az Európa-bajnokságon Csabi első helyen végzett, így megszerezte második Európa-bajnoki címét, Bandi egészségügyi problémák miatt „csak“ második lett" – sorolja Ferenc, de közben hangsúlyozza, hogy a fő cél nem a hírnév.

"Szerettem volna az utcáról valahogy becsábítani ezeket a fiatalokat, hogy hasznosan, értelmesen töltsék el a szabadidejüket. Sokan ugyanis céltalanul tébláboltak a parkban vagy a városban. Hajlamosak előnyben részesíteni a semmittevést, a cigarettáról, az alkohol- és drogfogyasztásról nem is szólva. Úgyhogy megpróbáltam motiválni, sportra ösztönözni őket. Ezek a fiúk hátrányos helyzetűek, főképp roma családokból származnak, de nagyon tisztességesek. Nem dohányoznak, nem isznak. Minden edzést azzal kezdek, hogy megbeszéljük, mi volt az iskolában, elbeszélgetünk az otthoni dolgokról, hiszen a fizikai erőnlét mellett nagyon fontos a mentális felkészültség. Rögtön észreveszem, ha a gyereknek problémája van. Ilyenkor megpróbálunk megoldást találni. A legfontosabb célom, hogy a sport mellett az iskolában is jól teljesítsenek, hogy szakmát tanuljanak, és dolgozzanak. Ehhez nem kellenek milliók, csak olyan emberek, akik hisznek abban, hogy kis pénzből, nagy szorgalommal és kitartással meg lehet változtatni a fiatalok gondolkodásmódját" - vallja az edző.

Az iskola fontossága

Ferenc sikerként könyveli el, hogy közülük többen elvégezték az alap- és középiskolát, szakmát tanultak és dolgoznak, hasznos tagjaivá váltak a társadalomnak, példaértékűen élnek. Rájöttek arra, hogy a sport számos olyan dologra felkészít, ami az élet más területén is hasznossá válhat. Fokozatosan hozzászoktak a rendszerességhez, az edzéstervek, a szabályok betartásához. Megtanulták, milyen fontos az ellenfél tisztelete, a bírói döntések elfogadása, alkalmazkodni az adott feltételekhez stb. Az igazi sportember képes a vereség után is felállni, újra küzdeni, ezáltal a civil életben is hasznosabb, értékesebb tagja a társadalomnak. Nem úgy, mint az, aki könnyen feladja, vagy csak szabálytalan, törvénytelen úton tud eredményt elérni. A sportban megtanulunk társainkkal együtt egy célért küzdeni, örülni a csapattárs sikerének. Ezt a tudást felhasználva könnyebben leküzdik az élet nehézségeit.

Ferenc egész életében aktív sportoló volt. Birkózott, karatézott, bokszolt, kondizott. Az erőemeléshez a fiúkkal együtt jutott el, kölcsönösen nevelték, fejlesztették egymást. Azóta edzői és bírói vizsgát tett, hogy hivatalosan és szakmai szempontból helyesen edzhesse őket. Ebben az évben az erőemelő-versenyek mellett naturál testépítésben is elindultak, amiben Taliga Csaba testépítő, edző is segítette a fiúkat. Idén ősszel pedig további kihívások várnak rájuk. Egerben a fekvenyomó-világbajnokságon, Nagyszombatban pedig az erőemelő-világbajnokságon vesznek részt. De megszervezik a Purt Kupát is, ami szintén a tehetségek felkarolását célozza meg. Szeretnének minél több fiatalt bevonni a csapatba, hogy megmutassák, lehet hátrányos helyzetből jőve is tisztességesen élni.

Füleki erőemelők
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.