2018. június 24., 12:02

64 mező, 32 báb és 29 sakkozó

A sakk egy 1400 éve kedvelt táblajáték, a kiötlőit valahol Indiában kellene keresnünk. A modern sakk alapjait a 15. és a 16. században rakták le, és azóta a legnépszerűbb szellemi sportnak számít. Játsszák kicsik és nagyok, férfiak és nők, csak egy 64, világos és sötét mezőkből álló sakktábla és 16-16, különböző játékerejű világos és sötét bábu kell hozzá. A játék célja a legkiszolgáltatottabb figura, a király mattolása.

indul-a-merkozes.jpg
Galéria
+6 kép a galériában
Fotó: Lacza Tihamér
A sakkjátékot bármely életkorban el lehet kezdeni tanulni, de a legjobb, ha az ember már kis korában megkedveli és rendszeresen űzi ezt a sportot. A sakknak nemcsak legendás alakjai, megszállott játékosai, de elkötelezett terjesztői is vannak. Mindezt azért mondom, mert ahogy mást sportágakban, ebben is különböző képességű és tudású játékosok törekedhetnek a győzelemre. Sok ember számára a sakkjáték egyszerűen csak kellemes időtöltés és kikapcsolódási lehetőség a napi fárasztó munka után. Bár ők is örülnek a győzelemnek, tisztában vannak vele, hogy nem ők lesznek a bajnokok. Ennek ellenére újra meg újra az asztal mellé ülnek és igyekeznek győzelemre vinni a bábjaikat.

A legfiatalabb és a legidősebb játszik egymással
A legfiatalabb és a legidősebb játszik egymással
Fotó:  Lacza Tihamér

A sakk egyúttal nagyon demokratikus játék is, hiszen független a játékos politikai nézeteitől, szakmai képesítésétől és nemzetiségétől is. Azt azért az ember szívesen veszi, ha a saját fajtájabeli ér el sikereket vagy a falujának, városának a versenyzője, csapata diadalmaskodik.

A lányok is tudnak sakkozni
A lányok is tudnak sakkozni
Fotó:  Lacza Tihamér

A Csallóközben sincs ez másként és különösen a járási székhelyen, Dunaszerdahelyen erőteljes a sakkélet, de a járás jó néhány más városában és településén is akadnak szép számmal lelkes sakkozók. Sajnos gondot okoz az utánpótlás nevelése. A fiatalok szívesebben ülnek a számítógépek képernyői előtt vagy okos telefonjaikkal múlatják az időt. Sokan bugyuta számítógépes játékokkal szórakoznak, ahelyett, hogy a sakkal ismerkednének és barátkoznának. Minderről a nyárasdi gyökerű, jelenleg Dunaszerdahelyen élő Fehér Tibor tudna sokat mesélni, aki szívós igyekezettel szeretné fellendíteni a csallóközi falvakban a versenysakkozást. Mint mondja, ennek a játéknak az alapjait már óvodás korban kellene tanítani, de egy-egy alapiskolában akár még oktatható tantárgyként is be lehetne vezetni. Tavaly újra szervezte a legalacsonyabb szintű sakkbajnokságot a Csallóközben, de kissé elkedvetlenítette, hogy több, korábban a sakk terén is jeleskedő községben nem sikerült egy csapatot kiállítani. Pedig ha az iskolákban valaki szívügyévé tenné a fiatal sakkozók nevelését és a versenyekre való felkészítését, ismét felvirágozhatna a sakkélet.

A két legjobb egymás ellen küzd
A két legjobb egymás ellen küzd
Fotó:  Lacza Tihamér

Az első alkalommal megrendezett csallóközi sakkbajnokságot a nyárasdiak nyerték. Fehér Tibor és a nagymegyeri Cséfalvay István kezdeményezésére egy sakktornát szerveztek szombaton (június 23-án) Nagymegyeren azoknak a játékosoknak a részvételével, akik a bajnokságban szerepeltek. Igaz, Nagymegyeren ez már a nyolcadik ilyen sakkverseny volt, mivel hivatalosan Ifjúsági Sakktorna elnevezés alatt fut és a nagymegyeri művelődési ház igazgatójának kupájáért folyik, mivel a helyszíne is a művelődési ház.

Fehér Tibor és Cséfalvay István
Fehér Tibor és Cséfalvay István
Fotó:  Lacza Tihamér
 

A kilencfordulós versenybe 29 sakkozó nevezett be, és minden forduló után azokat ültették egymással szembe, akik az adott pillanatban egyformának tűnő játékerőt képviseltek. Egy-egy játszma 15-15 perces volt és bizony előfordult többször is, hogy a jobb állást kialakított versenyző az időtúllépés miatt veszített. De ez már egy ilyen játék, hiszen időre is megy.

A 29 játékos között volt egy hatéves kisfiú is, és sok tehetséges tinédzser, és persze hatvanon jóval túli nagypapák is.

A versenyt végül a dunaszerdahelyi Bugár Péter nyerte 7 ponttal, a második helyen az ugyancsak dunaszerdahelyi Mézes Kristóf végzett 6,5 ponttal és csak rosszabb Bucholz segédpontjai miatt lett ugyancsak 6,5 ponttal harmadik a nyárasdi Merva Ferenc.

Az első három (balról): Merva Ferenc, Mézes Kristóf, Bugár Péter és az egyik szervező: Cséfalvay István
Az első három (balról): Merva Ferenc, Mézes Kristóf, Bugár Péter és az egyik szervező: Cséfalvay István
Fotó:  Lacza Tihamér

indul-a-merkozes.jpg
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.