2023. október 25., 15:31

Új szövetségi kapitánya van a magyar férfi jégkorong-válogatottnak

Don MacAdam, a magyar férfi jégkorong-válogatott kedden kinevezett szövetségi kapitánya szerint sportszakmai célként meg lehet fogalmazni az A csoportba visszakerülést, de a csapatépítés is fontos szempont.

Don MacAdam
Fotó: Don MacAdam hivatalos Facebook-oldal

A kanadai szakember a magyar szövetségnek adott interjúban arról beszélt, nagy kihívásként tekint az edzősködésre, így a szövetségi kapitányi megbízatásra, de egyúttal nagy megtiszteltetés is számára a nemzeti csapat irányítása.

Nehéz helyzetbe kerültünk a korábbi szövetségi kapitány távozásával, egy intenzív időszakon vagyunk túl, fontos volt, hogy minél hamarabb felálljon egy új stáb a novemberi tornára, de azt is szerettük volna biztosítottnak látni, hogy folytatódhat az a program és az a tervezés, amit elkezdtünk a nemzeti csapatnál

- mondta a kanadai szakember a Sárközy Tamás Emléktornára utalva.

MacAdam új megbízatása mellett marad a szövetségben sport- és fejlesztési igazgató. A tréner jelezte:

szeretnék, ha egy bizonyos ponton magyar szakember venné át a kapitányi feladatokat.

Fontos, hogy egy támogató szakmai stáb működjön a nemzeti csapat körül, mindenkinek meglegyen a pontos feladata. Rengeteg Erste Liga és ICEHL-mérkőzést néztem meg az elmúlt időszakban, az úgynevezett scout feladatok most Ladányi Balázsra, a juniorválogatott szövetségi edzőjére hárulnak, egyébként is fontos, hogy az U20-as edző mindig szorosan dolgozzon együtt a felnőttválogatott stábjával, ez számukra is a legjobb fejlődési lehetőség

- tekintett előre a strukturális változásokra MacAdam.

Kiemelte: mióta Magyarországon dolgozik, úgy érzi, nagyot léptek előre az edzők felkészültségében, a magyar szakemberek keményen dolgoznak.

A májusi, Kanada elleni meccs előtt szimpóziumot tartottunk, 200 edző vett rajta részt

- mondta ennek kapcsán a kanadai szakember, aki szerint a felnőttválogatott esetében sportszakmai célként meg lehet fogalmazni az A csoportba (vissza)kerülést, de az is fontos lesz a tavaszi, bolzanói divízió I/A-s világbajnokságon, hogy épüljön tovább a csapat és az edzők is újabb lépést tegyenek előre.
A válogatott programjáról azt mondta: a november 9. és 11. között sorra kerülő Sárközy Tamás Emléktornának - melyen az ukrán, az olasz és a szlovén csapat lesz az ellenfél - elég vegyes kerettel vág majd neki a csapat, mert több fiatal játékos is bizonyítási lehetőséget kap.

Vannak sérülések, amik persze mindig jelentkeznek, így akadnak játékosok, akik most nem állnak rendelkezésre, de például nem lesz itt Papp Kristóf sem, rá természetesen számítunk majd a folytatásban. Decemberben is hasonló keret várható, az igazán fontos feladat majd februárban jön el az olimpiai selejtezővel. Egy hazai torna mindig nagy lehetőség, a fiataloknak is, kíváncsian várjuk a Sárközy-tornát

- mondta Don MacAdam, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

MacAdam elődje,

Kevin Constantine júliusban jelentette be, hogy élő szerződése ellenére a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitányi és a Fehérvár AV19 vezetőedzői posztját sem kívánja a jövőben betölteni.

Constantine a Fehérvárt 2021, a férfi válogatottat pedig tavaly nyár óta irányította. Előbbivel 2022-ben döntőbe jutott az osztrák ligában, míg a nemzeti csapattal az idei elit világbajnokságon szerepelt és együttesével még az utolsó meccsen is volt esélye a bennmaradásra, ám végül szétlövésben kikapott Ausztriától és kiesett.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.