2022. április 13., 18:40

Aki akar, húsvétkor is futhat

A húsvéti hosszú hétvége tervezése során érdemes azt is figyelembe vennünk, merre futhatunk, ha éppen ahhoz támad kedvünk két egyházi szertartás vagy rokonlátogatás között.

félmaraton
A felvétel az idei nagyszombati félmaratonon készült
Fotó: TASR

Vannak, akik ezt a hétvégét sem tudják elképzelni futóesemények szervezése nélkül, nekik köszönhetően azoknak, akik nem egyedül, hanem szervezett körülmények között szeretnének futni, van hova menniük.

Kezdjük egy dunaszerdahelyi szerkesztőségünkhöz közeli rendezvénnyel. Szombaton, 13 órakor Dióspatonyban indul a Barátság-futás. Talán ez a csallóközi futóversenyek közül a legrégebbi, a mostani már a 41. évfolyam. A befutók érmet kapnak, és egy uzsonnára is a rendezők vendégei.

A leghosszabb magyarországi, hobbifutók számára teljesíthető futóeseményért elég messzire, a Tolna és Bács-Kiskun megye határán levő Bölcskére kell utaznunk. Nem használhattam a verseny szót, a szervezők szerint ugyanis "ez nem verseny, így mi nem mérjük az időt, és rangsort sem állítunk fel! Ha szeretnéd tudni a saját idődet (és távodat), annak méréséről magadnak kell gondoskodnod telefonnal, vagy órával." A gyermekfutam 1,15 km, a felnőttek négy távból választhatnak, a leghosszabb 25 kilométeres. Szimpatikus, hogy nincs nevezési díj.

A Vértes egyik kedvelt kirándulóhelye Csókakő vára, melyet a Balatont nem az autópályán, hanem a 81-es úton közelítők is láthatnak. A 479 méter magas Csóka-hegy oldalában fekvő várhoz kellemes, családbarát túra tehető, ám szombaton a futókat várják a Csókakör Jótékonysági Traire, 7, 14 és 21 kilométeren, az előnevezés még nyitva van. A helyszínen véradás is lehetséges, bár ez futás előtt nem ajánlott. 

Szintén jótékonysági a Mosonmagyaróváron 10:30.kor elrajtoló 5. Óvári Nyuszis Nyargalás, melynek bevétele idén a Gondoskodás Alapítvány munkáját segíti, ide viszont már április 2-án lejárt a nevezési határidő, így ide legfeljebb csak nézőként menjenek.

Aki a futás mellett biciklizni is szeretne, és MTB és terepfutó Challenge 2022 nyitórendezvényére, Parádsasvárra menjenek szombaton. Áprilistól szeptemberig minden hónapban egy futamot lehet teljesíteni, melyek közül egyik sincs annyira távol a határtól, hogy egy sportos családot megállíthasson: Etyek, Vértesboglár, Visegrád, Várgesztes, Lábatlan. A futótáv 10 km, kerékpározni 30 vagy 60 km-t kell, a gyerekek számára kísérőprogramok is vannak.

Félmaratonnál hosszabb táv Martonvásáron futható a húsvéti hétvégén, a IV. Fehér Enikő és Vörös Balázs emlékversenyen, a maratonon túl 50 kilométer, mérföld, és 100 km is, de csak azoknak, akik április 7-éig beneveztek.

Az események viszonylag csekély számából láthatjuk, jobbára mindenki az ünnepre figyel. Jövő héten viszont kiszakad a futóesemények zsákja, csak maratonból három is lesz Magyarországon...

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.