2022. január 6., 14:05

Új év a téli olimpia és a foci-vb jegyében

Két esemény emelkedik ki a 2022-es sportnaptárból: a pekingi téli olimpiai játékok, valamint a katari labdarúgó-világbajnokság.

Katar 2022, foci-vb
Fotó: TASR/AP

Előbbit az év elején, utóbbit az év végén rendezik meg, és mint-egy keretbe foglalják az évet. A legjelentősebb magyar és szlovák rendezésű sportesemény kétségtelenül a férfi kézilabda-Európa-bajnokság lesz.

Melyik a rangosabb, az olimpia vagy a foci-vb? Lehet rangsorolni őket?

Összehasonlíthatatlanok, de jelenleg nincs kihívójuk a sport világában. A nyári és a téli olimpiák mellett csak a labdarúgó-világbajnokságok emelkednek ki a jelentőségükkel, hírnevükkel, illetve a pénzügyi hátterükkel. Az amerikai sportok rajongói esetleg felhozhatják az NFL-t, annak legnagyobb eseményét, az évente megrendezett Super Bowlt, de hol van az amerikai foci az olimpia és az „európai” foci mellett népszerűségben és elismertségben!

Ebben az évben a két legjelentősebb sporteseményt Ázsia bonyolítja le, a Távol- és a Közel-Kelet, vagyis Kína és Katar.

Ilyen még nem volt a sporttörténelemben, de ki lepődik meg azon manapság, hogy a világ közepe Ázsia?

Peking és az olimpia

Február 4–20-a között rendezik meg a huszonnegyedik téli olimpiai játékokat, Pekingben, amelyen 15 sportág 109 versenyszámában osztanak ki majd érmeket.

A kínai főváros ezzel az első olyan helyszínné lép elő, amely nyári (2008) és téli olimpiának is otthont adott már.

A költségvetést 3,9 milliárd dollárra becsülik, és jelen állás szerint 86 különböző ország sportolói vesznek részt a játékokon, ami kevesebb, mint négy éve (92), Európából például Moldova eddig egyetlen kvótát sem szerzett.

Peking 2022, téli olimpia
Fotó:  TASR / AP

Az év másik nagy eseményére november 21. és december 18. között kerül sor.

A huszonkettedik labdarúgó-világbajnokság rendhagyó időpontja mögött az időjárást, a katari forróságot kell keresni.

Ez lesz az első vb, amelyet az arab világ rendez, és a 2002-es után a második, amelyet Ázsia. Utoljára vesz részt a tornán 32 csapat, mivel 2026-ban 48-ra emelik a résztvevők számát, továbbá az eddig megszokott egy hónap helyett némileg sűrítve, 28 nap alatt játsszák le a 64 mérkőzést. Katar nyolc stadionban fogadja a válogatottakat, ami szintén meglepő az eddigi 10-12 arénához képest.

És még egy érdekesség: a kis állam csapata ezen a vb-n debütál.

A kiadó helyek közül tizenhárom már elkelt, az utolsó két Európa-bajnok, Portugália és Olaszország közül pedig az egyik biztosan hiányozni fog.

Sportesemények Magyarországon és Szlovákiában

Magyarország és Szlovákia számára az év hazai rendezésű sporteseménye a férfi kézilabda-Európa-bajnokság.

A tizenötödik kontinenstornát január 13–30-a közt öt városban bonyolítják le.

A két új, a 20 ezer férőhelyes Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnok, illetve a 8 143 nézőt befogadó szegedi Pick Aréna mellett a debreceni Főnix Aréna, valamint a pozsonyi és a kassai csarnokok adnak otthont az Eb-nek. A 24 válogatott részvételével zajló torna központi helyszíne Budapest, az érem-osztókat is itt játsszák.

Milyen egyéb eseményeket rendeznek 2022-ben Magyarországon és Szlovákiában?

Magyar szempontból különösen fontos lesz az idei Giro d’Italia, amely Magyarországon rajtol,

és három szakaszon keresztül a magyar utakon tekernek a világ legjobb országúti kerékpárosai. Május 6–29-e közt zajlik az olasz körverseny, feltehetően magyar bringásokkal, és az első, 195 kilométeres szakaszt Budapest és Visegrád, a második, 9,2 km-eset Budapesten, egyéni időfutam keretében, a harmadik, 201 kilométereset pedig Kaposvár és Balatonfüred között teszi meg a mezőny.

Szlovák szempontból a júliusi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál érdemel figyelmet, amelyet Besztercebánya rendezhet meg Kassa helyett, valamint a május 26–29-e között esedékes liptószentmiklósi szlalom kajak-kenu Európa-bajnokság.

Április 4. és 10. között a birkózó-Európa-bajnokságnak Budapest ad otthont.

Ami az olimpia és a foci-vb mellett igazán figyelemfelkeltő lesz 2022-ben, elsősorban Európa számára, az az augusztusi müncheni multisport Európa-bajnokság.

Ez lesz a második alkalom, amikor több sportág egyszerre és egy helyen bonyolítja le a saját kontinensviadalát. Az első ilyen multirendezvényre 2018-ban került sor, akkor Berlinben zajlott az atlétikai Eb, míg Glasgow-ban további hat sportág – evezés, golf, kerékpár, triatlon, torna, úszás – versenyszámaiban hirdettek győzteseket. Münchenben nagyjából ötven ország 4 700 sportolója versenyez kilenc olimpiai sportágban, és 176 számban avatnak majd Európa-bajnokokat. Augusztus 11. és 21. között kilenc sportág, az asztalitenisz, atlétika, evezés, valamint a kajak-kenu, kerékpár, sportmászás, strandröplabda, torna, illetve a triatlon versenyei kapnak helyet a programban.

Egyéb tornák és bajnokságok

Az atlétikai Eb előtt július 15–24-e között világbajnokságot is rendeznek, amelyet 2021-ről tettek át új időpontra a tokiói olimpia miatt. A tizennyolcadik világbajnokság helyszíne az amerikai Eugene lesz. A labdajátékok közül röplabdában világbajnokságokra kerül sor idén. A férfiak tornáját augusztus 26. és szeptember 11. közt Oroszországban bonyolítják le, míg a nők szeptember 23. és október 15. közt mérik össze a tudásukat Hollandiában és Lengyelországban. A női kézilabda-Eb-t a foci-vb miatt előbbre hozták, november 4–20-a között Szlovénia, Észak-Macedónia és Montenegró várja a kontinens legjobbjait. A férfi kosárlabda-Európa-bajnokságra négy ország öt csarnokában kerül sor, szeptember 1. és 18. közt. Köln, Milánó, Prága és Tbiliszi a csoportküzdelmeket rendezi meg, míg Berlin a kieséses szakaszt a döntővel együtt. A magyar válogatott a kölni hatosban szerepel bivalyerős ellenfelek társaságában, köztük a címvédő szlovénokkal. A nőknél vb-t rendeznek, szeptember 22. és október 1. közt az ausztráliai Sydney-ben.

A világ- és Európa-bajnokságok, valamint az olimpia mellett világkupaversenyekre, nagydíjakra, kontinenstornákra, selejtezőkre is sor kerül.

A magyar labdarúgó-válogatott a Nemzetek Ligájában júniusban és szeptemberben az angol, a német és az Európa-bajnok olasz válogatottal is összecsap az A ligában. Az egyes sportágak bajnokságai, ligái is elkezdődnek vagy folytatódnak. Kik lesznek 2022 magyar, szlovák vagy nemzetközi hősei?

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.