2021. március 6., 19:21

Anya és lánya a távolugrás bűvöletében

Medgyes Renáta korosztálya legtehetségesebb atlétái közé tartozott, magasugrásban és távolugrásban is jelentős sikereket ért el. És nemcsak idehaza. Nemzetközi eredményekkel, ifjúsági világbajnoki ezüsttel a háta mögött napjainkban már a fiatalok felkészítése tölti ki az idejét, miközben a legsikeresebb tanítványa éppen a lánya.

Fotó: Medgyes Renáta archívuma

Renáta igazi dunaszerdahelyi sportcsaládba született, ahol elsősorban a labdarúgás vitte a prímet, ő pedig az atlétikában tudott maradandót alkotni. Az utánpótláskorszak után a felnőttek közt is a világ elitjébe tartozott. Eközben a lányát, Vodnyánszky Renátát is a sport szeretetére nevelte, sőt, az edzője lett. A fiatal anyuka rendkívül sikeres lánya már 17 szlovák bajnoki címet szerzett. Február közepén pedig az idén tizenhetedik születésnapját ünneplő lány már a felnőttek közt is az ország legjobbja lett a fedett pályás atlétikai bajnokságon.

Pedig a felkészülés nem volt egyszerű. Az édesanya szerint nagyon nehezen tudnak tervezni, hiszen napról napra át kellett alakítani az edzéstervet.

A fedett pályás szlovák bajnokság előtt folyamatosan változott a helyzet, hol és hogyan tudnak majd edzeni.

Szurkolók nélkül

"A bajnoki viadalon tizennégy távolugró állt rajthoz. A versenyt természetesen tesztelés előzte meg a versenyzők és az edzők esetében egyaránt. Az ugrók is csak a pályán vehették le a szájmaszkot. A népes szurkolótábor sem tudott eljönni, pedig ők mindig elkísérnek bennünket, ha közeli versenyről van szó. Renike 587 centimétert ugrott, ami az első idei versenyén kiváló eredmény" – mondta a büszke edző, aki maga is háromszor szerzett hasonló bajnoki címet ebben a számban, utoljára 2014-ben.

"Nagyon örültem, mert a felkészülést látva nem vártam ilyen teljesítményt. Az első versenyem általában nem szokott olyan eredményes lenni, de remélem, ez így fog folytatódni" – árulta el a fiatalabb Renáta.

A harmadik ugrásra sikerült megugrani a győztes távolságot. Mint megtudtuk, a fiatal versenyzőt is megviseli, hogy a sikerét nézők nélkül érte el. A maszkban való készülődés sem egyszerű, a versenyek hangulata is teljesen más, de bíznak benne, hogy a nyáron már nézők tapsolhatnak a teljesítménynek.

Mivel nem tudtak ideális körülmények között edzeni, az idei szezonban nem volt elsőrendű a fedett pályás versenyzés, de elindultak a felnőttek versenyében, majd az elmúlt hétvégén a juniorok közt az első helyen végzett.

Lapunk megjelenése idején a fiatal sportoló éppen a rövid pihenőjét tölti, amely után kezdetét veszi a felkészülés a nyári szezonra.

medgyes
Fotó: Medgyes Renáta archívuma

"Egy hét pihenés után indul a keményebb edzés. Szeretnénk elmenni edzőtáborba, de nem tudjuk, milyen lehetőségeink lesznek a járványügyi korlátozások miatt. Az idei évre az U18-as olaszországi Európa-bajnokság a legfőbb cél, s ha sikerül teljesíteni a kijutási szintet, az U20-as kontinensviadalon is szeretnénk versenyezni. Az elmúlt idényben 606 centimétert sikerült elérnie a lányomnak, de nagyobb ugrás is benne volt, amely az idén sikerülhet."

Az Eb-re készülődve

Az edző és tanítványa 615 centiméter fölötti teljesítménnyel elégedett lenne a szezonban. Egyelőre a saját korosztályra koncentrálnak, és szeretnének folyamatosan fejlődni, hogy a teljesítmény is fokozatosan tudjon növekedni. Amennyiben a járványhelyzet engedi, Törökországban készülnének fel vagy más külföldi helyszínre utaznának, ahogyan az atléták általában.

"Az Európa-bajnokságon a legjobb eredményemmel feltehetően be tudnék jutni a legjobb hatba, de nehéz esélyt latolgatni, mert az előző szezon mindenki számára rendkívüli volt a helyzet miatt. Ha kijutok, szeretnék bejutni a döntőbe, ott pedig egy jó ugrással minden megtörténhet. Amennyiben pedig az U20-as kontinensviadalra is kvalifikálni tudom magam, az már csak hab lenne a tortán" – tudjuk meg a fiatal sportolótól, aki az iskolában is igyekszik a lehető legjobban teljesíteni. Mint elárulta, az élsport mellett fontos a biztos háttér. Az órákat a versenyzés ellenére sem hagyja ki, ami más fiatal sportolókra nem feltétlenül jellemző. Ha pedig közbeszól a verseny vagy az edzés, akkor este pótolja az anyagot.

Medgyes Renáta pedig nemcsak a lányát, de további fiatal atléták felkészülését is segíti. Bár a járványhelyzetben ez jelentős akadályokba ütközik.

"A tanítványokkal nehéz együtt készülni, a felével együtt edzünk, a többiek otthon készülnek, velük csak online tudjuk tartani a kapcsolatot. A szülők is érdeklődnek, de egyelőre a járványhelyzet nem teszi lehetővé".

Megosztás
Címkék