2023. december 27., 10:15

Spengler-kupa: Cseh fordítás, magabiztos kanadai győzelem

A centenáriumi Spengler-kupa nyitómérkőzésén a tavalyi győztes, a HC Ambri Piotta hosszabbításban szenvedett vereséget a cseh Dynamo Pardubice csapatától. Az esti mérkőzésen pedig a Team Canada magabiztos győzelmet aratott a svéd Frölunda ellen.

Fotó: spengelr cup facebook
Idén is megrendezik a hagyományosan december 26. és 31. között zajló Spengler-kupát. A davosi eseményt először 1923-ban tartották meg, aminek köszönhetően ez a legrégebbi európai jégkorongos trófea.
Torriani csoport

A mérkőzést egyértelműen a svájci együttes kezdte jobban. Már az első percben megszületett a torna első gólja, amikor is a kanadai Alex Formenton talált be. A folytatásban megvillantak a pardubiceiek is, de csak egy-két helyzetig jutottak. A nyolcadik percben azonban emberelőnyhöz jutott az Ambri-Piotta csapata.

Egy szépen megjátszott figura követően sikerült növelni az előnyét a címvédőnek, az első gól szerzője, Alex Formenton váltotta gólra az emberelőnyt.

A második harmadban folytatódott a svájciak előnye. Az Ambri Piotta nagyon veszélyes helyzeteket dolgozott ki, ám az előnyt nem sikerült tovább növelnie. A középső játékrész első felében a svájciak domináltak, de gólt továbbra sem sikerült ütni. A legnagyobb lehetősége a svájci támadónak, Heimnek volt, aki az üres kapunál a kapuvasat találta el.

A játék képe a mérkőzés közepén fordult meg, amikor is egy buli elhozatala után a szlovák származású Matej Paulovič ügyesen cselezte be magát a kapus, Juvonen elé, a korongot pedig fonákkal a kapu bal felébe pöckölte.

A találat után a Pardubice mintha magára talált volna, egyre több helyzetet harcolt ki a cseh csapat. A jégen két kiegyenlített fél harcolt, a svájciak dominanciája megtört. A harmad végén ugyan emberelőnybe került az Ambri Piotta, de a fórt nem sikerült gólra váltaniuk.

Az emberelőny áthúzódott az utolsó harmadra, s bár komoly helyzetek alakultak ki a cseh kapu előtt, az kihasználatlan maradt. Nem sokkal később óriási lehetőséghez jutottak a csehek, de a korongot nem sikerült Juvonen háta mögé juttatni. A csehek érezték, hogy az egyenlítés ott van a levegőben, s a szimatuk egyáltalán nem csalt. Előbb Martin Kaut lőtt egy kapuvasat, majd a következő bulielhozatalból a korong Tomáš Zohorna elé került, aki kegyetlenül bevágta a játékszert az ellenfél kapujába. Az egyenlítő góltól a Pardubiciek mintha megtáltosodtak volna és sorra alakították ki a veszélyes helyzeteiket.  A játék ezen szakaszában egyértelműen ők voltak a veszélyesebb és jobb csapat a jégen. Négy és fél perccel a vége előtt, egy vitatott helyzet, és egy hosszú videóbírózás követekeztében emberelőnybe került a Pardubice, ám a fórt nem tudták kihasználni. A végjátékban mindkét csapat számára adódott lehetőség, hogy a mérkőzést a saját javukra döntsék el, ám a harmadik harmad 2-2-es döntetlennel zárult, így következett a hosszabbítás.

A hosszabbításban az öt-öt helyett három-három játékos lépett jégre. A rájátszásban amelyik csapat gólt szerez, az kettő, a vesztes pedig egy pontot kap. A kétszeres gólszerző, Alex Formenton osztott ki egy jó passzt Pestoninak, ám a helyzet kihasználatlan maradt.

Ha nem adsz, kapsz mondás érvényesült, hisz az elvesztett korongból a csehek indultak meg,

Lukas Sedlak szólóját aligha lehetett megállítani, az akciót egy szép fonákkal fejezte be, így a Pardubice hosszabbításban 3-2-re diadadalmaskodott a tavalyi címvédő, HC Ambri Piotta ellen.

A folytatásban a finn KalPa csapata mérkőzik meg a címvédővel, a győztes Dynamo Pardubice pedig pihenhet.

Cattini csoport

Az esti mérkőzésen a svéd Frölunda és a Team Canada csapott össze. A mérkőzés nagy iramban kezdődött, helyzetek voltak az egyik és másik oldalon is, a felek kóstolgatták egymást. A hatodik percben a kanadai Jonathan Ang indult meg egy szólóval, ám a finn Frans Tuohimaa, a svédek kapusa állta a sarat. Nem sokkal később óriási lehetőséget kaptak a juharfalevelesek, öt perces emberelőnyben játszhattak. Csakhogy a kanadaiak is fegyelmezetlenek voltak, így alig kezdődött el az emberelőny, máris kiállították Derek Grant, a felek így négy a négy ellen játszottak. A kanadaiak később ugyan két és fél percig emberelőnyben játszottak, ám mégis a svédek előtt adódott lehetőség, Max Friberg ugrott ki, de szólóját nem tudta értékesíteni. A harmad végén azonban a kandaiaknak sikerült megszerezniük a vezető gólt.

Derek Grant indult meg a svéd kapu felé, majd Ty Smithnek passzolt, aki fonákkal bejuttatta a korongot a kapuba.

Megtört a jég a kanadaiak számára, hiszen nem sokkal később Dillon Heatherington masírozott el a bal oldalon, a másik oldalon érkező Jonathan Hazennek passzolt, aki nem hibázott. Az első harmad végén így 0-2 állt az eredményjelző táblán a kanadai csapat javára.

A folytatásban, a középső játékrész elején, a svédek hiába játszhattak emberelőnyben, nem sikerült szépíteniük. Az ötödik percben emberhátrányba került a Frölunda és nem sokon múlott, hogy a kanadaiak három gólos előnyre tegyenek szert. A harmad közepén továbbra is a kanadaiak voltak dominánsabbak, ám a svédek előtt is adódott néhány lehetőség. Nagyon érett a harmadik gól a kandaiaknak. A harmad vége felé ismét emberelőnybe kerültek a juharfalevelesek. A svéd kapu előtt tumultus alakult ki, a korong felpattant a kapusról, Corban Knight pedig szerencsés mozdulattal a kapuba juttatta a játékszert. Nem sokkal később jött a negyedik kanadai gól is. A svédek hibáztak a védelemben, Jonathan Hazen lesipuskásként csapott le a korongra, Frans Tuohimaa háta mögé pedig becsúsztatta a pakkot. A harmad végére szétestek a Frölundaiak, sorra jöttek a kanadai helyzetek, ám több gól már nem esett a középső játékszakaszban.

Az utolsó harmadot a kanadaiak kezdték jobban, ám mégis ők kerültek emberhátrányba. A Frölundának esély adódott, hogy visszajöjjön a mérkőzésbe, ám az emberelőnyük kihasználatlan maradt. Sőt nem sokkal később kettős emberelőnyben játszhattak a svédek, de azt sem sikerült kihasználni.

A svéd csapat a legjobbját nyújtotta a záró harmadban, többet lőttek kapura mint a kanadaiak, de ez már nem volt elég semmire, hiszen a juharfalevelesek magabiztos és fegyelmezett védekezésükkel végül megőrizték a 4-0-as előnyüket.

A kanadaiak így pihenhetnek, a torna házigazdája, a Hc Davos mérkőzik meg a svéd Frölunda csapatával.

Eredmények

Torriani csoport: Ambri-Piotta 2-3 Dynamo Pardubice hosszabbítás után
Cattini csoport: Team Canada 4-0 Frölunda
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.