2018. június 6., 06:09

Nem szűnik a vita Donald Trump és az NFL között

Nem szűnik a vita Donald Trump és a profi amerikaifutball-liga (NFL) között, mivel az amerikai elnök hétfőn visszamondta a bajnok Philadelphia Eagles meghívását a Fehér Házban rendezett szokásos évi ünnepségről.

NFL Super Bowl
Fotó: TASR/AP

Kedden a játékosok érdekvédelmi szervezete (NFLPA) közleményt tett közzé, amelyben csalódottságának adott hangot az elnök döntése miatt.

"Az NFL játékosai szeretik a hazájukat, támogatják katonáinkat, támogatják közösségeiket, és azon dolgoznak, hogy Amerika jobb hely legyen" - olvasható a közleményben.

Nyilatkozatot tett közzé a Super Bowlt megnyerő Philadelphia Eagles is. A kommünikében, amely nem szólította meg közvetlenül sem a Fehér Házat, sem Donald Trump elnököt, a klub kiemeli: "hihetetlenül izgalmas első Super Bowl bajnoki címünk megünneplése. Lelkesítő nézni az Eagles egész közösségének összejövetelét".

Donald Trump hétfőn este jelentette be, hogy lemondja a Super Bowl-győztes philadelphiai csapat meghívását a Fehér Házba, mert néhány játékosa "nem ért egyet az elnökkel, aki kitart amellett, hogy büszkén állva maradjanak a nemzeti himnusz alatt".

Az elnök közölte azt is, hogy a szurkolók "többet érdemelnek", mint a játékosok kis létszámú küldöttsége. Hozzátette: kedden a Super Bowl-győztes tiszteletére rendezett ünnepség helyett a Fehér Házban az amerikai haditengerészet zenekara és hadserege kórusa előadja a nemzeti himnuszt, így fejezve ki tiszteletét a szurkolóknak.

Trump elnök kedden három Twitter-bejegyzést is szentelt az ügynek. Bírálta a Philadelphia Eagles csapatát, amelynek néhány tagja - a Philadelphia Inquirer című lap információi szerint - nem is akart részt venni az ünnepségen. "Az öltözőben maradni a himnusz elhangzásakor legalább olyan tiszteletlenség országunk iránt, mint letérdelni" - írta az egyik mikroblog-bejegyzésben az elnök.

A térdelés két szezonnal korábban kezdett elterjedni a ligában, az első ilyen tiltakozó a San Franciscó-i Colin Kaepernick volt. Az afroamerikai játékosok egy része így próbálta kifejezni azt a véleményét, hogy az országban erős rasszizmus tapasztalható. Később Donald Trump is felszólalt a tiltakozók ellen, szerinte a csapattulajdonosoknak szerződést kellene bontaniuk azokkal a játékosokkal, akik a meccsek előtt a himnusz alatt letérdelnek, és nem tisztelik az amerikai himnuszt, illetve a nemzeti zászlót.

A profiliga klubtulajdonosai május végén határoztak arról, hogy a himnusz alatt állni kell a játékosoknak, illetve a liga alkalmazottjainak, vagy pedig választhatják azt is, hogy az öltözőben maradnak, de nem térdelhetnek le.

Roger Goodell, az NFL elsőszámú vezetője bejelentette, hogy a klubtulajdonosok elfogadták a himnusz alatti viselkedésre vonatkozó kódexet. Ezek alapján most már minden mérkőzés előtt a himnusz alatt állni kell a játékosoknak, klub és liga alkalmazottaknak, vagy pedig bennmaradhatnak az öltözőben vagy más, a pályától félre eső helyen tartózkodhatnak.

Amennyiben játékos vagy klubalkalmazott megsérti a szabályt, akkor a klub bírságot kap. Ha ligaképviselő vét a himnuszra vonatkozó rendelkezés ellen, akkor az NFL fegyelmi eljárást indít vele szemben.

Az NFLPA elöljárói szerint a mostani döntés előtt nem konzultáltak velük, pedig ezt a kollektív szerződés értelmében meg kellett volna tenniük. Így aztán azon az állásponton vannak, hogy további egyeztetések szükségesek.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.