2022. július 19., 13:31

Teljes a férfi kézilabda-vb mezőnye

Véget ért az Afrika-bajnokság, így teljessé vált a januári svéd-lengyel közös rendezésű olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda-világbajnokság mezőnye.

kézilabda - illusztracio
Fotó: rovin

A nemzetközi szövetség honlapja szerint

a két veszprémi légióssal, Omar Jahjával és Jehie el-Derával felálló Egyiptom százszázalékos teljesítménnyel védte meg címét az afrikai kontinenstornán,

a döntőben 37-25-re nyert a Zöld-foki Köztársaság csapata ellen. A torna legértékesebb játékosának Omar Jahját választották, akárcsak két évvel ezelőtt.

A két döntős mellett a harmadik, a negyedik és az ötödik helyezett, Marokkó, Tunézia és Algéria is kijutott a világbajnokságra.

Az már a július 2-án megtartott sorsoláson eldőlt, hogy a magyar válogatott Izland, a Koreai Köztársaság és Portugália csapatával találkozik a D csoportban, Kristianstadban.

Mind a nyolc csoportból az első három helyezett jut tovább,

és magával viszi a másik két továbbjutóval szembeni eredményét. A magyar együttes továbbjutás esetén a göteborgi középdöntős csoportban Svédország, Uruguay, Brazília és a Zöld-foki Köztársaság közül három csapattal találkozik. Onnan az első kettő jut a negyeddöntőbe.

Ez lesz a 28. férfi világbajnokság és a 22., amelyen a magyar csapat is részt vesz. Legjobb eredménye az 1986-os ezüstérem, a legrosszabb az 1995-ös 17. hely, legutóbb pedig - tavaly januárban, Egyiptomban - ötödik lett.

A január 11-29. között sorra kerülő világbajnokság győztese kijut a 2024-es párizsi olimpiára, a 2-7. helyezettek olimpiai selejtezőn vehetnek részt.

A csoportbeosztás:

A csoport (Krakkó):
Spanyolország, Montenegró, Irán, Chile

B csoport (Katowice):
Franciaország, Lengyelország, Szlovénia, Szaúd-Arábia

C csoport (Göteborg):
Svédország, Uruguay, Brazília, Zöld-foki Köztársaság

D csoport (Kristianstad):
Izland, Magyarország, Koreai Köztársaság, Portugália

E csoport (Katowice):
Németország, Szerbia, Katar, Algéria

F csoport (Krakkó):
Norvégia, Hollandia, Argentína, Észak-Macedónia

G csoport (Jönköping):
Horvátország, Egyesült Államok, Egyiptom, Marokkó

H csoport (Malmö):
Dánia, Belgium, Bahrein, Tunézia

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
január 12., csütörtök: Magyarország - Koreai Köztársaság 18.00
január 14., szombat: Izland-Magyarország 18.00
január 16., hétfő: Portugália-Magyarország 20.30

A középdöntő II. csoportjának mérkőzésnapjai: december 18., 20. és 22., kezdési időpontok 15.30, 18.00 és 20.30. A negyeddöntőket január 25-én Gdanskban és Stockholmban, az elődöntőket 27-én Gdanskban és Stockholmban, a helyosztókat 29-én a svéd fővárosban rendezik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.