2024. június 13., 08:52

A második menetben ért véget a tankcsata

A rajongók nem élvezhették sokáig Karlos Vémola és Végh Attila az évszázad mérkőzéseként aposztrofált küzdelmét: a cseh Terminátor a második menet elején a triangel choke nevű fojtófogással befejezte a meccset.

végh
Fotó: Magyar7/Archív felvétel

A cseh–szlovák MMA-szcéna 2019 óta várt a két sportoló összecsapására. 2019 novemberében Prágában az élete formájában levő csallóközi harcos az első menetben, két perc hét másodperc alatt kiütötte a csehek kedvencét, Karlos Vémolát.

A meccs kiegyensúlyozottan indult, az első percekben a küzdő felek csak kóstolgatták egymást, míg végül két perc után Végh kihasználta a pillanatot, és jobb kézzel egy pusztító erejű leütést mért Vémola egy pillanatra védtelenül maradt fejére. A tiszta találat után Vémola a földön maradt, a bíró azonnal megállította a mérkőzést. A koronavírus világjárvány miatt évek múlva, 2023. március 12-én jelentették be, hogy lesz visszavágó.

Az Oktagon 58. keretében megvalósuló visszavágóra a prágai Fortuna Arénában került sor, ahova 28 ezren váltottak jegyet. Ez új rekord, küzdősport eseményre sem Csehországban, sem Szlovákiában nem adtak még el ennyi belépőt. Az egyik ismert szlovákiai kábeltelevízió-szolgáltató két nappal a meccs előtt például külön Oktagon-csomagot kínált az előfizetőknek.

A bevonulás is nagyszabásúra sikeredett, Végh Attila Rytmus feat. Mega M, P.A.T. által számára írta Attila c. bevonulózenére jött be, amelyet Rytmus élőben adott elő. Vémola ellenben, meglepő módon, egy Karel Gott dalra vonult be.

A külsőségek után térjünk rá a pofonokra, úgyis az érdekel mindenkit. A mérkőzést egyértelműen Vémola dominálta. Nagy lendülettel, agresszívan kezdett, és még az első menet elején a földre vitte Véghet, aki persze ettől nem ijedt meg, hisz alapsportja egykor a birkózás volt, így a talajon is magabiztos. Sikerült is felállnia, és a következő percekben kemény, fejre irányuló ütésváltásokat láthattunk. Vémola mindvégig nyomás alatt tartotta ellenfelét. A második menet is ebben a szellemben kezdődött. Vémola földre vitte Véghet, és egy fojtófogásba fogta, melyből a csallóközi sportoló nem tudott kiszabadulni, így lekopogtatta a meccset. A prágai aréna szó szerint felrobbant…

A mérkőzést követően Végh megköszönte az Oktagonnak, hogy lehetőséget kapott a mérkőzésre. Elismerte a vereségét, és gratulált az ellenfelének. „Minden nap nem lehet karácsony, erről szól a sport. Az ember egyszer kikap, egyszer győz" – mondta. 

A mérkőzést megelőző beszólogatások ellenére a győztes is rendkívül sportszerű volt. „Ennek kellett volna az utolsó meccsemnek lenni, meg kell tennem az utolsó dolgot, ez pedig, hogy köszönetet mondjak az éveken át tartó támogatásért. Úgy szokás, hogy a pályáját befejező harcos a ketrec közepén hagyja a kesztyűjét, de én az egyiket Ondronak (Ondřej Novotný, az Oktagon promotőre) adom, a másikat Attilának, aki hihetetlen volt" – mondta.

A visszavonuló sportoló azért titokzatosan megjegyezte: csak rajtuk áll, hogy fognak-e újra küzdeni. Ez diszkrét jelzés volt arra, hogy van az a pénz. A konkrét meccspénzek összegéről sok találgatás jelent meg. Az Oktagon részéről csak annyit erősítettek meg, hogy a szervezetben sportoló még nem kapott ekkora meccspénzt, mint Végh és Vémola. Pavol Neruda szerint 100 ezer euró feletti összegről van szó.

Megjelent a Magyar7 2024/24. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.