2023. november 10., 17:49

A szumóban csak egyszer lehet hibázni

A tradicionális szumó a japánok nemzeti sportja, akik úgy tartják, hogy a szamurájok hagyományai a szumóban élnek tovább. Harcművészetekben szokatlan módon a versenyzőknek minden versenyen meg kell küzdeniük elért rangjukért, és egy negatív eredménnyel záródó torna a kivívott pozíció elvesztését vonja maga után. A sportág története az írott történelem előtti időkben gyökeredzik, legkorábbi írásos említése a 8. századból származik.  Itt, Közép-Európában felületes ismeretekkel bírunk róla.

Elekes Enikő
Elekes Enikő
Fotó: Elekes Enikő Facebook-oldala

Ha azt halljuk, szumó, kétmázsás, hájtól rengő japán férfiak jutnak eszünkbe, amint hosszan tartó rituálét követően röviden ledöntik egymást. Magyarország első világbajnoki érmét ebben a tradicionális japán küzdősportban mégis egy mosolygós fiatal hölgy, Elekes Enikő szerezte meg, ráadásul úgy, hogy nem is végez sportágspecifikus edzéseket.

A 19 éves magyar szumó világbajnok a Kőbánya SC versenyzője, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián edz, két edzés között a Testnevelési Egyetemet látogatja.

Eredményei önmagáért beszélnek: kadét Európa- és világbajnok birkózó, ő a magyar birkózósport első női junior-világbajnoka. Szumóban négyszeres utánpótlás Európa-bajnok, a négy címből hármat idén hozott össze, ebből akár egyenesen következhetett volna a világbajnoki cím is, de a dobogó legfelső fokára nem vezet kikövezett út.

A Tokióban rendezett világversenyen a női 65 kilósok elődöntőjében lengyel riválisát könnyedén felülmúlva jutott be a fináléba, melyben kisebb meglepetésre tajvani szumóssal kellett megküzdenie az aranyéremért. A világbajnoki mérkőzés 10 másodpercig tartott. Az október elején rendezett vb után még Japánban maradt, és bejárta az országot. Ismerjenek meg egy nem mindennapi sportkarriert, és ez még csak az eleje…

Mikor és hogyan kerültél kapcsolatba a birkózással?

Édesapám olimpikon birkózó volt, így számomra is egyértelmű volt, hogy ezzel fogok foglalkozni.

Hány évesen jártál először a birkózócsarnokban?

Egy-két évesen már lejártam, de természetesen, amikor egy gyerekkel érdemben el lehet kezdeni az edzésmunkát, az hat év, én is ennyi idős koromban kezdtem.

A birkózás nem tipikusan női sportág, sokan durvának tarthatják. Neked mi tetszik benne?

Ezzel nem értek egyet, szerintem nagyon jól illik a női habitushoz. Én nagyon szépnek tartom a birkózás. Számos technika van, nem csak püfölni kell a másikat, megvannak  a maga szépségei.

Kalocsán kezdtél birkózni, onnan származik a családod?

Budapesten születtem, de a családom Székelyudvarhelyről származik. Egy véletlen folytán kerültem Kalocsára.

Birkózás szempontjából azonban hamar kinőtted a várost. Korábban azt nyilatkoztad, hogy elfogytak a lehetséges edzőpartnereid.

2018-ban igazoltam át Kalocsáról a Kőbánya SC-hez. Ez a lépés elkerülhetetlen volt, mivel már nem volt edzőpartnerem. Korábban ritkán jártam Budapesten, tehát nagy változás volt az életemben egy kisvárosból beköltözni a fővárosba. Ez számos kihívással járt.

Birkózóként kadét világ- és Európa-bajnok vagy, négyszeres utánpótlás Európa-bajnok, csak idén három Eb-aranyat szereztél. A birkózószőnyegen elért sikereidhez tehát nem fér kétség, de hogy jött képbe a szumó?

Amikor átigazoltam a Kőbánya SC-hez, az edzőm, Péteri András szumó edző is volt, és megmutatta a sportág szépségeit.

Avass be, melyek ezek.

Mindig is vonzott a japán kultúra. Ez egy tradicionális japán sport, amely számos történelmi és kulturális elemet magába foglal. A mérkőzések elején még most is van egy rövid szertartásos rész, mellyel jelezzük, hogy fegyvertelenek vagyunk, azaz képesek vagyunk sportszerűen kiállni az ellenféllel.

Van sószórás és szájöblítés is?

A profi szumóban igen, de én amatőr szumóban versenyzek. Ugyanúgy kell hordanunk a mawashit, a szumó övet, de sószórás nincs.

A teljes szabályrendszer bemutatására ezek között a keretek között nincs mód, de a közismert birkózással összevetve el tudnád mondani a fontosabb szumó szabályokat?

Mindkettő kontakt alapú küzdősport, de egy birkózó mérkőzés 2x3 percből áll. Ha valami nem sikerült elsőre, újra lehet kezdeni, a meneten belül lehet fordítani, gyakran kilátástalannak látszó helyzetből is. A szumóban ez nem így van, ott gyakran másodpercek alatt dől el egy mérkőzés. A cél, hogy az ellenfél a talpán kívül más testrészével is érintse a földet. Ez lehet akár a hajunk  is. Ha nincs jól összefogva, és előbb ér a talajra, kikaptunk, hiába indítottuk mi az akciót. A szumóban csak egyszer lehet hibázni.

Az első női junior világbajnok vagy birkózásban, csak idén behúztál három Eb-t, látszik, hogy az életed a sport, hogy néz ki egy átlagos napod?

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémián edzek. Nem edzek külön szumót, csak birkózást. Naponta kétszer edzek, egyet délelőtt, egyet délután. A közte levő időt pedig tanulással töltöm.

Mit tanulsz?

A Testnevelési Egyetemre járok.

Nem lennék meglepve, ha a birkózás szakirányt választottad volna.

Sokáig kérdéses volt számomra, hogy milyen irányba menjen tovább, de végül a rekreáció és életmód szakirályt választottam.

Azt mondtad, szumó sportágspecifikus edzést nem végzel. A birkózás teljességgel elegendő volt ahhoz, hogy megnyerd a világbajnokságot?

Egyáltalán nem edzek szumót. Én birkózó vagyok.

Soha nem is érezted hátrányát, hogy nem végzel sportágspecifikus edzéseket?

Nyilván kellene, mert két teljesen eltérő sportágról van szó, de egyelőre úgy érzem, a birkózás elegendő a sikerhez.

A vb arany ott van a vitrinben, ami bizonyítja, hogy elegendő. Mit kell tudni a vb-s ellenfeleidről, hogyan készültél belőlük?

Csak két versenyző volt, akitől tartottam, az ukrán és a japán. De őket a másik ágra sorsolták, úgy számoltam, hogy csak a döntőben találkozom velük.

De végül nem találkoztam egyikkel sem, mert a másik ágon összeverték egymást, és végül egy tajvani került a döntőbe, vele kellett csatáznom.

Mennyi ideig tartott a világbajnoki mérkőzés?

Nagyjából tíz másodpercig.

Milyen technikával sikerült földre vinni?

Rányúltam a lábára és kidöntöttem a körből.

A sportág őshazájában, Japánban rendezték a vb-t. Hogy láttad, a japán társadalom részéről milyen volt a sportesemény fogadtatása?

Mivel nagyon szeretem a japán kultúrát, és ezt a közeget, nagyon örülök neki, hogy itt állhattam fel a dobogó csúcsára. Tényleg nagyon felemelő érzés volt. A japánok tudják, hogy ez az ő sportáguk, és nagyon nagy gondot fordítottak arra, hogy ez a sportesemény szépen és precízen legyen megrendezve, úgy, ahogy az egy japán szövetségtől elvárható. Egy olyan városrészben laktam, ahol minden a szumóról szólt, ott szokták rendezni a profi tornákat is.

A lelátókon mi volt a helyzet?

Mindig tele voltak. A szumó rendkívül népszerű Japánban.

A verseny után még Japánban maradtál, mivel töltötted ott az időt?

Bejártam Japán egy részét, Tokiótól Hirosimáig. Mindig is nagy álmom volt bejárni Japánt, és ez most teljesült.

A japán kultúrában, természetesen a szumón kívül, mi az, ami megfogott?

Teljesen más kultúra, mint a magyar, vagy az európai. Az emberek egyrészt nagyon munkaorientáltak, másrészt nagyon tisztelettudóak, ami szerintem nagyon tiszteletre méltó. Mindehhez társul egy ősi, évezredes történelem...

Ebből az évből még hátra van két hónap. Idén még készülsz valamilyen megmérettetésre?

Ebben az évben női birkózó vonalon már nem lesz semmilyen jelentősebb esemény. Az alapozásra fogok koncentrálni.

Mi vár rád 2024-ben a birkózószőnyegen?

Birkózásban a saját korosztályomban az Európa- és a világbajnokság, amin biztosan indulni szeretnék. Birkózásban felnőtt korosztályban lesz egy rangsoroló versenyem, és egy olimpiai kvalifikáció.

És a szumóban?

Szumóban olyan versenyen veszek részt, amit megenged a birkózónaptáram.

Megjelent a MAGYAR7 44. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.