2023. február 21., 12:00

A norvégok továbbra is a havas sportok királyai?

Mivel páratlan évet írunk, a téli idény csúcseseménye az alpesisí- és északisí-világbajnokság. A sílövők sem maradnak le, viszont esetükben a vébéket szinte minden esztendőben megrendezik, kivéve az olimpiák évét. A három jelentős esemény közül kettő lezajlott, és ma kezdődik a szlovéniai Planicában az északisí-vb.

biatlon
Fotó: TASR/AP

Mi történt Franciaországban? Lapunk friss számában arról is olvashatnak, miként maradt el a szlovák érem, annyi bizonyos, éremtáblázat élén Svájc végzett (3-3-1), megelőzve Norvégiát (2-3-4), viszont az északiak szerezték a legtöbb érmet a világbajnokságon. A vébék legeredményesebb nemzete, Ausztria pedig hiába gyűjtött hét érmet is, a 0-3-4 rosszul mutat, mindezt úgy, hogy két éve, Cortinában ők zártak az élen 5-1-2-es mérleggel, viszont a 2025-ös saalbachi, hazai rendezésű vébén lesz mit bizonyítani.

Szintén február 19-én fejeződött be a 2023-as biatlon-világbajnokság. A németországi Oberhofban taroltak a norvégok, különösen Johannes Thingnes Bø, aki öt aranyat szerzett. A négy egyéni számból hármat megnyert, sprint, üldözéses, 20 km egyéni, csak a tömegrajtos versenyben „maradt alul”, be kellett érnie a harmadik hellyel. A svédek előzték meg, Sebastian Samuelsson és Martin Ponsiluoma.

Sokat elmond a férfiak mezőnyéről, hogy Bø mögött a második helyen a honfitársai végeztek, egyszer (sprint) a bátyja, Tarjei, kétszer pedig Sturla Holm Lægreid, aki sprintben harmadik lett, míg a „maradék” két egyéni bronzérmet Samuelsson zsebelte be. A váltók versenyét ennek ellenére a franciák nyerték meg a norvégok és a svédek előtt. A fiatalabbik Bø az öt olimpiai mellett már 17 világbajnoki címet szerzett.

Két vb-aranyat a vegyes váltók versenyében is összehozott a huszonkilenc éves norvég. Marte Olsbu Røiseland mindkét váltóban szerepelt, a négyesben Lægreid és Ingrid Landmark Tandrevold voltak még a csapattársak. A nőknél a svéd Hanna Öberg a 15 km egyénit és a tömegrajtos versenyszámot is megnyerte, további egy ezüstöt és egy bronzot is szerzett Oberhofban.

A sprintet a hazai Denise Herrmann-Wick nyerte meg, az üldözéses versenyt a világkupa éllovasa, a francia Julia Simon. A váltóban az olaszok győztek a németek és a svédek előtt.

Azon senki nem lepődött meg, hogy az éremtáblázat élén Norvégia végzett (5-5-3), hiszen a biatlon-vébék legeredményesebb nemzete, de a dominanciájuk óriási volt. Svédország 11 érmet gyűjtött (3-3-5), a többiek lemaradása jelentős. A franciák mellett a németek és az olaszok szereztek egynél több érmet, az osztrákok pedig egyet. Az északiak uralma elvitathatatlan, de jó volt látni, hogy Courchevelben és Méribelben, valamint Oberhofban is tele voltak a lelátók, méghozzá értő nézőkkel.

A negyvenharmadik északisí-világbajnokság pedig február 21-től március 5-ig tart. Szinte biztos, hogy Planicában is a norvégok lesznek a legjobbak, csak az a kérdés, kik válnak majd a vb kiemelkedő alakjaivá.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.