2018. július 28., 09:23

Az északi gyaloglás délen is egyre népszerűbb

A nordic walking világszerte egyre népszerűbb, mert könnyen elérhető módon tudunk segítségével tenni egészségünkért, miközben látványos tájakat fedezünk fel. Méhes Csaba Gútán igyekszik meghonosítani ezt a sportágot, már rövid idő alatt is nagy sikerrel. Vele beszélgettünk a sport hátteréről és a terveikről.

Nordic walking Gúta
Galéria
+4 kép a galériában

Mikor ismerkedtél meg a nordic walkinggal?

Mindenkinek vannak újévi fogadalmai. Szilveszter éjszakáján arra az elhatározásra jutottam, hogy gyökeresen meg kell változtatnom eddigi életvitelemet. Egyrészt párom unszolására, másrészt azon egyszerű oknál fogva, hogy már néha gondot okozott még a cipőm bekötése is. Tudtam, hogy a futás túlzottan megerőltető az izületeim számára, az edzőterem izzadtság szagú levegője és az ottani kemény munka nem egy ötven év feletti kezdőnek való. Eszembe jutott, hogy pár évvel ezelőtt láttam egy riportműsort arról, mennyire jó hatással van az emberi szervezetre a gyaloglás, főleg a botos gyaloglás. A világhálón kezdtem kutatni, ahol ráakadtam a Szlovák Nordic Walking Szövetség oldalára és az ott meglelhető oktató videók alapján kipróbáltam a Nordic Walkingot, másnéven az északi gyaloglást.

Sokan úgy vélik, ez a sport nem több a gyaloglásnál, túrázásnál. Mégis mitől más ezektől ez a  sportág?

Eleinte párom túrabotjait használtam a gyalogláshoz, majd a világhálón található okosságok alapján beszereztem első Nordic Walking botjaimat. Február elejét írtunk, javában dúlt a tél, én mégis majdnem minden nap róttam a kilométereket. Éreztem, hogy ez a fajta mozgásforma jól esik testemnek, lelkemnek! Nem esett nehezemre elindulni.

Csaba (balra) és társai nagy ütemben
Csaba (balra) és társai nagy ütemben

A szlovák szövetség honlapján megtaláltam, hogy országosan végeznek képzéseket kezdők számára, úgy döntöttem, ott a helyem. Március elején már túl is voltam az alapképzésen. Ott jöttem rá igazán, mennyivel másabb ez a mozgásforma a klasszikus gyaloglásnál, túrázásnál. Az egyszerű gyaloglásnál a lábaink ereje van kihasználva, deréktól lefele edződünk. A túragyaloglásnál valójában ugyanaz a helyzet, csak a túrabotok valamiféle támaszt jelentenek a számunkra a testünk előtt végzett kézmozgás által.

A Nordic Walkingnál teljesen más a helyzet. Itt a bothasználat 70 százalékban áthelyeződik a test mögé. Magyarul ez annyit jelent, hogy gyaloglásunk ritmusát, sebességét a kezünk által kifejtett toló mozgás határozza meg. Mivel kezünk és lábunk ellentétes keresztmozgást végez, azaz bal láb és jobb kéz van elöl az egyik lépésnél, a másiknál pedig a jobb láb és bal kéz, ezáltal a gerincoszlopunkban beindul egy olyan ellentétes és egészséges rotáció, amely megnyitja a belső izmainkat is és ezáltal a testünkben lévő majdnem hétszáz izomcsoport több mint kilencven százalékát munkába fogjuk. Így a lábunkról a terhelést arányosan szétosztjuk az egész testre, ami lényegesen élvezhetőbbé, könnyebbé teszi ezt a sportot.

Kinek ajánlható ez a mozgásforma?

Tudományosan kimutatott tény, hogy a heti háromszor fél óra gyaloglás akár hat évvel is meghosszabbíthatja életünket. Ez a sport manapság az egyik legdinamikusabban fejlődő és egyik legolcsóbb sportágak egyike.

Művelhetik kicsik (5 éves kortól ajánlott) és nagyok (nincs felső korhatár) évszakra, nemre való tekintet nélkül. Valójában ez a sportág 1930 óta van jelen a köztudatban. A finn sífutók nyári edzésére lett kialakítva. Azóta folyamatosan fejlődik.

Szlovákiában 2013-ban jelent meg, akkor alakult meg a Szlovák Nordic Walking Szövetség (SNWA) és még abban az évben létrehozták az első és egyetlen Nordic Walking központot is a Magas-Tátrában a Csorba-tónál. Nemzetközi szövetségünk az INWA szorosan együttműködve különböző nemzetközi orvosi szervezetekkel folyamatos kutatómunkát végez, hogy milyen egészségügyi területen lehet segítségünkre ez a sport.

Ezek a kutatások bebizonyították, hogy a Nordic Walking kedvező hatással van  a depresszió, idegrendszeri betegségek kezelésénél, gyermekek tanulási rendellenességének eltávolításánál, de az asztma, allergia, magas koleszterin szint, vagy akár légúti, szív és érrendszeri megbetegedések kezelésénél is.  Nagyon kedvezően hat különböző mozgásszervi megbetegedések megelőzésére, kezelésére, műtét utáni rehabilitációjára is. Nem utolsó sorban nagy hatással van a diabétesz kezelésére, túlsúlyosság  leküzdésére is. Ez utóbbit magamon is észrevettem. Az utóbbi fél évben sikerült 16 kilogramm súlyfeleslegtől megszabadulnom.

Mikor döntöttél úgy, hogy jó volna Gútán is szerevezetten foglalkozni a sportággal?

Gyaloglás közben többen megállítottak, kérdezgették mi is ez a sport,  amit művelek. Néhányuknak megtetszett az ötlet, elkezdtek velem gyalogolni. Innen származott az alapötlet. Az SNWA oldalán találtam egy hirdetést, hogy oktatóképzést indítanak. Azonnal bejelentkeztem. Szerencsém is volt, mivel ez volt az utolsó képzésük, hogy betöltsék azt a pár kis járást, ahol még nem volt oktatójuk. Május végére már ott álltam a Csorba-tó partján akkreditált oktatóként, oklevelemmel a kezemben. Szárnyaim alá tartozik a dunaszerdahelyi és a komáromi járás. Havi szinten végzek mini és alap oktatást e két helyen.

Ezzel egy időben jött az ötlet, hogy sportklubot alapítsak polgári társulás formájában. Klubunk most áll bejegyeztetés alatt. Mivel a gyaloglás és a túrázás szorosan összefonódik, így klubunk is e két irányvonal mentén fog működni. Egyrészt a Nordic Walking, mint sport megismertetésével és megszerettetésével, másrészt mint klasszikus túraklub. Turistautakat kezdünk szervezni hazánk és más európai országok híres túraútvonalaira. Ezekből az első augusztusban az ausztriai Grand Canyon, az Ötscher szurdok meghódítása lesz, melyre már minden szabad helyünk elkelt.

Hogyan áll a sportág Szlovákiában, s mennyire aktívak a magyar lakta járások?

Az országos szervezet a megalapítása óta már több mint 2000 taggal rendelkezik. Minden járásban vannak oktatóink. A taglétszám folyamatosan bővül, köszönhetően elnökasszonyunknak, aki folyamatosan ott szerepel az országos médiában és nekünk oktatóknak, akik a munka oroszlánrészét magunkra vállalva folyamatos oktatással járulunk hozzá, hogy minél szélesebb körben megismerhessék ezt az egészséges és szép sportágat.

A magyarság szempontjából abban a szerencsében és megtiszteltetésben van részem, hogy egyedüli magyar oktatóként a két magyarok által legsűrűbben lakott régióban végezhetem munkámat. Valójában nálunk itt délen többen hallottak már erről a sportról, de igazából az emberek java része ezt a sportot hegyek, dombok közé képzeli, tévesen.

Az én feladatom a szervezeten belül itt is a lehető legszélesebb körben e tévhit megszüntetése és eme gyönyörű mozgásforma bemutatása, megszerettetése. Mindemellett az országos szervezet tudtával és beleegyezésével feladatom létrehozni egy komoly munka- és baráti kapcsolatot a szomszédos magyarországi szervezettel (HUNWA).

Hogyan szeretnétek népszerűsíteni a sportot a közeljövőben?

Elsősorban szeretnénk folyamatosan jelen lenni e két régióban kiadott médiában, Kitartó munkám eredménye, hogy egyre több iskolától, civilszervezettől kapom a felkérést foglalkozásokra. Szabadidőközpontokban iskolákban, tartok oktatást gyermekeknek, szeptembertől már körtevékenységekre is vannak felkéréseim. Akcióinkról folyamatosan hírt adunk a közösségi hálón is.

Készültök valamilyen rendezvényekkel is?

Mindenképp vannak erre is terveink! Elsősorban túraútjainkon is próbáljuk bemutatni a sportot, de jövőre szeretnénk a híres gútai Dögös Sprint jótékonysági futóverseny keretein belül létrehozni a Dögös Gyaloglás versenyszámot is, amiről már folytattunk megbeszéléseket a szervezőkkel. Bízom benne, hogy e téren is hagyományt tudunk teremteni.

Tevékenységünkről bővebb információt a „Nordic Walking Gúta – Kolárovo” Facebook oldalról kaphatnak.

Nordic walking Gúta
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.