2020. július 18., 13:52

Újabb amerikaifutball-csapatnál merült fel a névváltozás

A kanadai amerikaifutball-ligában (CFL) szereplő Edmonton Eskimos is megváltoztatja a nevét.

Edmonton Eskimos
Az Edmonton Eskimos már nem sokáig lesz használatban
Fotó: TMZ.com

Miközben a TSN és Postmedia is arról számolt be, hogy a profi amerikaifutball-ligában (NFL) szereplő Washington Redskins (Rézbőrűek) után a kanadai klub is nevet vált, utóbbi ezt nem erősítette meg, és a témával kapcsolatosan egyelőre diplomatikus közleményeket adott ki.

Kiemelték: a klub nevéhez fűzött információkat és visszajelzéseket elismerik és értékelik, tekintve, hogy azok amúgy is összecsengnek az egyesület törekvéseivel. Ennek érdekében a témában már három éve végeznek kutatásokat, elsősorban Kanada északi részén. Hozzátették: a jelenlegi körülmények csak felgyorsítják ezt a folyamatot, és további hozzájárulást kérnek az őslakos inuitoktól, valamint a klub partnereitől és szponzoraitól. Utóbbiak közül már több kifejtette, hogy szívesen látnák a klub nevének felülvizsgálatát.

Bár a nyelvészek szerint az eszkimó szónak - amelyet csak más népek használnak az őslakosokra - nincs pejoratív jelentése, Kanadában az elnevezés sértőnek számít, így a politikai korrektség jegyében helyette az "inuit" szót használják. Az Edmonton Eskimost 1949-ben alapították, bár más csapatok 1895-1923 és 1929-1939 között már működtek ezen a néven.

Egyes észak-amerikai klubok nevének megváltoztatása hasonló okból, az őslakos indiánokra nézve sértő elnevezés miatt az Egyesült Államokban zajló tüntetéssorozat hatására került ismét napirendre.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.