2022. április 29., 19:45

Akad-e valami az Ultrabalatonon kívül?

Ultrabalaton. Ezzel az egy szóval lehetne jellemezni a hétvégi futóeseményeket. Épeszű versenyszervező erre a hétvégére – s, amint a tapolcai maraton múlt heti bedőlése mutatja, az előtte levőre sem – szervez sporteseményt. Vagy mégis?

Ultrabalaton
Az Ultrabalaton rajtzónája, péntek reggel, a rajt előtt
Fotó: A verseny hivatalos Facebook-oldala

Az Ultrabalaton nem egy egyszerű hosszútávfutó verseny, nem túlzás azt mondani, hogy egy szociokulturális közeg, mely a magyar futótársadalom teljes keresztmetszetét reprezentálja. Nem véletlen, hogy a nevezések pillanatok alatt elfogynak, ha ön e sorok olvasása közben gondolja úgy, hogy a hétvégét mégis inkább 211 kilométer lefutásával töltené a magyar tenger körül, ezt szervezett formában legközelebb 2023-ban teheti meg. Individuálisan persze bármikor. A versenyről itt és itt írtunk a héten. Természetesen a Magyar7 teljes szerkesztőségének szíve is Balatonfüreden dobban a hétvégén, hiszen hírszerkesztő kollégánk, Hajtman Gábor is rajthoz áll a versenyen.

Nézzük, mi van még. Erre a hétvégére csak olyan versenyeket szerveznek Magyarországon, amelyeknek nagyon más a célcsoportja, mint az UB-nak. 

Tatán az Öreg-tó körül egy laza hetest futhat az, aki benevez a Nyitnikék tavasznyitó futásra. Befutóérem viszont csak az első 150 előnevezettnek jár. 


A Balatonfüredtől 170 kilométerre levő Helvécián 5, 10, és 21 kilométeres távon futhatnak azok, akik nem az UB-re mentek, és előneveztek, mivel helyszíni nevezési lehetőség nincs. 

A komáromiak és a környékbeliek újra örülhetnek a Komáromi Napoknak, mivel azonban Észak-Komárom idén egyedül szervezi a rendezvényt, a hagyományos, két Komárom közötti futóverseny elmarad. Lesz helyette azonban Erődfutás. Rajt 10 órakor a Sportcsarnok előtt, ahogy az a Komárno-Komárom versenyeken is megszokhattuk, de a 3 vagy 12 kilométeres pálya a Vág parton halad, majd az erődfalak érintésével a cél az Öreg-várban van. Helyszíni nevezés a 200 fős keret eléréséig lehetséges.

Ugyan nem futás, de a Komáromi Napoktól elválaszthatatlan a kerékpáros Csárda Túra is. A résztvevők a City 10, Gravel 20, a Classic 40, az MTB 55, a Road 80 és az Extrem 110 útvonalak közül választhatnak. További részletek az esemény – nem verseny! – honlapján.

Galánta környéki olvasóinknak érdemes lehet átgondolni a részvételt a 10 km-s szeredi futáson. A versenyközpont a helyi amfiteátrumban van, a főtáv délben rajtol, a rövidebb versenyek előtte.

A magas monotontűrésű gömöri sporttársak Rimaszombatba menjenek, az RS City Garden Runra, de ne sokan, mert helyszínin nevezésre csak a százfős keret eléréséig van lehetőség. A 10 kilométeres távot a városi parkban, és környékén kialakított, 1 km-s körpályán lehet megtenni.


A Pozsonyivánka környékén élők vasárnap egy 5,5 kilométeres versenyen indulhatnak, feltéve, ha ma 19 óráig beneveznek. Érthetetlen, hogy egy ilyen távú versenyen miért nincs helyszíni nevezési lehetőség. 

Ung-vidéki olvasóink vasárnap a járási székhelyen, Nagymihályban futhatnak egy minimaratont. A verseny 4,2 kilométeres, és szombat estig kell előnevezni, szóval csak a közelben lakók induljanak a befutóéremért.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.