Még az is lehet, hogy csak hazai nézők élvezhetik élőben az idénre halasztott olimpiát

2021. március 3., 15:03
ma7 | MTI

A japán kormány a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése céljából azt tervezi, hogy nem enged majd be külföldi nézőket a tavalyról idén nyárra halasztott tokiói olimpia eseményeire.

Tokió 2020 koronavírus
Fotó: TASR/AP

A Mainicsi című napilap írt erről szerdán, hozzátéve, hogy

a nézők beengedéséről hamarosan végleges döntés születik.

A helyi szervezőbizottság a nap során tárgyalt a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottsággal, valamint a tokiói és a japán kormányzat képviselőivel. Az egyeztetésen - Marukava Tamajo olimpiai miniszter közlése szerint - abban állapodtak meg, hogy a külföldi nézők beengedéséről még márciusban meglesz a döntés.

Hasimonto Szeiko, a szervezőbizottság új elnöke jelezte, ő azt szeretné, ha az állásfoglalás március 25-ig, az olimpiai láng váltófutásának kezdetéig elkészülne.

Az újság a cikkében több meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írta, a kormányzat arról is tovább gondolkodik, hogy a japán nézőket beengedje-e majd a versenyhelyszínekre, és ha igen, mekkora létszámban.

A Jomiuri című napilap szerdán közölt közvéleménykutatásának eredményei szerint a japánok 91 százaléka azon a véleményen van, hogy ha meg is rendezik a nyáron a tokiói olimpiát, a nézők legfeljebb korlátozott számban legyenek jelen, vagy minden versenyt zárt kapuk mögött tartsanak meg.

A felmérést január 18. és február 25. között bonyolította le az újság, és bár

a válaszadók 70 százaléka még mindig az olimpiarendezés mellett van,

58 százalékuk szerint nem az idei esztendőben kellene megtartani a játékokat Tokióban. A korábbi közvéleménykutatások során ennél 20 százalékkal többen ellenezték az idén nyári rendezést.

A tokiói játékokat tavaly a koronavírus-járvány miatt halasztották el egy évvel, és a tervek szerint július 23. és augusztus 8. között rendezik, majd augusztus 24-től szeptember 5-ig a paralimpia következik.

Kövesse facebook oldalunkat is!