2021. november 17., 10:21

Még mindig nem tudni, indulhat-e a kínai férfi hokiválogatott a hazai olimpián

Jövő hét csütörtökön várható döntés, hogy a kínai férfi jégkorong-válogatott szerepelhet-e a házigazda jogán a februári pekingi téli olimpián, vagy pedig a nem megfelelő játéktudása miatt nem él a lehetőséggel, és Norvégia lesz a beugró.

jégkorong, hoki
Fotó: unsplash.com
Illusztrációs felvétel

A nemzetközi szövetség (IIHF) korábban jelezte, hogy

a házigazdát megilleti az indulási jog, ugyanakkor erős a félelem, hogy a csapat színvonala nem üti meg a kívánt mércét.

Ráadásul a játékokon az NHL-es világsztárok lépnek fel, és - ahogy Luc Tardif, az IIHF szeptember 25-én megválasztott elnöke fogalmazott - nem szeretnének 15-0-s mérkőzéseket látni.

Az IIHF és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság keresi azokat a módokat, hogy elkerülhető legyen az a kínos lépés, hogy a kínai férfi hokiválogatottat kiejtsék a tornáról, illetve hogy ne legyenek „megalázó” végeredmények.

Két hete született az a döntés, hogy az orosz bázisú jégkorongligában (KHL) szereplő Kunlun Red Star két bajnoki mérkőzésen azon játékosait szerepelteti, akik számításba jöhetnek a kínai válogatott keretében, és legfeljebb most „csak” az útlevél hiánya miatt nem ölthetik magukra a kínai nemzeti együttesét mezét.

Hétfőn a Kunlun az Amur Habarovszk ellen úgy ért el 5-4-es hosszabbításos vereséget, hogy már négygólos hátrányban volt. A következő ilyen felmérő ma lesz az Avantgrad Omszkkal szemben. A 24 csapatos KHL-ben Kunlun az utolsó előtti helyen áll összesítésben, és a keretében most mindössze nyolc kínai állampolgárságú hokis van. Többek viszont jogosultak lehetnek kínai útlevélre, ugyanis rendelkeznek kínai felmenőkkel, illetve az IIHF szabályoknak megfelelően az elmúlt években már a kínai klubban játszottak.

A nemzetközi szövetség kiemelte: a két meccset öt szakember elemzi, ezt követően ismét összeülnek, és megvitatják a következő lépést.

Tardif megjegyezte, mivel nemrégiben lett az IIHF új elnöke, nem akart diplomáciai földrengést okozni.

Meg akarnak győződni róla, hogy a kínai férfi válogatott valóban alkalmas-e az olimpiai szereplésre, és a NOB-bal közösen szeretnének dönteni. Hozzátette: Norvégia is készen áll a beugrásra.

Amennyiben a világranglista 32. helyén álló, a koronavírus-járvány miatt már két éve tétmérkőzésen nem szereplő kínai férfi válogatott nem tudná vállalni az olimpiát - mert például nem éri el a kívánt minimális szintet az NHL-es sztárokkal felálló csoportellenfelek, Kanada, Egyesült Államok és Németország ellen -, akkor Norvégia, mint az utolsó kvalifikációs körben elvérző legjobb ranglistás helyen álló együttes lenne a beugró.

A női világranglistán huszadik női válogatottat részvételének esetében hasonló kétség nem merült fel.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!