Milyen ellenfelek várnak a feljutó magyar női hokisokra?

Rajkovics György 2019. április 15., 07:00

Miközben a magyar női jégkorong-válogatott Budapesten harcolt az elitbe való feljutásért, addig az élmezőny Finnországban küzdött a minél jobb eredményekért. Az április 4-14. között Espooban megrendezett női jégkorong-világbajnokságot az amerikai válogatott nyerte sorozatban ötödször, a hazai finneket büntetőkkel felülmúlva a döntőben.

Fotó: MTI/Czagány Balázs

Az Amerikai Egyesült Államok tizenkilencedszer jutott döntőbe, míg Finnország először. A vasárnap zárult vb-t nem számítva az eddigi tizennyolc alkalommal mindannyiszor Kanada-USA finálét rendeztek, és tizszer előbbi, nyolcszor pedig utóbbi alakulat zsebelte be a világbajnoki aranyat. Az 1990 óta íródó vb-k történetében az első nyolc kiírást a hoki „őshazá'-ja nyerte. A 2019-es tornán először fordult elő, hogy nem észak-amerikai derbire került sor a döntőben.

Az amerikaiak veretlenül diadalmaskodtak a világbajnokságon. Az erősebbnek számító A csoportban a finnek 6:2-es és a kanadaiak 3:2-es legyőzése után a két gyengébbet, Svájcot és Oroszországot is alaposan elpáholták (8:0 és 10:0). A negyeddöntőben a gyengébb csapatokat tömörítő B csoport harmadikját, Japánt 4:0-val búcsúztatták, majd az elődöntőben ismét összeakadtak az oroszokkal, akiket másodszor is lemostak a jégről, 8:0 lett a végeredmény. A Pasi Mustonen vezette finnek az amerikaiak ellen elszenvedett vereség után az oroszokat 4:0-ra, a svájciakat 6:2-re verték. Következett a Kanada elleni vesztes összecsapás, amely 6:1-gyel ért véget, ami a csoport harmadik helyét jelentette. A finnekre a B jelű ötös győztese, a cseh együttes várt a negyeddöntőben, az északiak 3:1-es sikerrel mentek tovább. Az elődöntőben azok a kanadaiak vártak rájuk, akiktől a csoportkörben kikaptak, de a női vb-k története során először csodát láthatott a közönség, az egyik észak-amerikai gárdát legyűrték végre (4:2) az elődöntőben. Ronja Savolainen két gólt ütött, a csapatkapitány Jenni Hiirikoski és Susanna Tapani egyet-egyet.

A vasárnap esti döntőt 6 053-an látták a helyszínen, és az első harmad gól nélküli döntetlenje után a második játékrészben született a mérkőzés két találata. A 36. percben Annie Pankowski az amerikaiaknak szerzett vezetést, de a 39. percben Tapani egyenlített. A hosszabbítás húsz perce sem hozott döntést, maradtak tehát a büntetőlövések. Az óriási meglepetés azonban elmaradt, a finnektől csak Minnamari Tuominen talált be, míg Bob Corkum csapatából Amanda Kessel és Pankowski is. Amerika 2:1-re nyert büntetőkkel, sorozatban ötödször lett aranyérmes, és a tíz ezüstje mellé megszerezte a kilencedik aranyát. A bronzmeccsen Kanada 7:0-s győzelmet aratott Oroszország felett.

A torna kanadai táblázatának élén az amerikai Hilary Knight végzett 11 (7+4) ponttal. A legtöbb gólt, hetet, Knight jegyezte, a legtöbb asszisztot, nyolcat, a hátvéd Hiirikoski. A finnek kapitányát megválasztották a vb leghasznosabb játékosának (MVP) és legjobb védőjének. A legjobb kapus díját a finn Noora Raty kapta, míg a legjobb támadó az amerikai kapitány, Kendall Coyne Schofield lett. A vb All-Star-csapata: Raty – Hiirikoski, Cayla Barnes (USA) – Knight, Schofield, Michelle Karvinen (finn).

A Pat Cortina vezette magyar válogatott jövőre a kanadai Halifaxban és Truróban mérkőzhet a B csoportban, ahol feltehetően a cseh, német, japán és dán négyessel harcolhat a negyeddöntőért. Az utolsó két válogatott búcsúzik az elittől.

A világbajnokság végeredménye: 1. USA, 2. Finnország, 3. Kanada, 4. Oroszország, 5. Svájc, 6. Csehország, 7. Németország, 8. Japán, 9. Svédország (kiesett), 10. Franciaország (kiesett)
0 HOZZÁSZÓLÁS