2023. november 24., 14:30

A legjobb szeretne lenni a fiatal komáromi MMA-harcos

Farkas Péter valószínűleg a legelégedettebb felvidéki MMA-edző címére pályázik, mert a komáromi Wolf Fight Klub versenyzői közül rövid időn belül már a harmadik kötött szerződést az RFA szervezettel. Ismerjük meg Kónyári Dánielt, aki napközben az informatika rejtelmeiben próbál elmélyedni, a ketrecben viszont kíméletlen.

 

Kónyári Dániel - MMA - 2023
Galéria
+1 kép a galériában
Fotó: archívum

A 24 éves komáromi Kónyári Dániel informatikát tanul a Selye János Egyetemen. Ám az egyetemi tanulmányokat most valószínűleg háttérbe szorítja a felkészülés. Kónyári heti kilenc edzéssel készül a november 25-ei, budapesti RFA-gálára, ahol Ötvös Lóránttal csap össze. Nemrégiben szerződést írt alá az RFA-val. Bár egyelőre amatőr szerződésről beszélünk, Dani vágya természetesen az, hogy profi ketrecharcos legyen. A fiatal sportolót a meccs előtt kérdeztük.

Hogyan és mikor került be a küzdősport az életedbe?

Tíz éve, tizennégy éves koromban kezdtem birkózni Komáromban, illetve később Győrben is. A komáromi klubban Csóka Krisztián volt az első edzőm.

Birkózóként milyen eredményeket sikerült elérned?

Hét évig birkóztam, de komolyabb, említésre méltó eredményem a birkózás terén nem született.

Öt éve kezdtél MMA-val foglalkozni. Miért váltottál?

Eljött az az idő, hogy a birkózásnál „felmentem" volna felnőtt kategóriába. Abban sok jövőt nem láttam. Viszont az MMA már nagyon felkapott volt és több lehetőséget láttam benne.

A lehetőségeken kívül mi fogott meg az MMA-ban?

Nagyobb a show körülötte. A promóció, a látványvilág... Eleve sokkal jobb küzdeni egy teli arénában, mint pár ember előtt a birkózócsarnokban.

A birkózás viszonylag szűk eszközrendszeréhez képest az MMA-ban a fogások mellett ütések, rúgások tömkelegéből is választhatsz, van fojtás stb. Mennyi ideig tartott, amíg fejben sikerült átállni?

Jó birkózó alapjaim vannak, az állóharccal viszont a mai napig akadnak gondjaim. Ha tehetem, inkább a földharc irányába próbálom terelni a küzdelmet, és ott eldönteni.

Öt évnyi küzdelem után talált meg az RFA. A szervezet fejvadászai vettek észre, menedzseri megkeresés volt, vagy hogy történt?

Edzőnk, Farkas Péter munkájának köszönhetően klubunk felkerült az MMA-térképre. Két klubtársamnak már volt szerződése ennél a szervezetnél, Papp Lajosnak profi, Nagy Arnoldnak pedig amatőr. A klubunk tehát képben volt. Az RFA tulajdonosa látott bunyózni, ezt követően kerestek meg, és kaptam meghívást a budapesti RFA 13 gálára.

Ellenfeledről, Ötvös Lórántról mit érdemes tudni?

Igazából sok mindent nem tudok róla. Annyit tudok, hogy kick-boxolt, abban ért el jó eredményeket, de nem nagyon szoktam utána nézni az ellenfeleimnek.

Hogy készülsz a mérkőzésre?

Keményen. Heti kilenc alkalommal edzek.

Az interjú a mérkőzés előtt fog megjelenni, nyilván titkot ne áruljunk el, de a földharc irányába próbálod majd vinni a mérkőzést?

Nem is titkolom. Mindenki tudja, hogy ez az erősségem. Rajtuk áll, hogy megállítsanak.

Most egy amatőr szerződést kötöttetek. Hangzott el esetleg szóbeli ígéret a részükről, hogy az együttműködésben később benne lehet egy profi szerződés is?

Igen. Én is úgy tervezem. Jövőre már profiként szeretnék bunyózni.

Mik a hosszú távú terveid? A UFC ketrecében látod magad, mint minden MMA-s?

A lényeg, hogy a lehető legjobb legyek. Hogy a UFC-nél-e, vagy valami más szervezetnél, ez nem olyan lényeges. A lényeg, hogy a legjobb legyek.

Az írás megjelent a Magyar7 47. számában.

 

Kónyári Dániel - MMA - 2023
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.